Hernia klachten

Wat zijn de klachten van een hernia en hoe voelt dat precies? Hoewel sommige mensen helemaal geen klachten bij een hernia ervaren, is het hebben van een hernia voor de meeste mensen een zeer pijnlijke ervaring. Een hernia kan namelijk heel pijnlijk zijn en daardoor je dagelijks leven enorm beïnvloeden.

De hernia klachten die men ervaart zijn afhankelijk van de soort en de locatie van de hernia. Een uitstulping met druk op de zenuw kan namelijk op meerdere plekken ontstaan: in de wervelkolom (nek, borst of onderrug), een navelbreuk, liesbreuk, buikwandbreuk en/of middenrifbreuk. Een van de meest voorkomende hernia’s is de rughernia.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Rug hernia klachten

Per persoon kunnen de klachten van een rughernia verschillen, de meest voorkomende zijn echter pijnsymptomen in de rug met uitstraling naar de bil of benen. Klachten bij een rughernia worden vaak omschreven als scherpe pijn, zenuwpijn, een branderig, doof of prikkelend gevoel. De uitstralingspijn naar de bilstreek, benen en/of voeten die daarbij gepaard gaan, zijn typische kenmerken van herniaklachten. In sommige gevallen hebben mensen last van uitval verschijnselen. Lees meer over verschillende hernia symptomen.

  • Scherpe pijn in je (onder)rug;
  • Uitstralende pijn naar de rug, de benen en/of billen;
  • In sommige gevallen trekt het uitstralende gevoel door tot onder de knie of naar de voeten. Ook kunnen hernia symptomen als een doof, slaperig of prikkelend gevoel in de benen of voeten ontstaan;
  • De pijnklachten verergeren bijvoorbeeld bij persen, niezen of hoesten;
  • Bij bepaalde houdingen heb je meer last van de pijn, bijvoorbeeld tijdens het staan;
  • In de meeste gevallen is liggen het meest comfortabel;
  • Soms voel je klachten alsof er aan een zenuw wordt getrokken;
  • Gevoelsstoornissen of zelfs (lichte) verlamming.
Symptomen van een hernia

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Lage rughernia meest voorkomend, maar waarom?

Tot de meest voorkomende rughernia’s behoren de lage rug hernia tussen de 4e en 5e lendenwervel (L4 – L5) en tussen de 5e en S1 wervel (L5 – S1). Maar waarom ontstaat er op deze niveaus vaker een hernia? Dit komt omdat de meeste druk van het menselijk lichaam komt te staan op de onderste wervels. Deze zijn dus gevoeliger voor onder andere slijtage.

Net als de klachten bij een rughernia, ervaren mensen met een hernia in de onderrug wisselende rugklachten in combinatie met zenuwpijn, gevoelloosheid, uitstralingspijn of zelfs uitval van de benen. Het kan echter ook voorkomen dat je een hernia in de onderrug hebt zonder klachten te ervaren. Wanneer je langdurige klachten ervaart is het belangrijk om je te laten behandelen door een specialist. Een lage rug hernia wordt in de meeste gevallen behandeld via de PTED methode.

Hernia Klachten

Snel & effectief van jouw pijnklachten af?

PTED operatie

Klachten na een hernia

Wanneer je na 6 tot 8 weken pijnmedicatie of rust behandeling nog steeds dezelfde hernia rug klachten ervaart, is het aan te raden om een MRI scan te laten maken en een eventuele operatie te overwegen. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die zijn geopereerd aan een hernia significant minder last hebben van hernia klachten. Met de huidige hernia operatietechnieken zijn de meeste mensen binnen enkele dagen van de rughernia klachten af. Wanneer je bent geopereerd middels de PTED methode, kun je doorgaans binnen enkele weken weer terug naar je dagelijkse bezigheden zonder pijnklachten.

 

Wij van patiënten zonder pijn

Je antwoord niet gevonden?