Epidurale injectie (PRT)

Een epidurale corticosteroïdeninjectie (ook wel bekend als PRT ) is een medische procedure die vaak wordt toegepast om pijn en ontsteking te verminderen bij patiënten met aandoeningen zoals een hernia en spinale kanaalstenose (vernauwing van het ruggenmergkanaal).

Ben je benieuwd of een injectie voor jou zinvol is?

Vrijblijvend behandeladvies?

Wat is een epidurale corticosteroïdeninjectie?

Laten we beginnen met de basis. Een epidurale corticosteroïdeninjectie is een medische procedure waarbij corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmende medicijnen) worden geïnjecteerd in de epidurale ruimte van de wervelkolom. De epidurale ruimte ligt in het wervelkanaal en wordt begrensd door de wervels en het hersenvlies. In de epidurale ruimte bevinden zich onder andere de uit het ruggenmerg tredende zenuwen. Het kan nodig zijn om in deze ruimte medicijnen, bijvoorbeeld verdoving of ontstekingsremmende geneesmiddelen in te spuiten. Corticosteroïden zijn chemicaliën die ontstekingen verminderen door het immuunsysteem te onderdrukken en kunnen dus pijn en zwelling verminderen.

Waarom een injectie laten zetten?

Mensen met een hernia of een stenose ervaren vaak ernstige pijn en ongemak als gevolg van ontsteking en druk op de zenuwwortels in de wervelkolom. Deze aandoeningen kunnen leiden tot symptomen zoals lage rugpijn, pijn in de benen, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte. In dergelijke gevallen kan een epidurale corticosteroïdeninjectie worden aanbevolen door artsen om verschillende redenen:

  • Pijnverlichting: Een van de belangrijkste doelen van deze injecties is het verminderen van pijn. Corticosteroïden verminderen ontstekingen, wat op zijn beurt de pijn vermindert die wordt veroorzaakt door de compressie van zenuwen.
  • Ontstekingsremming: De ontstekingsremmende eigenschappen van corticosteroïden helpen om zwelling en irritatie in het gebied rond de wervelkolom te verminderen. Dit kan de symptomen aanzienlijk verbeteren.
  • Verbeterde mobiliteit: Door pijn en ontsteking te verminderen, kan een injectie het gemakkelijker maken voor patiënten om te bewegen en hun dagelijkse activiteiten uit te voeren.
  • Voorbereiding op andere behandelingen: Soms kan een epidurale injectie worden gebruikt om de pijn te verminderen en de algehele conditie van de patiënt te verbeteren voordat andere behandelingen, zoals fysiotherapie, worden gestart.
Epidurale Injectie Herniapoli

Meer informatie over hernia of stenose behandeling?

Ontvang brochure

Effect van een injectie bij een hernia of stenose

Laten we eens kijken naar het specifieke effect van een epidurale corticosteroïdeninjectie bij patiënten met een hernia of stenose in de lage rug.

  • Hernia: Een hernia ontstaat wanneer een deel van de tussenwervelschijf uitpuilt en deze dan druk kan uitoefenen op de omliggende zenuwwortels. Een epidurale injectie kan de ontsteking rondom de hernia verminderen, waardoor de druk op de zenuwen wordt verminderd en de pijn afneemt. Dit kan patiënten helpen om beter te functioneren en hun normale activiteiten te hervatten.
  • Stenose: Spinale stenose treedt op wanneer het wervelkanaal vernauwd raakt en de zenuwwortels bekneld raken. Een epidurale corticosteroïdeninjectie kan de ontsteking en zwelling in het wervelkanaal verminderen, wat de druk op de zenuwwortels verlicht. Dit kan leiden tot verbetering van de symptomen zoals rugpijn en beenpijn, en patiënten kunnen meer bewegingsvrijheid ervaren.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van epidurale injecties kan variëren van patiënt tot patiënt. Sommige mensen ervaren onmiddellijke verlichting na de injectie, terwijl anderen enige tijd nodig hebben voordat ze verbetering opmerken. Bovendien zijn epidurale injecties meestal bedoeld als tijdelijke verlichting en moeten ze worden gecombineerd met andere behandelingsmodaliteiten, zoals fysiotherapie, om de algehele conditie te verbeteren en herhaling te voorkomen.

Vrijblijvend behandeladvies?

Is een stroombehandeling hetzelfde als een epidurale injectie?

Een veelvoorkomende verwarring in de wereld van pijnbestrijding, is de verwarring tussen epidurale injecties en stroombehandelingen, zoals een epidurale steroïde-injectie en een epidurale stroombehandeling. Hoewel ze vergelijkbare namen hebben en beide worden gebruikt om rug- en nekpijn te behandelen, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee.

  • Epidurale corticosteroïdeninjectie: Zoals eerder besproken, is een epidurale corticosteroïdeninjectie een procedure waarbij corticosteroïden worden geïnjecteerd in de epidurale ruimte van de wervelkolom om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten.
  • Epidurale stroombehandeling (Racz-procedure): Een epidurale stroombehandeling, ook wel bekend als de Racz-procedure, is een interventie waarbij een arts een dunne naald plaatst in de epidurale ruimte en een combinatie van verdovingsmiddelen en soms corticosteroïden injecteert. Het verschil is dat deze procedure gericht is op het verminderen van pijn door lokale anesthesie, terwijl het effect van corticosteroïden minder prominent is.

Samengevat, hoewel zowel epidurale corticosteroïdeninjecties als epidurale stroombehandelingen worden gebruikt om rug- en nekpijn te behandelen, verschillen ze in de gebruikte medicijnen en het beoogde effect.

Benieuwd of een epidurale injectie in jouw situatie zinvol is? Vul dan ons diagnose formulier in voor een vrijblijvend behandeladvies van een van onze lage rugspecialisten.

Afspraak maken Epidurale Injectie?

Herniapoli biedt met gespecialiseerde epidurale injecties een verlichting van de pijnklachten voor hernia of stenose patiënten. Door het invullen van ons eenvoudige diagnose formulier, krijgt ons team een volledig beeld van jouw situatie.

Deze injecties bevatten krachtige ontstekingsremmende corticosteroïden die direct in de epidurale ruimte van de wervelkolom worden toegediend. Door het gerichte effect op pijn en zwelling, kan deze behandeling jouw levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Maak vandaag nog een afspraak en laat ons deskundige team beoordelen of een epidurale injectie een verlichting kan bieden van de pijnklachten.

Diagnose formulier

 

Pted Duitsland Dr. Thissen

Waarom bij Herniapoli?

Operatie

5.000 PTED operaties

Per jaar worden ca. 400 endoscopische operaties uitgevoerd

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de PTED operatie plaatsvinden

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Interessante artikelen

Meer informatie over de behandeling van een hernia of een stenose in de onderrug.

Je antwoord niet gevonden?