Hernia operatie

Een hernia is een uitstulping van het tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan ervoor zorgen dat bepaalde zenuwen bekneld raken. Dit veroorzaakt doorgaans vervelde pijn symptomen. Voor het behandelen van een hernia of een discus bulging kun je kiezen voor een hernia operatie. Bij een hernia operatie aan de rug verwijdert de chirurg de uitstulping (hernia) en een deel van de tussenwervelschijf, waardoor de beknelde zenuw weer vrij komt te liggen. De operatie wordt bij Herniapoli onder volledige narcose uitgevoerd. Afhankelijk van de gekozen operatietechniek (open chirurgisch, microscopisch of PTED) zijn er grote verschillen in de uitvoering en de voor- en nadelen tussen de verschillende operatietechnieken.

Bij Herniapoli behandelen wij onze patiënten met de endoscopische operatietechniek, ook wel de PTED operatie genoemd. Wij hanteren geen wachttijden voor een hernia operatie, doorgaans kun je binnen 2 weken worden geopereerd. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een hernia operatie bij Herniapoli? Door het diagnose formulier in te vullen, kunnen wij jou vrijblijvend voorzien van een voorlopig behandeladvies.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wanneer een hernia operatie?

Het wel of niet opereren van een hernia, hangt af van een aantal redenen. De pijn die je ervaart als gevolg van een hernia kan na een rustperiode vanzelf afnemen of weggaan. De hernia verdwijnt echter niet. Merk je na een rustperiode van 8 weken nog geen verbetering en beïnvloeden de klachten je dagelijks leven? Dan is het wellicht verstandig om na te denken over een hernia operatie. Bij een acute hernia adviseren wij in veel gevallen om zo snel mogelijk een operatie te ondergaan. Een PTED operatie is momenteel een van de modernste technieken voor het verwijderen van een hernia of stenose, met minimale kans op risico’s of complicaties. Om een behandeladvies op maat te verstrekken, hebben de rug specialisten van Herniapoli een diagnose formulier, inclusief recente (maximaal 6 maanden oud) MRI beelden nodig.

Meer informatie over het wel of niet opereren van een hernia? Wij helpen je graag om te bepalen welke behandeling verstandig is in jouw situatie.

Wanneer hernia operatie?

Veelgestelde vragen

Welke ziekenhuizen doen een PTED operatie?

Hoewel een beperkt aantal klinieken in Nederland de PTED operatie aanbiedt, wordt de populariteit van deze behandeling steeds groter. In vergelijking met Duitsland, waar PTED al tientallen jaren de Gouden Standaard is voor rugoperaties en waar de kennis en ervaring op het gebied van PTED enorm is, heeft Nederland nog relatief weinig ervaring met deze techniek.

Lees meer ...

Wat is de wachttijd voor een PTED operatie?

De wachttijd voor een PTED operatie bij Herniapoli is zeer kort. Doorgaans kan de PTED operatie binnen 1 week plaatsvinden. Door de korte wachttijd en de spiersparende operatietechniek kunnen patiënten snel herstellen en hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Lees meer ...

Waarom een PTED operatie in Duitsland?

Een PTED-operatie in Duitsland is populair omdat de PTED-techniek daar al jarenlang de “Gouden Standaard” is voor het operatief verwijderen van een hernia of stenose. Dit heeft geresulteerd in hoogwaardige kennis, ervaring en kwaliteit op het gebied van de PTED-operatie. Nederlandse patiënten kiezen daarom vaak voor een PTED-operatie in Duitsland vanwege de expertise van gespecialiseerde Duitse neurochirurgen en de toegang tot verder doorontwikkelde PTED-protocollen.

Lees meer ...

Hoe lang wachten met een hernia operatie?

Hoe lang je moet wachten met een hernia operatie hangt af van de ernst van de symptomen. Bij ernstige pijnklachten kan een operatie binnen enkele dagen of weken gepland worden. Bij mildere symptomen kan de neurochirurg besluiten om enkele weken te wachten met opereren. Niet-chirurgische behandelingen, zoals fysiotherapie en pijnbestrijding, kunnen soms ook effectief zijn. Echter genezen niet-chirurgische behandelingen de hernia niet.

Lees meer ...

