TLIF spondylodese

TLIF Spondylodese (stabilisatie operatie) is een afkorting van “Transforaminale Lumbale Interbody Fusie”. Het betreft een minimaal invasieve stabilisatie (spondylodese) operatie aan de wervelkolom. Deze operatie techniek geeft patienten meerdere voordelen ten opzichte van andere spondylodese technieken. Tijdens de operatie verwijderd de chirurg de kapotte, zieke tussenwervelschijf en vervangt deze voor een metalen kooi. De instabiele wervels worden daarna met schroeven en stangetjes aan elkaar verbnden, waardoor deze op dat niveau weer stabiel worden. Doordat het ruggenmergkanaal en zenuwenwortelen hierdoor weer zijn komen te liggen, zal de zenuwpijn sterk verminderen of zijn verdwenen.

Ben ik voor TLIF geschikt?

Wat is een TLIF spondylodese?

TLIF spondylodese is een minimaal invasieve verstijving of stabilisatie operatie. Door enkele kleine incisies en het gebruik van microscopische en endoscopische instrumenten verschaft de chirurg zich door het natuurlijke foramen toegang tot het operatiegebied in de rug. Het foramen is de opening tussen twee wervels. Via deze opening verlaten zenuwen het ruggenmerg op weg gaan naar bijvoorbeeld de benen.

Bij een stabilisatie of verstijvingsoperatie worden twee of meer ruggenwervels met elkaar verbonden, zodat ze niet meer van elkaar kunnen bewegen en verschuiven. Dit wordt gedaan door de beschadigde tussenwervelschijf tussen 2 instabiele wervels te verwijderen en daarvoor een metalen kooi (cage) terug te plaatsen. Vervolgens worden de twee wervels met speciale schroeven en draden met elkaar gefixeert (fusie), waardoor de instabiele wervel niet meer kan afschuiven en er weer voldoende ruimte ontstaan voor het wervelkanaal of de zenuwen.

TLIF maakt gebruik van een natuurlijk pad (het foramen) in de wervelkolom en stelt de chirurg in staat om zowel de voor- als achterkant van de wervelkolom via één enkele benadering te fuseren. De TLIF spondylodese is een minder belastende manier om twee wervels te fuseren, waardoor het herstel doorgaans sneller verloopt. In vergelijking met andere spondylodese operatie methoden is de kans op complicaties bovendien kleiner.

Potentiële kandidaten voor een TLIF  spondylodese zijn patiënten met instabiliteit in de lage rug als gevolg van o.a. discusdegeneratie (versleten tussenwervelschijven), spondylolisthesis (aandoening waarbij een wervel is verschoven), degeneratieve scoliose (scheefstand van de wervelkolom) of een steeds terugkerende hernia. Wil jij weten of een TLIF spondylodese operatie bij jou mogelijk is? Vul dan het diagnose formulier in of neem contact met ons op.

Pijnvrij in 3 stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na het bestuderen van jouw MRI opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor TLIF via een telefonisch consult.

 

3

Opname TLIF operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je een paar nachten ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

Voor- en nadelen TLIF operatie

Een voordeel van de TLIF spondylodese ten opzichte van de PLIF of ALIF spondylodese is dat de chirurg via kleinere incisies toegang heeft tot het operatiegebied. Dit kan leiden tot minder complicaties, potentieel bloedverlies tijdens de operatie en een kortere hersteltijd. Bovendien veroorzaakt de TLIF-procedure ook minder weefselschade dan de PLIF of ALIF-methode, wat ook kan leiden tot een snellere hersteltijd. Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan een TLIF spondylodese. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voor- en nadelen:

  • Minimaal invasieve methode doordat de chirurg toegang creëert tot de wervel(s) via een kleinere incisie.
  • Pijnvermindering: Deze methode kan helpen om pijn te verminderen die wordt veroorzaakt door wervelproblemen, zoals een gebroken wervel of ruginstabiliteit.
  • Verbetering van de beweeglijkheid: Het kan helpen om de beweeglijkheid van de rug te verbeteren, wat kan leiden tot een verbeterde kwaliteit van leven.
  • Voorkomen van afglijden van andere wervels: Door de wervels op hun plaats te houden, kan de TLIF methode helpen om verdere afglijden van de wervels te voorkomen.
  • Vermindering van het risico op opnieuw ontstaan van klachten: Door de wervels op hun plaats te houden, kan de TLIF methode helpen om het risico op het opnieuw ontstaan van klachten te verminderen.

