PTED operatie

De moderne “PTED operatie” is momenteel de beste én snelste techniek voor het verwijderen van een hernia of een stenose in de rug. Het gaat hierbij om een minimaal invasieve operatie techniek, waarbij de hernia via de zijkant van de rug endoscopisch wordt verwijderd. Bij Herniapoli behandelen wij onze patiënten dan ook via deze endoscopische operatietechniek. Maar wat is PTED precies en wat zijn de voordelen? Wij vertellen je hier graag meer over.

Ben je benieuwd of jij in aanmerking kunt komen voor een PTED operatie?

Doe de PTED check

Wat is een PTED operatie?

PTED staat voor Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie. Een PTED operatie is een minimaal invasieve operatie methode voor het verwijderen van een hernia of vernauwing in de (onder)rug, waarbij de hernia (uitstulping) doormiddel van een kleine incisie van circa 8 mm via de zijkant van de rug wordt benaderd. Doordat de chirurg via de opening tussen twee wervels de hernia kan verwijderen, wordt er geen schade veroorzaakt aan spieren, weefsel of andere omliggende structuren. Mede hierdoor kent de PTED techniek vele voordelen ten opzichte van klassieke hernia operatie technieken. Gemiddeld duurt deze operatie anderhalf uur. De meeste patiënten kunnen binnen 2 uur na de operatie, vrij van pijn in de rug en benen weer lopen en bewegen.

Video: PTED operatie bij Herniapoli

In onze animatie (3-minuten) zie je exact hoe de PTED operatie bij Herniapoli verloopt. Onderdelen die worden belicht zijn:

 • Hoe kom ik in aanmerking voor PTED?
 • Hoe wordt een PTED operatie uitgevoerd?
 • Hoe gaat het na de operatie?

Bij Herniapoli verblijf je één dag extra ter observatie. Dit doen wij om er zeker van te zijn dat alles goed met je gaat. De kans op complicaties na de operatie kan hierdoor aanzienlijk worden verminderd.

Bekijk de PTED brochure
Operatie Hernia Film Pted

Afspelen >

Pijnvrij in 3 stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Naar het Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na het bestuderen van jouw MRI-scan opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor PTED via een telefonisch consult. Beschik je niet over een actuele MRI-scan?

MRI-scan aanvragen
3

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je één extra nacht ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

Voor- en nadelen PTED operatie

Bij een PTED operatie benadert de chirurg de hernia via de zijkant van het lichaam. Hierdoor blijft de belangrijkste stabiliserende rugspier “de Musculus Multifidus” onaangeroerd en intact, evenals andere omringende structuren. Dit heeft als voordeel dat de stabiliteit van de rug onaangetast blijft, waardoor er slechts een minimaal risico is op complicaties en/of zenuwbeknellingen als gevolg van littekenweefsel.
Hierdoor is de hersteltijd na deze operatie aanzienlijk korter ten opzichte van een klassieke hernia operatie methoden. Om eventuele (persoonlijke) voor- en nadelen van de PTED operatie af te wegen, kun je contact opnemen met je huisarts of de zorgadviseurs van Herniapoli. Hieronder hebben wij een aantal belangrijke voordelen van de PTED techniek uiteen gezet:

 • Kleine incisie van 8 mm in de zijkant van de rug.
  Er is daardoor nauwelijks sprake van extern littekenweefsel;
 • Vorming van interne littekenweefsel is minimaal
  Hierdoor is de kans op een zenuwbeknelling na de operatie aanzienlijk kleiner;
 • De stabiliteit van de rugspier blijft onaangetast.
  Doordat toegang via de zijkant wordt verkregen, hoeft de rugspier niet te worden afgeschoven en blijven de structuren intact;
 • Zeer korte hersteltijd vanwege minimaal invasieve methode.
  De meeste patiënten zijn binnen 2 uur na de operatie pijnvrij;
 • De PTED operatie kan al binnen 1 á 2 weken worden uitgevoerd.
  In geval van een parese (gedeeltelijke verlamming) kan een operatie met spoed worden uitgevoerd;
 • Minimale kans op recidief (terugkerende hernia);
 • PTED is ook geschikt voor een foraminale stenose;
 • Ook patiënten met obesitas komen voor PTED in aanmerking;
 • Geen absolute leeftijdsgrens
  Mits de patiënt (aantoonbaar) in goede gezondheid verkeert, komen ook personen van 70+ voor PTED in aanmerking;
 • Patiënten die eerder aan een hernia geopereerd zijn (recidief hernia), komen ook in aanmerking.

Meer informatie over de PTED operatie?

Ontvang de informatiefolder

Vergoeding PTED operatie uit basisverzekering

Sinds november 2021 is de PTED operatie zonder voorwaarden opgenomen in het basispakket, wat wil zeggen dat de Nederlands verzekerde patiënten van Herniapoli in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekeraar. Het Zorginstituut Nederland heeft namelijk geoordeeld dat een endoscopische PTED operatie voor het verwijderen van een hernia of stenose, ten minste net zo effectief is als een klassieke open hernia operatie. De vergoeding voor de operatie wordt bepaald door je zorgverzekeraar. Dit kan volledig of gedeeltelijk zijn, afhankelijk van de voorwaarden in je polis.

Ben je benieuwd of jij ook in aanmerking komt voor een vergoeding? Neem contact op met één van onze zorgadviseurs.

Vergoeding PTED operatie

Waar wordt de PTED operatie uitgevoerd?

In Nederland is de kennis en ervaring met de PTED techniek zeer beperkt in vergelijking met Duitsland, waar deze techniek al ruim 20 jaar bestaat en uitgevoerd wordt. Hierdoor zijn de Duitse PTED operatie protocollen verder doorontwikkeld en is de kennis en ervaring van Duitse chirurgen met deze operatietechniek vele malen groter.

