Alles over een hernia

Een hernia is een verzamelnaam voor een uitstulping (of uitpuiling) van orgaan of weefsel in het lichaam. Er zijn diverse oorzaken waardoor een uitstulping kan ontstaan, bijvoorbeeld door slijtage. De uitstulping kan zorgen voor verschillende symptomen en pijnklachten.

Wat is een hernia nou precies en is dit gevaarlijk? Als specialist in het verwijderen van lage rug hernia’s kunnen wij veel vertellen over deze aandoening.

Vrijblijvend behandeladvies?

Wat is een hernia?

Een hernia is dus een benaming voor een uitstulping in het lichaam. Er zijn dan ook verschillende soorten, zoals een nek hernia, navelbreuk, liesbreuk, buikwandbreuk en middenrifbreuk. Een van de meest voorkomende is de rughernia. In Nederland zijn er zo’n 75.000 mensen per jaar die last hebben van specifieke rugklachten als gevolg van een rughernia. Daarvan worden ongeveer 11.000 mensen per jaar ook daadwerkelijk geopereerd.

Een hernia in de rug wordt veroorzaakt door een beschadiging van de tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf bestaat uit kraakbenige ringen met in de kern een geleiachtige substantie. Door slijtage of uitdroging van de kraakbenige ringen kunnen hierin scheurtjes ontstaan, waardoor de geleiachtige substantie naar buiten kan komen. Als dit gebeurt, spreek je van een hernia. Ook wel hernia nucleus pulposis (afgekort HNP) genoemd. Deze uitstulping kan tegen het ruggenmerg en/of uittredende zenuwen duwen. Dit veroorzaakt bij veel mensen pijnklachten die kunnen uitstralen naar delen van de rug, bil, (beide) benen, en/of voeten. Waar de uitstralingspijn zich voordoet, is afhankelijk van de grootte van de uitstulping en van de specifieke uittredende zenuw waar de uitpuiling tegenaan drukt. De meest voorkomende hernia is in de lage rug.

Hernia in de onderrug

Symptomen van een hernia

Als een zenuw in de verdrukking komt, als gevolg van een hernia, kan dit zorgen voor hernia symptomen zoals scherpe pijn, tintelingen of een doof gevoel in de billen, benen of voeten. Het kan ook leiden tot het slecht functioneren van spieren, het uitvallen van reflexen en uitval van functionaliteiten zoals plassen. Een rughernia gaat dus meestal gepaard met pijn of uitvalverschijnselen van ledematen. Echter is dit niet altijd het geval. Zo kun je jarenlang een uitstulping hebben zonder dat er pijn, tintelingen of een doof gevoel ontstaat.

Een van de meest voorkomende symptomen van een hernia in de onderrug zijn:

  • (Uitstralende) pijn: De meest voorkomende klacht bij een hernia in de onderrug is pijn. Deze pijn kan variëren van een constante, doffe pijn tot een scherpe, stekende pijn. Soms kan de pijn ook uitstralen naar de benen of de voeten.
  • Tintelingen: Sommige mensen met een hernia in de onderrug klagen over tintelingen of een doof gevoel in de benen of voeten.
  • Krachtverlies: Een hernia in de onderrug kan leiden tot spierzwakte in de benen, wat kan leiden tot moeite met lopen of staan.
  • Verminderde mobiliteit: Een hernia in de onderrug kan leiden tot beperkte mobiliteit in de rug, wat kan leiden tot moeite met het buigen of draaien van de rug.

Vooral op oudere leeftijd kan een rughernia zich voordoen bij de foraminale opening aan weerskanten van een wervellichaam. Hierbij ontstaat een vernauwing (stenose) die druk op de uittredende zenuw veroorzaakt. Dit wordt een foraminale stenose of hernia genoemd. De lage rug hernia en foraminale stenose kunnen worden behandeld middels de PTED operatie.

Symptomen van een hernia

Hernia diagnose

Voor het stellen van de diagnose “hernia” is een MRI scan noodzakelijk. Ook zal er worden gekeken naar de klachten en voorgeschiedenis van de patiënt. Bij Herniapoli vragen wij dan ook om een diagnoseformulier inclusief recente MRI beelden (max 6 maanden oud).