Een nadeel is de beperkte beweging tijdens het herstelproces: Tijdens het herstelproces zal je mogelijk beperkt zijn in beweging en activiteit. Dit kan betekenen dat je tijdelijk niet in staat bent om bepaalde activiteiten uit te voeren of dat de patiënt tijdelijk hulpmiddelen nodig heeft om te lopen of zich te verplaatsen.

Vergoeding voor TLIF behandeling

Verzekerde patiënten in Nederland kunnen rekenen op een vergoeding voor de TLIF spondylodese als deze noodzakelijk is en uitgevoerd wordt door een gekwalificeerde arts, zoals dr. Jost Thissen. Sommige verzekeringen dekken echter niet de volledige kosten voor deze behandeling, wat betekent dat je zelf een deel zult moeten betalen. Het bedrag dat je zelf moet betalen, kan variëren afhankelijk van je verzekering. Als je twijfelt over de vergoeding voor de TLIF spondylodese, neem dan contact met ons of je verzekeraar op.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Minimaal invasieve TLIF uit Duitsland

In Duitsland wordt de TLIF techniek veelvuldig en al vele jaren succesvol toegepast. Duitse chirurgen hebben hierdoor een ongekende schat aan kennis en ervaring met de TLIF-procedure opgebouwd, waarvoor ze wereldwijd grote erkenning krijgen binnen hun vakgebied. Hun protocollen zijn hierdoor verder verfijnd door ontwikkeld.

Het doel van Herniapoli is om deze Duitse kennis en ervaring met de TLIF-techniek toegankelijk te maken voor Nederlandse patiënten. Dr. Jost Thissen, één van deze gespecialiseerd neurochirurgen in de TLIF spondylodese operaties.

Dr. Jost Thissen, de TLIF specialist
Spondylodese Spondylolisthesis Operatie

Revalideren van een TLIF spondylodese

Na een TLIF spondylodese operatie is het belangrijk om de tijd te nemen voor het herstel en revalidatien. Deze kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst van de aandoening waarvoor je een spondylodese operatie ondergaat.

Tijdens de revalidatie zal de patiënt fysiotherapie ondergaan om de spiersterkte, balans en beweeglijkheid van de rug te verbeteren. Dit kunnen oefeningen zijn die gericht zijn op het versterken van de rug- en buikspieren, het verbeteren van de houding en het verminderen van (rest)pijn. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen en te luisteren naar het advies van de arts en de fysiotherapeut. Overleg ook met de arts voordat je weer aan fysieke activiteiten deelneemt.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke patiënt anders is en dat het herstel- en revalidatieproces voor iedereen anders kan zijn. Het is daarom belangrijk om te overleggen met een arts om te bepalen wat het beste is voor jouw specifieke situatie. Maar met de juiste zorg en aandacht kan de TLIF spondylodese operatie leiden tot sterke vermindering of zelfs verdwijnen van pijn en een verbeterde kwaliteit van leven geven aan deze rugpatiënten.

Behandeladvies TLIF operatie

Dr. Jost Thissen is één van Europa’s meest ervaren neurochirurgen op het gebied van TLIF spondylodese. De procedure wordt uitgevoerd volgens het geavanceerde TLIF-protocol, wat leidt tot een snellere hersteltijd. Binnen ongeveer twee weken kan de operatie worden uitgevoerd.

Wil je weten of deze methode geschikt is voor jou? Vul het diagnose formulier in en ontvang binnen 48 uur een behandeladvies van Dr. Jost Thissen. Als je meer informatie wilt, laat je terugbellen door een zorgadviseur van Herniapoli.

Diagnose formulier (invultijd: 3 min)
Hernia Behandeling Jost Thissen

Waarom bij Herniapoli?

Operatie

5.000 operaties

Per jaar worden ca. 400 operaties uitgevoerd

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de operatie plaatsvinden

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Je antwoord niet gevonden?