Hernia in de rug

Ervaar je pijnsymptomen in de onderrug met uitstralende pijn in één of beide benen? En soms ook uitvalsverschijnselen, zoals kracht- of gevoelsverlies? Dan heb je vermoedelijk last van een onderrug hernia. Een hernia in de onderrug is een uitstulping van een schijfje tussen de wervels. Dit schijfje wordt een tussenwervelschijf genoemd. De pijnklachten die je ervaart door een rughernia kunnen het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden.

Als specialist in het behandelen van hernia’s, vertellen we op deze pagina alles over een hernia in de rug.

Vrijblijvend behandeladvies?

Wat is een rughernia?

Een lage rughernia is een uitstulping van de zachte kern (nucleus Pulposus) van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf (discus). De uitstulping kan tegen een zenuw drukken, waardoor je vervelende symptomen zoals zenuwpijn kunt ervaren in de rug en in één of beide benen.

Tussen de wervels in de wervelkolom zit een zachte tussenwervelschijf die schokken in de rug absorbeert. Deze tussenwervelschijven bevatten een geleiachtige kern (nucleus pulposus) met daaromheen een sterke wand van bindweefsel. Dit wordt ook wel de annulus fibrosus genoemd. Wanneer je een hernia in de rug hebt, dan is een tussenwervelschijf vaak ook ingezakt. Door het inzakken van de tussenwervelschijf verzwakt de wand van bindweefsel. Hierdoor kan de geleiachtige kern naar buiten toe uitstulpen. Wanneer deze zachte kern naar buiten is getreden, noemen we het een hernia.

Wat is een rughernia

Wat zijn mogelijke oorzaken van een hernia?

Meestal wordt een rughernia vastgesteld op de onderste tussenwervelschijven, aangezien op deze tussenwervels meeste druk komt te staan. De exacte oorzaak van is vaak moeilijk te bepalen omdat het ontstaan van een rughernia meerdere oorzaken kan hebben.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een rughernia, waaronder:

  • Veroudering: Met het ouder worden worden de spieren en pezen in ons lichaam natuurlijk minder sterk. Dit kan leiden tot een verzwakking van de rug en de kans op een rughernia verhogen. Ook kunnen de tussenwervelschijven slijtage vertonen.
  • Overbelasting: Als we te veel gewicht dragen of onze rug te veel belasten, kan dit leiden tot een rughernia. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het tillen van zware voorwerpen of bij het uitoefenen van bepaalde fysieke activiteiten. Of dit kan door overgewicht komen.
  • Verkeerde houding: Als we onze rug te lang in een onnatuurlijke houding houden, zoals zitten met een gebogen rug, kan dit leiden tot een rughernia.
  • Erfelijkheid: Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg voor rugproblemen, wat de kans op een rughernia kan verhogen.
  • Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap neemt het gewicht van de vrouw toe, wat kan leiden tot extra druk op de rug. Dit kan leiden tot een rughernia.
  • Aangeboren zwakte;
  • Roken;
  • Stress.
Hoe ontstaat een hernia?

Brochure: Rughernia en behandeling in één overzicht!

Ontvang brochure

Symptomen van een hernia in de (onder)rug

Wat zijn de symptomen van een lage rug hernia en hoe voelt het als je een rughernia hebt? Patiënten met een rughernia ervaren vaak pijn in de onderrug met uitstralingspijn naar (beide) benen en/of bil. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat de uitstulping tegen het ruggenmerg of een zenuw aan kan gaan drukken, waardoor de zenuwwortel ontsteekt of geïrriteerd raakt.

Echter, het is niet zo dat mensen met een rug hernia altijd pijnklachten of uitvalsverschijnselen hebben. Mensen kunnen jarenlang een uitstulping van de tussenwervelschijf hebben, zonder dat ze de symptomen van een hernia in de onderrug ervaren. Een hernia in de lage onderrug is de meest voorkomende hernia. Het komt vaak voor dat een hernia in de rug zich bevindt op het niveau L4 – L5. Dit betekent dat de kern van de tussenwervelschijf tussen de 4e en de 5e lendenwervel is uitgepuild. Ook een hernia L5 – S1 (1-ste sacrale wervel) zien we vaak een rughernia voorkomen.