Het doel van Herniapoli is om deze uitgebreide Duitse kennis, ervaring en verder doorontwikkelde PTED operatie protocollen ook voor de Nederlandse hernia patiënt toegankelijk te maken. Dit doen wij in samenwerking met Dr. Jost Thissen en privé kliniek Procelsio.
Dr. Jost Thissen is een gespecialiseerd neurochirurg, die heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van deze revolutionaire operatietechniek en heeft in zijn carriére als chirurg al meer dan 5.000+ PTED operaties succesvol uitgevoerd.

Pted Hernia Operatie kliniek

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Revalidatie na hernia operatie

Het herstel van de hernia begint al direct na de PTED operatie. Herniapoli staat voor kwaliteit en uitstekende nazorg, daarom verblijf je bij ons na de operatie minimaal één nacht ter observatie en het tot rust laten komen van het operatiegebied in onze PTED kliniek. Het is belangrijk om in de eerste 2 tot 3 weken na de operatie in beweging te zijn voor het beste herstel. Na ongeveer 2 tot 3 weken mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut beginnen met oefeningen om de stabiliteit en spierkracht in de rug verder op te bouwen en te optimaliseren.

Herstel na hernia operatie

Behandeladvies PTED hernia operatie

Neurochirurg Dr. Jost Thissen behoort in Europa, met meer dan 5.000 uitgevoerde endoscopische PTED hernia operaties, tot de meest ervaren chirurgen binnen dit vakgebied. De operatie wordt uitgevoerd volgens het doorontwikkelde PTED protocol, waarbij de kans op een recidief minimaal is. Binnen circa 2 weken kan de operatie worden uitgevoerd.

Vul het diagnose formulier in en je ontvangt binnen 48 uur een behandeladvies van Dr. Jost Thissen. Wil je eerst meer informatie? Laat je dan terugbellen door een zorgadviseur van Herniapoli of download onze PTED brochure voor meer informatie.

Diagnose formulier invullen (invultijd: 3 min)
Hernia Behandeling Jost Thissen

Waarom bij Herniapoli?

Operatie

5.000+ PTED operaties

Per jaar worden ca. 400 endoscopische operaties uitgevoerd

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de PTED operatie plaatsvinden

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Veelgestelde vragen

Waarom is PTED beter dan een klassieke hernia operatie?

De PTED-operatie is beter dan de klassieke hernia-operatie omdat het minder invasief is, wat resulteert in een sneller herstel na de operatie. Daarnaast brengt de PTED operatie over het algemeen minder risico op complicaties met zich mee.

Lees meer ...

Welke ziekenhuizen doen een PTED operatie?

Hoewel een beperkt aantal klinieken in Nederland de PTED operatie aanbiedt, wordt de populariteit van deze behandeling steeds groter. In vergelijking met Duitsland, waar PTED al tientallen jaren de Gouden Standaard is voor rugoperaties en waar de kennis en ervaring op het gebied van PTED enorm is, heeft Nederland nog relatief weinig ervaring met deze techniek.

Lees meer ...

Wat is de wachttijd voor een PTED operatie?

De wachttijd voor een PTED operatie bij Herniapoli is zeer kort. Doorgaans kan de PTED operatie binnen 1 week plaatsvinden. Door de korte wachttijd en de spiersparende operatietechniek kunnen patiënten snel herstellen en hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Lees meer ...

Waarom een PTED operatie in Duitsland?

Een PTED-operatie in Duitsland is populair omdat de PTED-techniek daar al jarenlang de “Gouden Standaard” is voor het operatief verwijderen van een hernia of stenose. Dit heeft geresulteerd in hoogwaardige kennis, ervaring en kwaliteit op het gebied van de PTED-operatie. Nederlandse patiënten kiezen daarom vaak voor een PTED-operatie in Duitsland vanwege de expertise van gespecialiseerde Duitse neurochirurgen en de toegang tot verder doorontwikkelde PTED-protocollen.

Lees meer ...

Krijg ik een litteken na een PTED operatie?

Ja, bij een PTED-operatie wordt er een kleine incisie in de huid gemaakt. Hier wordt de endoscoop ingebracht. De grootte van de incisie is ongeveer 8 mm. Na genezing zal er een klein litteken overblijven. Deze zal echter nauwelijk zichtbaar zijn. In vergelijking tot traditionele open chirurgie is dit litteken veel kleiner.

Lees meer ...

Hoe kom ik in aanmerking voor een PTED operatie?

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een PTED-operatie moet je eerst een diagnose krijgen van je rugklachten. Dit wordt gedaan door middel van een MRI-scan. Als de scan uitwijst dat je een hernia of een vernauwing in de rug hebt. Dan kan een PTED-operatie een behandeloptie zijn.

Lees meer ...

Hoe wordt een PTED operatie uitgevoerd?

In vergelijking met traditionele hernia operatietechnieken gaat de uitvoering van een PTED operatie op een speciale manier. De endoscopische operatietechniek maakt gebruik van een smalle endoscoop (kijkbuis) om de hernia te verwijderen via een kleine (8 mm) incisie aan de zijkant van de rug. Hierdoor hoeven er geen spieren of structuren te worden aangetast en kan de patiënt profiteren van een kortere hersteltijd en een gering risico op complicaties. De totale operatie duurt meestal 30- 60 minuten.

Lees meer ...

Interessante artikelen

Meer informatie over PTED hernia operatie en de behandeling van een hernia.

Je antwoord niet gevonden?