Spondylolisthesis

Er is sprake van spondylolisthesis (ook wel wervelafglijding of wervelverschuiving genoemd) als een wervel is verschoven ten opzichte van een onderliggende wervel. Het betroffen niveau raakt hierdoor instabiel. Van een minimale afschuiving ondervindt men vaak (nog) geen klachten. Een grotere wervelafglijding veroorzaakt vaak een holle onderrug en lage rugpijn, soms met uitstraling naar de benen.

Op deze pagina lees je meer over de symptomen, diagnose en (minimaal invasieve) behandelingsmogelijkheden die samenwerkende artsen van Herniapoli aan kunnen bieden.

Vrijblijvend behandeladvies?

Wat is spondylolisthesis?

Je spreekt van spondylolisthesis als een wervel is afgeschoven van een onderliggende wervel. De wervels onderling liggen dan niet meer mooi in één lijn. Hierdoor kan de rug (wervelkolom) instabiel kan raken. Meestal ontstaat een wervelafschuiving bij één van de onderste twee niveaus van de wervelkolom, namelijk het niveau L4-L5 óf L5-S1. Spondylolisthesis is een complexe benaming die bestaat uit Spondyl en Listhesis. Spondyl staat voor wervellichaam en Listhesis is een ander woord voor afglijden.

Door Spondylolisthesis kunnen het ruggenmergkanaal of zenuwkanalen vernauwen en druk veroorzaken op het ruggenmerg of de uittredende zenuwen.

Spondylolyse als oorzaak van spondylolisthesis

De rugaandoening spondylolyse ontstaat doordat de verbinding tussen een wervellichaam en wervelboog  niet meer intact is. Dit kan komen door een (aangeboren) genetische aandoening, of door langdurig overbelasting met als gevolg een stressfactuur. De grootste mechanische belasting van de onderrug doet zich voor op niveau L5, waardoor spondylolyse hier het vaakst voorkomt. Soms ook op L4, maar zelden op meer niveau’s tegelijkertijd. Het gevolg is dat een bovenliggende wervel kan gaan afglijden en de wervel(kolom) instabiel raakt.

De oorzaken van een spondylolisthesis zijn onder te verdelen in twee soorten:

  • Degeneratieve oorzaak; de verbinding is verzwakt door veroudering of mechanische slijtage.
  • Traumatische oorzaak; Bot van het gewricht is gebroken, waardoor een wervel naar voren kan glijden
  • Verder kan een aanlegstoornis (open boog) ook de oorzaak zijn van een afgeschoven wervel.
Spondylolisthesis door spondylolyse

Symptomen wervelafglijding

Wervelafschuiving geeft niet altijd klachten. Veel patiënten hebben er totaal geen last van. Zodra de onderrug door wervelafglijding echter instabiel is geraakt, kan het ruggenmerg of een zenuw bekneld raken. Patiënten klagen hebben dan vaak de volgende klachten en symptomen:

  • Lage rugpijn;
  • Uitstraling naar 1 of beide billen of benen;
  • Een dof of tintelend gevoel in 1 of beide benen;
  • Zwakke spieren (krachtverlies) in 1 of beide benen;
  • Toenemende pijn en klachten bij het staan, lopen of inspanning.

Herken je deze symptomen en zijn die het gevolg van spondylolisthesis? Vraag dan een opinie van de samenwerkende specialist van Herniapoli. In de meeste gevallen kunnen zij je helpen door middel van een minimaal invasieve spondylolisthesis operatie. Vul ons diagnose formulier in en ontvang een vrijblijvend behandeladvies of neem vrijblijvend contact met ons op.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Diagnose van spondylolisthesis

Door middel van een MRI-scan en soms een röntgenfoto kan de diagnose spondylolisthesis worden gesteld. Hiermee zijn botachtige structuren goed zichtbaar te krijgen. De mate en ernst van de wervelinstabiliteit en wervelafglijding kent 3 gradaties:

  • Graad 1: Verschuiving van 25%
  • Graad 2: Verschuiving van 25 – 50%
  • Graad 3: Verschuiving van > 50%

Wil jij weten of jou klachten het gevolg zijn van spondylolysthesis en beschik je nog niet over een recente MRI scan?

Snel een MRI-scan?
Mri Scan Hernia Diagnose

Hoe wordt spondylolisthesis behandeld?

Spondylolisthesis wordt afhankelijk van de graad (mate van afglijden en verschuiving) en de klachten en symptomen die men ervaart conservatief (zonder operatie) of operatief behandeld. Een conservatieve behandeling bestaat doorgaans uit rust, pijnbestrijding en fysiotherapie. Pijnbestrijding gebeurt door middel van pijnmedicatie en/of ontstekingsremmers. Soms wordt een pijn- en ontstekingsremmende injectie gegeven. Met fysiotherapie zal een programma worden gestart met als doel de houding te optimaliseren en versterking en stabiliteit van rugspieren, heupspieren en beenspieren te verbeteren. Ook zal deze therapie kijken of het loop- en bewegingspatroon kan worden geoptimaliseerd.

