Hernia pijn in het been

Het meest voorkomende symptoom als gevolg van een rughernia of stenose, is uitstralende of felle pijn in een of beide benen, ook wel hernia pijn in het been. Een hernia wordt veroorzaakt door een uitstulping van een tussenwervelschijf of een stenose door een vernauwing van het wervelkanaal. Rondom de tussenwervelschijf en het wervelkanaal liggen belangrijke zenuwen. Deze zenuwen kunnen bekneld raken als gevolg van de vernauwing of verdere uitstulping. Tevens kunnen de chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur een ontsteking veroorzaken die de zenuw irriteert. Uitstralende pijn is dan ook een typische klacht voor stenose en hernia patiënten.

Hernia pijn in het been gaat vaak gepaard met een prikkelend of doof gevoel in je linker- of rechterbeen en kan erger worden door alledaagse bezigheden zoals persen, hoesten of niezen. Wanneer de zenuw erg bekneld is geraakt kunnen uitvalsverschijnselen ontstaan. Deze hernia symptomen worden vaak beschreven als het optreden van een “gevoelloos” been of krachtverlies. In de ergste gevallen kan je been zelfs verlamd raken.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De hernia veroorzaakt een doof gevoel in mijn voet

In de rug bevindt zich het centrale zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is een orgaansysteem dat functioneert als een netwerk. Het stuurt informatie naar de hersenen en speelt een coördinerende rol bij het uitvoeren van alle lichamelijke handelingen. Tevens verwerkt het zintuigelijke gevoelsprikkels zoals pijn. Het perifere zenuwstelsel staat in verbinding met het centrale zenuwstelsel. Deze vormt een verbinding naar bepaalde organen en weefsels. Door het been loopt onder andere de kuitbeenzenuw. Dit is een perifere zenuw die voornamelijk zorgt voor gevoel en motoriek in de voet.

Een uitstulping van het tussenwervelschijf als gevolg van een hernia of een vernauwing (stenose), kan de zenuw beknellen die in verbinding staat met je been en voet. De druk op de zenuw veroorzaakt irritatie wat zich uit als een tintelend of doof gevoel in je voet. In sommige gevallen gaat dit gepaard met felle hernia pijn in de been en/of voet. Ook kan het leiden tot spierfunctieverlies. In dit geval is het moeilijk of onmogelijk om de voet naar je scheenbeen op te trekken.

Symptomen van een hernia

Veelgestelde vragen

Wat te doen bij lumbale hernia?

Bij een lumbale hernia kan eerst medicatie worden voorgeschreven om de pijn te verlichten. Bij milde klachten kan fysiotherapie helpen de spierkracht rondom de wervelkolom te verbeteren. Bij langdurige of ernstige klachten kan een operatie, zoals de PTED-operatie, worden overwogen. Bij Herniapoli wordt deze methode toegepast, waarna patiënten binnen enkele uren pijnvrij kunnen bewegen.

Lees meer ...

Hoe krijg je zenuwpijn bij een hernia weg?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het onderdrukken van zenuwpijn als gevolg van een hernia. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie of speciale oefeningen tijdens fysiotherapie. Om hernia symptomen volledig weg te krijgen kun je een operatie overwegen. Bij een operatie wordt het herniaweefsel namelijk verwijderd, waardoor de beknelde zenuwen weer vrij komen te liggen en pijnklachten worden ontnomen.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Wat te doen bij hernia pijn in het been?

  • Blijf (gedoseerd) in beweging! Al voelt het tegenstrijdig, het is bij een stenose of hernia in de rug belangrijk om in beweging te blijven. Het kan namelijk het genezingsproces versnellen en daardoor de pijn aanzienlijk te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld gaan zwemmen, wandelen of een speciaal oefeningsschema volgen. Wel is het belangrijk dat je voorzichtig bent. Kijk dus uit met bukken en tillen. Bij twijfel kun je contact opnemen met je huisarts of fysiotherapeut, die kunnen je begeleiden in het uitvoeren van de juiste bewegingen. Lees meer over hernia oefeningen.
  • Als de hernia pijn in je been of voet erger wordt, is het verstandig om pijnmedicatie te overwegen. Je kunt bij je huisarts terecht voor een persoonlijk behandeladvies bij een hernia of stenose. Pijnstillende medicatie wordt in de meeste gevallen voorgeschreven op basis van de zogeheten pijnladder. Lees meer over pijnmedicatie bij een hernia.
  • Als de pijn niet verminderd door middel van medicatie en beweging, is het verstandig een hernia operatie te overwegen. Wanneer een hernia namelijk onbehandeld blijft kunnen chronische klachten ontstaan die worden veroorzaakt door permanente schade van de zenuw. Bij Herniapoli opereren wij patiënten met een lage rug hernia of stenose middels de moderne én revolutionaire hernia operatie techniek genaamd PTED. Hierbij wordt de hernia verwijderd via een sneetje in de zij van de rug. De behandeling is minimaal invasief met een korte hersteltijd als gevolg. De meeste patiënten zijn binnen een paar uur na de operatie pijnvrij. Lees meer over de PTED operatie.
Hernia Pijn Been

Weten of een hernia operatie nodig is? Vraag het onze zorgadviseurs

Bel mij terug

Je antwoord niet gevonden?