Kenmerken van een hernia onderrug:

  • Scherpe pijn in je onderrug;
  • Uitstralingspijn in één bil of been;
  • Doof, prikkelend of slaperig gevoel in benen of voeten;
  • Krachtverlies in één of beide benen;
  • Pijn kan voelbaar zijn tot in de voet;
  • Toenemende pijnklachten bij niezen, hoesten of persen;
  • Bepaalde houdingen kunnen meer pijnklachten geven. Staan kan pijnlijker zijn dan liggen.
Symptomen van een hernia

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Betrouwbare diagnose met een MRI-scan

Om een betrouwbare diagnose “rughernia” te kunnen stellen, dienen wij te beschikken over een uitgebreide klachtenbeschrijving in combinatie met een recente MRI-scan (max. 6 maanden oud). Een MRI-scan van de onderrug is de meest nauwkeurige methode om de onderrug problemen zichtbaar te maken. Een MRI kan in Nederland worden gemaakt op verwijzing van de specialist.

Duurt het te lang of krijg je geen verwijzing van de specialist? Herniapoli kan je helpen in het maken van een MRI-scan binnen enkele dagen. Na afloop van het onderzoek geven wij direct een eventueel behandeladvies voor jouw rugprobleem.

Snel een MRI-scan? Binnen 2 dagen mogelijk
Mri Scan Hernia Diagnose

Wij van patiënten zonder pijn

Rughernia behandeling, welke mogelijkheden zijn er?

De pijnbestrijding bij zowel een beginnende als een acute hernia kunnen op verschillende manier worden toegepast. Bijvoorbeeld door middel van rust, oefeningen of medicatie in de vorm van pijnstillers en ontstekingsremmers. Soms wordt er een injectie gegeven om de pijnklachten te verminderen en het ontstekingsproces af te remmen. Het is belangrijk om je goed te laten informeren welke hernia rug behandeling past bij jouw situatie. Voor de pijnbestrijding en/of behandeling van een rughernia zijn er twee mogelijkheden:

Rust

De pijn die je ervaart als gevolg van een hernia in de lage rug kunnen na een rustperiode van 8 weken vanzelf afnemen. Het is verstandig om deze rustperiode uit te voeren en aan te voelen of de pijnklachten verminderen of wellicht helemaal verdwijnen. De meeste hernia symptomen nemen aanzienlijk af na deze periode. In dit geval is een operatie niet meteen noodzakelijk. Wel is het belangrijk om klachten serieus te nemen wanneer deze weer opspelen. Een rustperiode verwijdert de hernia namelijk niet. De uitstulping blijft dus aanwezig en de zenuw kan weer bekneld geraken. In dat geval is het verstandig om een operatie te overwegen.

Fysiotherapie

Specialisten zullen je als belangrijkste advies meegeven om te blijven bewegen. Hierdoor zal een hernia in de onderrug niet genezen, wel kan het de pijn aanzienlijk verminderen en het genezingsproces versnellen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen er oefeningen worden bedacht die de pijnklachten van een hernia in de rug kunnen verminderen. Deze hernia oefeningen worden door de fysiotherapeut samengesteld in een persoonlijk trainingsprogramma. Het is hierbij belangrijk dat je de adviezen van de specialisten goed opvolgt om je rug op de juiste manier te ontlasten in plaats van te belasten. De juiste lichaamsbeweging is namelijk afhankelijk van de locatie van de rug hernia, de mate van pijn en de conditie van de patiënt.

Pijnmedicatie

Wanneer rugpijn als gevolg van een hernia in de onderrug het dagelijks leven gaat beïnvloeden, is verstandig om pijnmedicatie te overwegen. De huisarts kan samen met jou een persoonlijk behandeladvies opstellen. De pijnmedicatie voor een hernia is afhankelijk van de ernst van de pijnklachten. De huisarts adviseert hierin de soort en de dosis pijnmedicatie. Dit wordt opgesteld aan de hand van een pijnladder.