Rust

De pijn die je kan ervaren als gevolg van een wervelafglijding kan na een periode van een aantal weken verminderen. Het is erg belangrijk dat je een juiste houding hanteert en ervoor zorgt dat de wervelkolom in lijn wordt gehouden. Op de onderste wervels in de onderrug rust het grootste deel van het gewicht, dus wanneer je een juiste houding hanteert van de onderrug kan een verdere afglijding en letsel aan de ruggenmergzenuwen worden voorkomen.

Pijnmedicatie

Voordat wordt besloten om tot een operatie (spondylodese) wordt overgegaan, kan de arts je nog pijstillers voorschrijven. Dit zijn zogenoemde niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s). NSAID’s zoals een aspirine, naproxen en ibuprofen kunnen de pijn verlichten en ontstekingen verminderen. Ook kan ervoor gekozen worden om sterïoden te gebruiken. Hiermee kan de zwelling en de ontsteking van de zenuw worden verminderd. Overleg altijd goed met je arts welke pijnmedicatie voor jou het beste werken.

Fysiotherapie

Fysiotherapie bij een spondylolisthesis kan de pijn verminderen door geschikte oefeningen op de goede manier uit te voeren. De fysiotherapeut kan instructies geven over een juiste houding, til- en looptechnieken. Daarnaast kan de specialist je helpen om te werken aan sterkere buikspieren en jou oefeningen meegeven om de onderrug te versterken.

Spondylolisthesis operatie (vastzetten wervels)

Wanneer de klachten sterk aanwezig zijn en de patiënt wordt belemmerd in zijn dagelijks functioneren en de behandelingen zonder operatie (conservatieve behandelingen) hebben niet geholpen, dan is een operatie nog de enige manier om van de klachten af te komen. De operatie om een spondylolisthesis te verhelpen wordt een spondylodese genoemd. Dit is een operatietechniek waarbij fixatiemateriaal wordt gebruikt om 2 of meerdere wervels worden vastgezet. Het doel is om weer stabiliteit in de rug te creëren en zenuwen vrij te leggen, waardoor de pijnklachten zullen afnemen.

Bij Herniapoli zijn wij gespecialiseerd in minimaal invasieve operatietechnieken, waarbij er niet tot nauwelijks schade ontstaat aan de structuren in de rug. Er zijn drie methoden waarmee Herniapoli een minimaal invasieve spondylodese operatie kan uitvoeren:

  • TLIF: Transforaminal Lumbale Interbody Fusie. Dit is een minimaal invasieve variant van de PLIF. De chirurg creëert via de achterzijde een werkkanaal naar de wervelkolom.
  • PLIF: Posterieure Lumbale Interbody Fusie. Bij een PLIF gaat de chirurg met zijn instrumenten via de achterzijde (rug) naar binnen.
  • ALIF: Anterieure Lumbale Interbody Fusie. Bij een ALIF gaat de chirurg met zijn instrumenten via de voorzijde (buik) naar binnen.
Spondylodese operatie

TLIF Spondylodese: minimaal invasief & spierbesparend

Bij Herniapoli voeren wij de spondylodese operatie in de meeste gevallen uit op een minimaal invasieve manier. Ook wel de T-LIF operatietechniek genoemd. Tijdens de T-LIF operatie worden twee of meer wervels gefixeerd. Een plastic plaathouder (“kooitje”) wordt aan één kant tussen de wervels geplaatst. Vervolgens wordt aan beide zijden een staafje aan de schroefkoppen bevestigd. Door het fixeren van de wervellichamen wordt de wervelinstabiliteit hersteld en de eventueel beknelde zenuwen weer vrij gelegd.

Het voordeel van de T-LIF operatietechniek is een kleiner risico op schade aan omringende spieren en structuren. Tijdens de T-LIF zal de rugspier grotendeels op zijn plaats worden gehouden. Door de voordelen van deze methode genieten onze patiënten onder andere van een aanzienlijk kortere hersteltijd.

T-LIF spondylodese
Spondylodese Spondylolisthesis Operatie

Pijnvrij in 3 stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na de voorlopige diagnose en bestudering van jouw MRI opnamen van de rug, nodigen we je uit voor een neurologisch consult met dr. Jost Thissen.

3

Opname spondylodese

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je een paar extra nachten ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

Spondylodese

Je antwoord niet gevonden?