Acute hernia

Veel mensen hebben het al wel is meegemaakt: het plotseling ontstaan van felle rug pijn. Vaak wordt dit veroorzaakt door een simpele beweging zoals bukken, uitstrekken, draaien of opstaan. Maar daarnaast kunnen sportactiviteiten ook een boosdoener zijn. Hoewel in veel gevallen de pijn plotseling komt en vanzelf weer over gaat, hebben sommige mensen last van een langdurige acute pijn die in bepaalde gevallen zelfs ondraaglijk kan worden. In deze gevallen is het mogelijk dat je last hebt van het lumbosacraal radiculair syndroom, oftewel: een acute hernia in de rug. Dit wordt doorgaans veroorzaakt door een beschadiging van een tussenwervelschijf.

Maar wat is een hernia precies? Wat zijn acute hernia symptomen en misschien wel de belangrijkste vraag: wat te doen bij een acute hernia? We vertellen hier graag meer over en voorzien je van alle nodige informatie.

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beschadiging van het tussenwervelschijf

Een acute hernia ontstaat door een beschadiging aan een tussenwervelschijf in het wervelkolom. Het tussenwervelschijf bestaat uit kraakbenige ringen. In het midden van deze ringen bevindt zich een geleiachtige substantie. Wanneer het tussenwervelschijf is beschadigt, kan de substantie naar buiten treden en een uitstulping veroorzaken. Aan de achterzijde van het wervelkolom bevindt zich het ruggenmerg. Door het ruggenmerg loopt het centrale zenuwstelsel. Wanneer de uitstulping ver genoeg naar buiten treedt, kan het bepaalde zenuwen in beknelling of vernauwing brengen. De beknelling van de zenuw veroorzaakt doorgaans vervelende pijnklachten. In dit geval spreekt men van een hernia.

Tussenwervelschijf hernia

Wat is een acute hernia?

Een acute hernia is in principe hetzelfde als een normale hernia. Men spreekt meestal over een rughernia (hernia nucleus pulposis) wanneer deze geleidelijk is ontstaan door middel van slijtage, ouderdom of het langdurig verkeerd functioneren van het wervelkolom. Doordat de hernia langzaam ontwikkelt, kunnen pijnklachten verschillen. Sommige mensen lopen al jaren met een hernia zonder dit door te hebben. In de meeste gevallen levert een hernia vervelende pijnklachten op.

Wanneer er uit het niets felle pijn “in de rug schiet”, kan het zijn dat dit wordt veroorzaakt door een acute hernia in de rug. Men spreekt van een acute hernia (lumbosacraal radiculair syndroom) wanneer er plots hernia symptomen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een verkeerde beweging of trauma. Hierdoor kan een acute beschadiging van het tussenwervelschijf ontspringen, waardoor een uitstulping naar buiten kan treden en zenuwen bekneld kunnen raken.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je zenuwpijn bij een hernia weg?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het onderdrukken van zenuwpijn als gevolg van een hernia. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie of speciale oefeningen tijdens fysiotherapie. Om hernia symptomen volledig weg te krijgen kun je een operatie overwegen. Bij een operatie wordt het herniaweefsel namelijk verwijderd, waardoor de beknelde zenuwen weer vrij komen te liggen en pijnklachten worden ontnomen.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Symptomen van een acute rughernia

Meestal is een acute hernia ervaring te vergelijken met een normale hernia. Op het plotseling ontstaan van de pijn na, zijn de symptomen van een acute hernia dan ook hetzelfde. Uitstralingspijn in het been is een van de meest voorkomende klachten. Dit gaat vaak gepaard met pijn in de onderrug, billen en/of voeten. Het gevoel wat men ervaart wordt vaak beschreven als een gevoelloos, doof of tintelende sensatie. De pijn kan op sommige momenten ook heftiger aanwezig zijn dan op andere momenten.

Typerend bij een hernia is dat de pijn erger wordt bij bepaalde bewegingen zoals perzen, hoesten of niezen. Ook kan een rughernia leiden tot krachtsvermindering in een of beide benen en/of voeten. In extreme gevallen kan je last krijgen van uitval of verlammingsverschijnselen.

Symptomen van een hernia

Wat te doen bij een acute hernia?

Wanneer je vermoedt dat je bent getroffen door een acute hernia is het belangrijk om je zo snel mogelijk te laten diagnosticeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij je huisarts of fysiotherapeut. Voor meer zekerheid kun je het beste een beeldonderzoek laten uitvoeren. Dit kan door middel van een MRI scan. Op een MRI scan is het gehele wervelkanaal zichtbaar, evenals het tussenwervelschijf en de beknelde zenuw. Met een MRI scan kan de locatie van de acute hernia daarom nauwkeurig worden bepaald en kan een behandelplan gerichter worden opgesteld.

Als je een MRI scan wilt laten uitvoeren wordt je meestal op een wachtlijst geplaatst bij het ziekenhuis. Je kan er ook voor kiezen om de MRI scan te laten uitvoeren bij Herniapoli. Wij beschikken over moderne MRI apparatuur en je kunt doorgaans binnen 1 tot 2 weken terecht.

Snel een MRI-scan?
Acute Hernia Mri

Het behandelen van een acute hernia

Je huisarts of fysiotherapeut zal meestal adviseren om de hernia in eerste instantie te behandelen met pijnmedicatie en beweging. Beweging is erg belangrijk voor het versnellen van het genezingsproces en het verminderen van pijnklachten. Echter kan het de hernia niet genezen.

Wanneer je volledig van een acute hernia wilt herstellen kun je de hernia operatief laten verwijderen. Herniapoli verwijdert onder andere de acute hernia in de onderrug door middel van de PTED methode. De PTED hernia operatie is momenteel de beste en modernste techniek voor het verwijderen van lage rug hernia’s. De behandeling is minimaal invasief met een kort herstel als gevolg. De meeste patiënten ervaren binnen een paar uur na de operatie geen pijn meer.

PTED operatie

Brochure: Acute hernia en behandeling. Ontvang hem hier.

Ontvang brochure

Interessante artikelen

Meer informatie over de behandeling van een acute hernia.

Je antwoord niet gevonden?