Herniapoli kan je begeleiden in het maken van een MRI scan. Een MRI-scan kan vaak al binnen 1-2 werkdagen uitgevoerd worden. Na de voorlopige diagnose en bestudering van (recente) MRI opnamen van de rug, nodigen we je uit voor een telefonisch consult.

Snel een MRI-scan? Binnen 2 dagen mogelijk
hernia diagnose mri

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Behandeling van een hernia

Wanneer je klachten ervaart van een hernia, dan is het belangrijk dat je deze pijnklachten behandeld. Dit om te voorkomen dat de klachten zullen verergeren of in het ergste geval chronisch worden. Voor de behandeling van een hernia zijn er twee mogelijkheden:

Fysiotherapie, rust en pijnmedicatie

In sommige gevallen gaan de hernia klachten vanzelf over. Wanneer je eerder een hernia hebt gehad is de kans aanwezig dat de klachten kunnen terugkomen. De hernia uitstulping zal meestal zonder een operatieve ingreep niet uit zichzelf genezen. Wel kan het zo zijn dat de pijnklachten die worden veroorzaakt door een hernia na verloop van tijd afnemen of verdwijnen. Door middel van fysiotherapie, rust en pijnmedicatie en/of een injectie kan de pijn van een hernia of een ontsteking van de zenuwwortel worden verholpen. Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook wanneer u pijnklachten ervaart. Hierbij kan de fysiotherapeut helpen je adviseren welke oefeningen je wel en niet mag uitvoeren.

(PTED) hernia operatie

Het wel of nog niet opereren van een hernia is een vraag wat veel patiënten zich afvragen. Met rust, fysiotherapie of een eventuele zenuwblokkade (injectie) verdwijnen soms de pijnklachten van een hernia. De hernia (uitstulping) verdwijnt echter niet en de klachten kunnen zich later weer opnieuw voordoen. Wanneer de zenuwen en omliggende structuren in het gebied van de hernia voor een langere tijd bekneld zijn geraakt, dan kunnen de pijnklachten toenemen. In samenspraak met de neurochirurg kan er worden besloten om een operatie uit te voeren en de hernia operatief te verwijderen. In Nederland voeren ze vaak een klassieke / traditionele hernia operatie uit. De operatietechnieken voor het verwijderen van een rughernia zijn tegenwoordig ver doorontwikkeld. Bij Herniapoli behandelen wij patiënten middels de PTED hernia operatie. Dit is momenteel de beste en meest effectieve behandelmethode voor het verwijderen van een hernia in de rug. De operatie heeft vele voordelen ten op zichten van klassiekere behandel methodes, zo vormt het weinig tot geen littekenweefsel, blijven de stabiliserende rugspier en omringende structuren onaangetast, en wordt het risico’s op complicaties aanzienlijk verkleint. De meeste patiënten zijn binnen 2 uur na de operatie pijnvrij! Bij Herniapoli kun je doorgaans binnen 2 weken worden geopereerd. Als een operatie nodig is, dan kun je binnen maximaal twee weken bij de neurochirurgen van Herniapoli terecht.

Is een hernia gevaarlijk als je het niet behandeld?

Wanneer een hernia onbehandeld blijft, dan kunnen de pijnklachten gaan verergeren. Als de zenuw langere tijd bekneld is geweest, kun je naast pijn klachten ook spierkracht verliezen in bijvoorbeeld een been of voet. In het ergste geval kunnen er verlammingsverschijnselen optreden. In sommige gevallen verdwijnt de pijn als gevolg van een hernia na enkele weken rust en/of medicatie. Als je na deze periode nog steeds last hebt van klachten, kun je een hernia operatie overwegen. In de meeste gevallen is het goed te behandelen.

Wanneer een hernia operatie?

PTED hernia operatie door Dr. Jost Thissen

Herniapoli werkt samen met neurochirurg Dr. Jost Thissen, specialist in de endoscopische PTED hernia operatie. Dr. Jost Thissen is één van de eerste neurochirurgen die zich gespecialiseerd heeft in de PTED operaties. Voor zijn kennis en vaardigheid geniet hij wereldwijde erkenning. Met meer dan 4.000 uitgevoerde PTED operaties behoort Dr. Jost Thissen in Europa tot de meest ervaren chirurgen binnen dit vakgebied.

Meer over PTED operatie
Hernia Behandeling Jost Thissen

Wij van patiënten zonder pijn

Je antwoord niet gevonden?