Foraminale stenose

Een foraminale stenose kan het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Door de pijn in de onderrug en/of in het been door een foraminale stenose in de rug, kan je dagelijks leven behoorlijk worden beïnvloed. Een foraminale stenose is goed te behandelen.

Bij Herniapoli zijn wij gespecialiseerd in het operatief verwijderen van een foraminale stenose in de lage rug. De chirurg (dr. Jost Thissen) van Herniapoli helpt je snel van jouw klachten af.

Wat is een foraminale stenose?

Aan beide kanten van een wervellichaam zit een opening waardoor zenuwen naar buiten kunnen treden. Deze openingen wordt ook wel het foramen genoemd.

Een foraminale stenose is een vernauwing van het foramen (de opening waar de uittredende zenuw vanuit het wervelkanaal naar buiten loopt). Doordat de opening waar de zenuw doorheen loopt vernauwd is, bestaat de kans dat de uittredende zenuw bekneld kan raken. Hierdoor kan je een uitstralingspijn naar één of beide benen voelen. Ook kan de opening vernauwd raken door een uitpuilende tussenwervelschijf en daardoor een zenuw beknellen. Wanneer dit optreedt, dan noemen ze het een foraminale hernia. Aan weerskanten kan een foraminale hernia of stenose ontstaan.

Mogelijke oorzaken

Een hernia in het foramen veroorzaakt altijd een stenose (vernauwing). Echter kan een foraminale stenose ook ontstaan zonder dat je een hernia hebt. Een stenose aan het foramen kan namelijk ook worden veroorzaakt door een aangeboren afwijking aan het ruggenmergkanaal. Het foramen is dan smaller dan gebruikelijk.

Ook kun je last krijgen van een stenose aan het foramen door slijtage. Door de jaren heen krijgt je rug te maken met slijtage of artrose. Door deze slijtage wordt de tussenwervelschijf steeds dunner en zachter, waardoor je wervels steeds dichter tegen elkaar aan beginnen te liggen. Als je last hebt van artrose, krijg je te maken met verdikkingen in de gewrichten. In beide gevallen zorgt dit voor een vernauwing van het foramen. Deze vernauwing zorgt ervoor dat het bot tegen je zenuwen aan kan gaan drukken. Dit levert doorgaans dezelfde klachten op als bij een normale rughernia.

Symptomen foraminale stenose:

De klachten van een foraminale stenose lijken doorgaans op de symptomen van een normale rughernia. De patiënt kan door de beknelling van de zenuwen de onderstaande symptomen en klachten ervaren.

  • Pijn laag in de rug die verergeren bij het lopen, staan, zitten en/of liggen en minder worden of verdwijnen bij het zitten of voorover bukken;
  • Pijn in beide benen die verergerd bij het lopen, staan en/of liggen en minder worden of verwijden bij het voorover bukken;
  • Doof, gevoelloosheid, tintelend of branderig gevoel in één of beide benen of voeten;
  • Krachtsvermindering of spierkrampen.
Symptomen hernia
Foraminale Stenose

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Diagnose van een stenose

Voor het stellen van de diagnose “foraminale stenose” is een MRI scan van de rug noodzakelijk. Ook wordt er gekeken naar de klachten en voorgeschiedenis van de patiënt. Daarom hebben wij voor het stellen van een juist diagnose en het geven van een nauwkeurig behandeladvies een recente MRI scan (niet ouder dan 6 maanden) en een ingevuld diagnose formulier nodig. Herniapoli kan je begeleiden in het maken van een MRI scan. Een MRI-scan kan vaak al binnen 1-2 werkdagen uitgevoerd worden. Na de voorlopige diagnose en bestudering van (recente) MRI opnamen van de rug, nodigen we je uit voor een telefonisch consult. Een foraminale stenose is goed te behandelen met een PTED operatie. Helaas kan niet elk onderrug probleem worden verholpen middels de PTED operatie techniek. Indien dit het geval is, adviseren wij over eventuele andere behandelingen of operatiemethoden.

Snel een MRI-scan maken?

Behandeling van de klachten

Bij milde klachten van een foraminale stenose kan bij de fysiotherapeut een behandelprogramma worden gestart die is gericht op het verbeteren van spierkracht, coördinatie en mobiliteit van de rug. Indien een foraminale stenose behandeling niet heeft geholpen en de pijn blijft aanhouden of in geval van ernstige klachten, dan kan een operatie worden overwogen. Tijdens de operatie wordt er meer ruimte gecreëerd voor het ruggenmerg, waardoor de pijn zal verdwijnen.

Meer informatie over het behandelen van een foraminale stenose? Neem vrijblijvend contact met ons op of vul het diagnose formulier in en ontvang binnen 48 uur een behandeladvies.

Stenose operatie

PTED foraminale stenose operatie

Wanneer je langere tijd last hebt van hinderlijke pijnklachten die duiden op een foraminale stenose of foraminale hernia, kun je in aanmerking komen voor een stenose operatie.

Bij Herniapoli Privatescan behandelen wij deze rug aandoening door middel van de unieke en efficiënte PTED hernia operatie. Dit is een minimaal invasieve methode die kan worden toegepast voor het verwijderen van een foraminale stenose in de onderrug. De chirurg maakt geen schade aan spieren, weefsel of andere omliggende structuren. De meeste patiënten kunnen direct na de operatie weer pijnvrij lopen en bewegen.

Unieke PTED operatietechniek
Operatie Hernia Film Pted

Afspelen >

Wij van patiënten zonder pijn

Herniapoli, specialist in het behandelen van stenose

Voor het verwijderen van een foraminale stenose is de PTED operatie de snelste en beste manier om van de pijn in de lage rug en benen af te komen. Enkele uren na de operatie kunnen onze patiënten weer pijnvrij lopen. De PTED operatietechniek maakt zich uniek door de korte hersteltijd in vergelijking met andere hernia of stenose operatietechnieken (open hernia operatie).

Herniapoli werkt samen met neurochirurg Dr. Jost Thissen. Met meer dan 4.000 uitgevoerde endoscopische PTED operaties behoort hij in Europa tot de meest ervaren chirurgen binnen dit vakgebied. De PTED operatie wordt uitgevoerd volgens het doorontwikkelde PTED protocol, waarbij de kans op een recidief minimaal is. Een PTED operatie kan bij ons binnen circa 2 weken worden uitgevoerd.

Dr. Jost Thissen

Vrijblijvend behandeladvies ontvangen?

Wil je een persoonlijk behandeladvies ontvangen en weten of jij een PTED kandidaat bent? Om hier snel en vrijblijvend een antwoord op te bieden, verzoeken wij je om ons diagnose formulier in te vullen. Ook is het handig om een recente MRI aan te leveren (verslag of beelden). Je ontvangt dan zo snel mogelijk, zonder extra kosten, een voorlopige diagnose en een advies voor een behandeling, indien dit aan de orde is. Dan is het voor ons goed te bepalen of een behandeling bij ons verstandig is voor jouw specifieke situatie.

Indien blijkt dat de PTED operatie niet geschikt is voor jouw situatie, dan zullen wij jou verder voorzien van informatie over een andere behandelmethode.

Diagnose formulier invullen
Hernia Behandeling Jost Thissen

Interessante artikelen

Meer informatie over de aandoening en behandeling van een foraminale stenose.

Je antwoord niet gevonden?