Rughernia operatie

Vaak vragen hernia patiënten zich af wanneer een rughernia operatie zinvol is. Met een behandeling   bij een fysiotherapeut, het nemen van rust en/of het toepassen van pijnmedicatie kunnen de pijnklachten van een rughernia verminderen. De hernia (uitstulping) zal echter niet genezen. Indien de zenuwen of andere omliggende structuren bekneld zijn geraakt voor een langere tijd, bestaat de kans dat de pijnklachten zullen toenemen. In overleg met een neurochirurg kan er worden besloten om de hernia in de rug operatief te laten verwijderen. In Nederland wordt al jaren de klassieke herniaoperatie uitgevoerd. Dit zijn de open chirurgische en microscopische operaties. Met de geavanceerde operatiemethoden van tegenwoordig bestaan er betere behandelmethodes en is het niet meer nodig om de operatie klassiek uit te voeren. Als herniapatiënt is het belangrijk dat je je goed laat informeren over de verschillende hernia operatietechnieken voor het verwijderen van een rughernia.

PTED operatie: minimaal risico & korte hersteltijd

De PTED hernia operatie is een minimaal invasieve ingreep en momenteel de beste en snelste techniek voor het verwijderen van een (onder)rughernia. De PTED operatie kent vele voordelen ten opzichte van de klassieke methoden. Tijdens de PTED operatie benadert de chirurg de lage hernia via de zijkant, waardoor de stabiliserende rugspier intact blijft. Hierdoor is er een minimaal risico op complicaties en/of zenuwbeknellingen als gevolg van littekenweefsel. Dit heeft als voordeel dat je als patiënt snel herstelt en een snelle terugkeer kunt verwachten naar je dagelijkse bezigheden.

Ben je benieuwd hoe de PTED hernia operatie bij Herniapoli wordt uitgevoerd? We hebben een korte animatievideo gemaakt over hoe het voortraject, de operatie en de nazorg bij Herniapoli verlopen.

PTED operatie
Operatie Hernia Film Pted

Afspelen

Veel gestelde vragen

Hoe krijg je zenuwpijn bij een hernia weg?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het onderdrukken van zenuwpijn als gevolg van een hernia. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie of speciale oefeningen tijdens fysiotherapie. Om hernia symptomen volledig weg te krijgen kun je een operatie overwegen. Bij een operatie wordt het herniaweefsel namelijk verwijderd, waardoor de beknelde zenuwen weer vrij komen te liggen en pijnklachten worden ontnomen.

Lees meer ...

Kan een hernia vanzelf weggaan?

Vaak wordt beweerd dat een hernia na een tijd vanzelf weg kan gaan. Het antwoord is echter nee, een hernia kan niet vanzelf weggaan. Hoewel beweging, rust en pijnmedicatie wel symptomen en pijnklachten kunnen verminderen, verdwijnt de hernia niet vanzelf. Het negeren van een hernia kan leiden tot verdere complicaties zoals chronische zenuwpijn en het verlies van kracht in de benen en voeten. Afhankelijk van jouw situatie kan het verstandig zijn een operatie te overwegen.

Lees meer ...

Wat is de beste therapie bij een hernia?

Hoewel een hernia operatie in Nederland vaak wordt beschouwd als een laatste redmiddel, kan het in veel gevallen de beste therapie zijn voor het behandelen van een hernia. Conservatieve therapie, zoals pijnmedicatie, fysiotherapie en rust, kunnen helpen om de symptomen te verminderen. Deze behandelingen verwijderen de hernia echter niet. Om verdere complicaties te voorkomen, is het verstandig om de hernia te laten verwijderen. Het kiezen voor een operatie is afhankelijk van de behoefte van de patiënt en de ernst van de symptomen.

Lees meer ...

Wat te doen bij een hernia?

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen wanneer je bent getroffen door een hernia. In veel gevallen kunnen niet-operatieve behandelingen zoals rust, fysiotherapie en medicatie helpen om de klachten te verminderen. Deze behandelingen genezen de hernia echter niet. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd steeds weer terug kunnen komen en kunnen verergeren. Om de kansen op volledig herstel te vergroten kun je een hernia operatie overwegen.

Lees meer ...

Pijnvrij in 3 stappen

1

Diagnose formulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnose formulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na de voorlopige diagnose en bestudering van jouw MRI opnamen van de rug, nodigen we je uit voor een neurologisch consult met dr. Jost Thissen.

3

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je één extra nacht ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

PTED operatie

Interessante artikelen

Meer informatie over een rughernia en de behandeling van een rughernia.

Je antwoord niet gevonden?