Wat te doen bij een hernia?
Zo’n 75.000 Nederlanders hebben jaarlijks last van specifieke rugklachten, vaak als gevolg van een rughernia of stenose. Velen vragen zich dan ook af hoe je erachter komt of je een hernia hebt of niet? En wat te doen bij een hernia in de rug?
Wanneer je vermoedt dat je last hebt van een hernia, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan aan de hand van je klachten beoordelen of het inderdaad gaat om een hernia.
Als je zeker wilt weten dat het om een hernia gaat, adviseert Herniapoli om een MRI scan te laten maken van de (onder)rug. Hiermee kan non-invasief en pijnloos een hernia in beeld worden gebracht.
Snel een MRI-scan makenOntdek onze brochure
Rugklachten als gevolg van een hernia
Een hernia is een verzamelnaam voor een uitstulping (of uitpuiling) van orgaan of weefsel in het lichaam en kan op meerdere plekken in het lichaam voorkomen. De meest voorkomende locatie is de rug. Een rughernia wordt veroorzaakt door een beschadiging van de tussenwervelschijf. Deze beschadigingen kunnen onder andere ontstaan door uitdroging of slijtage van de tussenwervelschijf. Er ontstaan dan kleine scheurtjes (annulus scheur) in de buitenste kraakbenige ringen van de tussenwervelschijf, waardoor de geleiachtige substantie in de kern van de wervelschijf naar buiten kan treden. Deze uitpuiling (ook wel protrusie genaamd) kan vervolgens een kanaalstenose of zenuwbeknelling veroorzaken. Als dit gebeurt spreekt men van een hernia.
Een rughernia kan doorgaans leiden tot verschillende hernia klachten. De uitstulping kan tegen het ruggenmerg en tegen uitredende zenuwen drukken. Als een zenuw in de verdrukking komt kan dit zorgen voor lokale pijn, tintelingen, uitstralingspijn en/of een doof gevoel in de bilstreek, benen of voeten. Het kan ook leiden tot het slecht functioneren van spieren en het uitvallen van reflexen of functionaliteiten zoals plassen. Vraag jij je af ‘wat te doen tegen hernia’? Wij vertellen je graag meer over de hernia symptomen en behandelingen.
Symptomen van een herniaMRI scan voor een hernia diagnose
Wat je kunt doen bij een hernia is het maken van een MRI scan. Een MRI scan is namelijk zeer effectief in het lokaliseren van de hernia en tevens noodzakelijk om te bepalen of het daadwerkelijk om een hernia gaat.
Herniapoli begeleidt patiënten in het maken van een MRI scan. Deze kan vaak al binnen 1 á 2 werkdagen worden uitgevoerd en vervolgens wordt de scan nog op dezelfde dag beoordeeld door onze radiologen. Na de voorlopige diagnose en bestudering van (recente) MRI-opnamen van de rug, beoordelen wij of je in aanmerking komt voor een PTED operatie.
Hulp nodig?
Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.
Ik heb een hernia, en nu?
Je huisarts kan aangeven wat je kunt doen aan een hernia. Vaak zal deze aangeven om gedoseerd te blijven bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut in combinatie met rust en pijnmedicatie. Na een aantal weken kunnen de pijnklachten aanzienlijk afnemen, maar de hernia verdwijnt echter niet. Een onbehandelde hernia bekneld namelijk langdurig aangrenzende zenuwen en kan daarom chronisch worden. De pijn zal op den duur met tussenpozen in meer of mindere mate optreden. Lees meer over het genezen van een hernia.
Een hernia genezenBrochure: Behandeling van een hernia in één overzicht!
Ontvang gratis brochureWat te doen tegen een hernia: de PTED operatie
Het herstelproces van een hernia wordt aanzienlijk vergroot na het ondergaan van een hernia operatie. Dit komt omdat een operatie de hernia direct en adequaat aanpakt en verwijdert. De huidige operatietechnieken die in Nederlandse ziekenhuizen regelmatig worden uitgevoerd, brengen echter risico’s met zich mee. De hernia wordt namelijk benaderd via de achterzijde van de rug en is daarom moeilijk te bereiken. Dit heeft als gevolg dat de chirurg de stabiliserende rugspier moet verplaatsen en in sommige gevallen stukken van de wervelboog moet verwijderen. Hierdoor wordt de kans op complicaties vergroot, duurt het langer voordat je weer volledig belastbaar bent en ook is de hersteltijd na de operatie langer.
Daarnaast is er een grotere kans op recidief hernia’s als gevolg van littekenweefsel wat gaat woekeren en een zenuw bekneld. Veel patiënten die zich middels de klassieke methode hebben laten opereren krijgen hier in de eerste vier jaar na de eerste operatie mee te maken en moeten als gevolg daarvan een tweede hernia operatie ondergaan.
Wat je kunt doen tegen een hernia, is het overwegen van een PTED operatie. De PTED hernia operatietechniek benadert de hernia via de zijkant van het lichaam. Hierdoor is de hernia makkelijker te bereiken en blijven de stabiliserende rugspier en omringende structuren onaangeroerd en dus intact. De stabiliteit van de rug blijft bij deze hernia operatie onaangetast. Dit betekent dat patiënten direct na de operatie belastbaar zijn en daardoor is de hersteltijd aanzienlijk korter. Deze innoverende techniek wordt via een veel kleinere incisie van circa 8 mm en een endoscoop uitgevoerd. Dit geeft minder kans op littekenweefsel. Hierdoor is de kans op complicaties of herniarecidieven aanzienlijk verkleint. De meeste patiënten hebben direct na de operatie geen pijn meer.
PTED operatiePijnvrij in drie stappen
Diagnoseformulier
Binnen 48 uur een behandeladvies
Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.
Diagnose formulierBehandeladvies
Operatie binnen 2 weken
Na het bestuderen van jouw MRI opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor PTED via een telefonisch consult.
Opname PTED operatie
Verlaat de kliniek pijnvrij
De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je één extra nacht ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.
PTED operatieWij van patiënten zonder pijn
Interessante artikelen
Laat je goed informeren wanneer je last hebt van een hernia. Bekijk welke behandeling past bij jouw situatie.