Symptomen van een hernia

Hoe herken je een hernia, hoe ziet een hernia eruit en wat zijn nou de verschillen tussen de ziekteverschijnselen van een beginnende of een acute hernia? Herniapoli legt je het uit.

Rugpijn is een van de meest voorkomende symptomen van een rughernia. Deze rugpijn gaat vaak gepaard met zenuwpijn, gevoelloosheid, tintelingen of zelfs uitval van de benen. De pijn kan qua intensiteit afwisselen. Soms voel je geen pijn en soms is de pijn zo extreem dat normaal functioneren onmogelijk is. In combinatie met rugpijn, uiten hernia symptomen zich vaak als uitstralingspijn richting de bilstreek, naar een of beide benen en/of de voeten.

Herniapoli is gespecialiseerd in het behandelen van een hernia. In dit artikel leggen we uit wat de symptomen zijn van een hernia, een acute hernia of een beginnende hernia. Wil je graag een persoonlijk behandeladvies op maat? Dat kan bij ons kosteloos en vrijblijvend.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hernia kenmerken

De symptomen van een hernia herken je aan de volgende klachten:

  • Scherpe pijn in je (onder)rug;
  • Uitstralende pijn naar de rug, de benen en/of billen;
  • In sommige gevallen trekt het uitstralende gevoel door tot onder de knie of naar de voeten. Ook kunnen hernia symptomen als een doof, slaperig of prikkelend gevoel in de benen of voeten ontstaan;
  • De pijnklachten verergeren bijvoorbeeld bij persen, niezen of hoesten;
  • Bij bepaalde houdingen heb je meer last van de pijn, bijvoorbeeld tijdens het staan.
  • In de meeste gevallen is liggen het meest comfortabel;
  • Soms voel je klachten alsof er aan een zenuw wordt getrokken;
  • Gevoelsstoornissen of zelfs (lichte) verlamming.
Symptomen Hernia

Wat zijn beginnende hernia symptomen?

Hoe voelt een beginnende hernia? Over het algemeen ervaren mensen met een beginnende hernia milde klachten. Het gaat vaak om een drukkend gevoel op de plaats van de hernia, waarbij ongemak verergerd bij bepaalde activiteiten. Denk hierbij aan bukken, tillen, lang zitten, rennen, niezen en/of perzen. Een beginnende hernia is vaak goed te behandelen door een chiropractor of door fysiotherapie. In sommige gevallen verdwijnen de hernia symptomen binnen enkele weken rust. De hernia zelf verdwijnt echter niet.

Hernia behandelingen

Vrijblijvend behandeladvies ontvangen?

Diagnose formulier invullen

Ik heb acute hernia symptomen, en nu?

Bij een acute hernia ervaart men vaak ernstige klachten. Vaak treedt er uit het niets een scherpe en zeer ongemakkelijke pijn op. Een acute hernia wordt herkend aan de uitstraling symptomen die voorkomen in de rug, billen en/of benen. Overige symptomen zijn lokale rugpijn en verkramping in de spieren. Het is belangrijk dat een acute hernia wordt behandeld omdat deze kan overgaan tot een chronische hernia aandoening. Ook kan een hernia zo groot zijn dat het meerdere zenuwwortels bekneld. Men spreekt dan van een dubbele hernia. Dubbele hernia symptomen komen overeen met de klachten van een normale rughernia.

Wanneer je vermoedt dat je een acute hernia hebt, raden wij aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Een MRI scan kan uitsluiten of het daadwerkelijk om een hernia gaat.

Acute hernia, en nu?

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Rughernia of foraminale stenose symptomen

Een veel voorkomende hernia is de lage rug hernia tussen de 4e en 5e lendenwervel (L4 & L5) omdat de meeste druk komt te staan op de onderste wervels. Deze worden het meest belast en hebben een groter risico op slijtage. Mensen met een rughernia in de lage onderrug ervaren wisselende rugklachten in combinatie met zenuwpijn, gevoelloosheid, uitstralingspijn of zelfs uitval van de benen. Soms voel je geen pijn en op sommige momenten is de pijn in alle hevigheid aanwezig. Het kan echter ook voorkomen dat je een hernia in de onderrug hebt zonder hernia symptomen te ervaren. Een lage rug hernia kan worden behandeld via de PTED methode.

Aan beide kanten van een wervellichaam zit een opening waardoor zenuwen naar buiten kunnen treden. Deze opening wordt ook wel het foramen genoemd. Net als bij een lage rug hernia, wordt een foraminale hernia of stenose veroorzaakt door een uitstulping van de kern van de tussenwervelschijf. Deze vernauwt vervolgens het foramen en bekneld daar een zenuw. Aan beide kanten van het wervellichaam kan een foraminale hernia of stenose ontstaan. De foraminale stenose veroorzaakt doorgaans dezelfde ziekteverschijnselen. Lees hier meer over de foraminale stenose.

Meer over Foraminale stenose

Heb ik een hernia Test

Hoe weet je nu of je een hernia hebt en wat voel je bij een hernia? Door een simpele test, welke je thuis kunt doen, kan je nagaan of je symptomen een gevolg zijn van een hernia.

Een hernia symptomen test kan worden uitgevoerd door op je rug te gaan liggen en je been langzaam en gestrekt omhoog te brengen. Men noemt dit ook wel de proef van Lasègue. Deze hernia test zorgt ervoor dat je wellicht een hernia kan voelen.

Wanneer een zenuw namelijk bekneld zit als gevolg van een hernia, kan men het gevoel ervaren alsof er aan een zenuw wordt getrokken. Wil je zeker weten of je een hernia hebt? Een hernia kan worden gediagnosticeerd door middel van een MRI scan.

Snel een MRI-scan?
Hernia Test

pijnvrij in drie stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na het bestuderen van jouw MRI opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor PTED via een telefonisch consult.

3

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je één extra nacht ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

PTED operatie

Wij van patiënten zonder pijn

Interessante artikelen

Meer informatie over de symptomen en behandeling van een hernia of stenose.

Je antwoord niet gevonden?