Wanneer hernia operatie?

Vaak vragen mensen aan ons of ze zich wel moet laten opereren aan een hernia. Dit verschilt natuurlijk per patiënt en per situatie. Er zijn een aantal algemene scenario’s die wat meer duidelijkheid kunnen geven over deze vraag.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een PTED behandeling via de Herniapoli? Vul dan vrijblijvend het diagnose fomulier in. Wij zullen je hierna informeren met een voorlopig beoordelingsadvies. Voor een behandeladvies op maat hebben wij recente MRI beelden nodig.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het wel of niet opereren van een hernia?

Meestal wordt in Nederland eerst gekozen om niet te opereren. De pijn als gevolg van een hernia verminderd namelijk aanzienlijk na een periode van rust en pijnmedicatie. Dit noem je ook wel conservatief behandelen. Er zijn verschillende wetenschappelijke artikelen waaruit blijkt dat er na 12 maanden geen verschil is tussen mensen die conservatief behandeld zijn, of mensen die geopereerd zijn. Deze studies zijn echter verouderd en achterhaald.

Recentelijke onderzoeken tonen namelijk aan dat hernia patiënten die conservatief zijn behandeld, er beduidend slechter aan toe waren dan mensen die wel zijn geopereerd. Een conservatieve behandeling verminderd namelijk alleen de klachten, het verwijdert de hernia niet. Dit betekend dat klachten op den duur weer kunnen opspelen en de omringende rug structuren aangetast blijven. Dit kan een chronische aandoening als gevolg opleveren.

Het advies voor wel of niet opereren van een hernia, hangt af van een aantal redenen:

  • Wanneer er problemen zijn met het legen van de blaas of darmen. Dit als gevolg van meerdere zenuwwortels die in de rug tegelijkertijd in gedrang komen. Dit noemt men Caudasyndroom. Een operatie is dan met spoed aan te raden.
  • Is bovenstaande niet het geval en kun je een operatie niet permitteren? Dan is het verstandig om even af te wachten of de pijnklachten zijn verminderd na 6 tot 8 weken rust en/of pijnmedicatie.
  • Zijn de hernia symptomen onveranderd of is de pijn verergerd in die 6 tot 8 weken? Dan kan er alsnog een hernia operatie overwogen worden.
  • Wordt je dagelijks leven teveel beïnvloed of kun je langere periodes van rust en medicatie niet permitteren vanwege je werk of privé situatie? Ook in dit geval is een hernia operatie te overwegen.
  • Het kan natuurlijk ook zijn dat je zelf wil besluiten tot een operatie binnen die 6 weken. Bijvoorbeeld omdat dit de beste lange termijn oplossing is.

In Nederland zal de behandelend arts zo lang mogelijk wachten met opereren. Het lange wachten kan erg vervelend zijn en bovendien, in sommige gevallen, grotere schade veroorzaken. Bij Herniapoli opereren wij doormiddel van de PTED operatie. Deze wordt doorgaans binnen circa 2 weken uitgevoerd.

Hernia operatie

Veelgestelde vragen

Welke ziekenhuizen doen een PTED operatie?

Hoewel een beperkt aantal klinieken in Nederland de PTED operatie aanbiedt, wordt de populariteit van deze behandeling steeds groter. In vergelijking met Duitsland, waar PTED al tientallen jaren de Gouden Standaard is voor rugoperaties en waar de kennis en ervaring op het gebied van PTED enorm is, heeft Nederland nog relatief weinig ervaring met deze techniek.

Lees meer ...

Wat is de wachttijd voor een PTED operatie?

De wachttijd voor een PTED operatie bij Herniapoli is zeer kort. Doorgaans kan de PTED operatie binnen 1 week plaatsvinden. Door de korte wachttijd en de spiersparende operatietechniek kunnen patiënten snel herstellen en hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Lees meer ...

Hoe lang wachten met een hernia operatie?

Hoe lang je moet wachten met een hernia operatie hangt af van de ernst van de symptomen. Bij ernstige pijnklachten kan een operatie binnen enkele dagen of weken gepland worden. Bij mildere symptomen kan de neurochirurg besluiten om enkele weken te wachten met opereren. Niet-chirurgische behandelingen, zoals fysiotherapie en pijnbestrijding, kunnen soms ook effectief zijn. Echter genezen niet-chirurgische behandelingen de hernia niet.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Reden voor operatie binnen 6 – 8 weken

In de volgende gevallen zal Herniapoli adviseren (mits dit mogelijk is) om je hernia of stenose te laten opereren binnen de gebruikelijke 6 tot 8 weken:

  1. De pijn is zo hevig en niet voldoende met medicatie te onderdrukken
  2. Het bovengenoemde Caudasyndroom. Dit is reden om direct te opereren. Je hebt bij deze aandoening geen controle meer over je ontlasting of het urineren.
  3. Wanneer de pijn je werk en privéleven dusdanig belemmert en beïnvloedt, dat aankijken niet langer meer gaat. Of wanneer je rust niet langer meer kan permitteren.
  4. Uitval van spieren (bijv. klapvoet) of vermindering van kracht in je spieren.

Welke behandeling is geschikt voor mij? Onze zorgadviseurs helpen je graag

Bel mij terug

Kies je voor een endoscopische of klassieke operatie?

De endoscopische herniaoperatie (PTED techniek) wordt al in meer dan 50 landen toegepast en wordt gezien als de operatie van de toekomst. Herniapoli is gespecialiseerd in het uitvoeren van deze speciale ingreep. Deze behandelmethode is bij uitstek geschikt en momenteel de snelste techniek voor het verwijderen van een hernia in de (onder)rug, in het foramen of het verwijderen van een stenose. De meeste patiënten zijn binnen 2 uur na de operatie weer vrij van pijn. Meer weten over de voordelen van PTED?

Endoscopische PTED operatie

Welke hernia’s zijn te opereren bij Herniapoli?

De onderrug lendenwervels, bestaan uit 5 niveaus. De meeste stenose en hernia komen voor in de onderste niveaus; de L5-S1 en de L4-L5. Met de PTED techniek zijn de hernia’s en vernauwingen op deze plekken goed te opereren.

Ook kunnen we operaties uitvoeren op de plekken waar een hernia minder vaak voorkomt, namelijk de L2-L3 en L3-L4. Een hernia op L1-L2 komt het minst vaak voor en is ook het lastigst te opereren, omdat hierbij het operatiegebied erg dicht bij de nieren zit.

Wil je over jouw situatie meer informatie? Onze adviseurs kunnen je voorzien van een kosteloos persoonlijk behandeladvies.

Wanneer Hernia Operatie

Kom ik in aanmerking voor een PTED operatie?

Om hier snel en vrijblijvend een antwoord op te bieden, verzoeken wij je om ons diagnose formulier in te vullen. Ook is het handig om een recente MRI aan te leveren (verslag of beelden van minimaal 6 maanden geleden). Je ontvangt dan zo snel mogelijk, zonder extra kosten, een voorlopige diagnose en een advies voor een behandeling, indien dit aan de orde is. Dan is het voor ons goed te bepalen of een behandeling bij ons verstandig is voor jouw specifieke situatie.

Op basis van dit advies, kun je contact opnemen met onze medische adviseurs. We zullen dan op korte termijn een afspraak inplannen voor de PTED techniek. Voor het consult heb je geen verwijzing nodig van je (huis)arts.

Ontvang advies op maat

Waarom bij Herniapoli?

Operatie

5.000 PTED operaties

Per jaar worden ca. 400 endoscopische operaties uitgevoerd

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de PTED operatie plaatsvinden

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Je antwoord niet gevonden?