Hoe krijg je zenuwpijn bij een hernia weg?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het onderdrukken van zenuwpijn als gevolg van een hernia. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie of speciale oefeningen tijdens fysiotherapie. Om hernia symptomen volledig weg te krijgen kun je een operatie overwegen. Bij een operatie wordt het herniaweefsel namelijk verwijderd, waardoor de beknelde zenuwen weer vrij komen te liggen en pijnklachten worden ontnomen.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Belangrijke verschillen in hernia operaties

Wanneer je een hernia of stenose operatie graag laat uitvoeren in het beste ziekenhuis, dan ben je bij onze privé hernia kliniek aan het goede adres. Als onderdeel van het universitair medisch centrum Essen maken wij gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en modernste operatie technieken. Zo behandelen wij onze patiënten, in tegenstelling tot de reguliere zorg, via de revolutionaire PTED operatietechniek. Deze wordt momenteel slechts in 2 andere privé klinieken in Nederland uitgevoerd. Het Duitse operatie beleid verschilt van de Nederlandse. De PTED operatie is oorspronkelijk ontwikkeld in Duitsland en wordt daar gezien als de gouden standaard voor het operatief verwijderen van een hernia of stenose. Herniapoli werkt samen met chirurgen die vanaf het eerste uur betrokken zijn geweest met de ontwikkeling van de techniek. Hierdoor beschikken wij over veel ervaring, kennis, de nieuwste inzichten en innovaties omtrent PTED hernia operaties.

Het grootste verschil tussen de reguliere en particuliere zorg van Herniapoli hebben we bovenstaand al kort benoemd: Herniapoli behandelt haar patiënten via de PTED methode in tegenstelling tot Nederlandse ziekenhuizen. Deze voeren operaties tot op heden nog steeds uit via de open chirurgische en/of microscopische ingrepen. Als het gaat om effectieve en kwalitatieve zorg, zijn deze operatietechnieken inmiddels achterhaald. Hieronder hebben wij een aantal belangrijke verschillen tussen de hernia operatie soorten uiteengezet.

Klassieke hernia operatie

In Nederland worden in ziekenhuizen momenteel klassieke hernia operaties (open chirurgisch bijvoorbeeld) uitgevoerd.

 • Incisie: 3 cm of groter
 • Grotere kans op littekenvorming
 • Stabiliteit van de rug: aangetast
 • Herstelperiode: 6 – 12 weken
 • Grotere risico op recidief hernia
 • Minder geschikt voor foraminale stenose

Moderne PTED operatie

De PTED operatie wordt gezien als de nieuwe gouden standaard voor het operatief verwijderen van hernia’s.

 • Incisie: maximaal 0,8 cm
 • Minimale kans op littekenvorming
 • Stabiliteit van de rug: onaangetast
 • Herstelperiode: 2 – 4 weken
 • Minimaal risico op recidief hernia
 • Geschikt voor foraminale stenose
PTED hernia operatie

Benieuwd of jouw hernia kan worden geopereerd met PTED?

Diagnoseformulier

Hernia operatie ervaringen

Door de jaren heen heeft Herniapoli al vele hernia operaties uitgevoerd. Uit ervaring blijkt dat men zeer tevreden is over de snelheid van handelen en de communicatie vanuit ons team. De belangrijkste en meest dankbare feedback die wij hebben ontvangen, is dat veruit de meeste patiënten dankzij PTED binnen een paar uur na de operatie verlost waren van de hernia pijn en andere klachten!

Twijfel jij over een hernia operatie bij Herniapoli en ben je benieuwd naar de ervaringen van andere patiënten? Klik dan op patiënten vertellen en lees de ervaringsverhalen van de mensen die in hetzelfde hebben meegemaakt.

Patiënten vertellen
Wanneer Hernia Operatie

De PTED hernia operatie: minimaal risico

Bij een PTED hernia operatie wordt er via een kleine snede van circa 8 mm aan de zijkant van de rug toegang gecreëerd tot de hernia, waarnaar de hernia kan worden verwijdert. Doordat de chirurg via de zijkant van de rug het lichaam betreed, wordt er in veruit de meeste gevallen geen bot weg gefreesd. Bovendien blijft de stabiliserende rugspier door deze methode onaangetast en veroorzaakt de kleine incisie niet, tot nauwelijks littekenweefsel. Het grote voordeel hiervan is dat er daardoor minimale kans bestaat op zenuwbeknellingen of verklevingen als gevolg van littekenweefsel. Bovendien is het risico op een zogenaamde recidief hernia hierdoor zeer klein en hersteltijden aanzienlijk korter. Bijna alle patiënten zijn direct na de operatie belastbaar en binnen een paar uur vrij van pijn.

De PTED hernia operatie biedt de volgende voordelen ten opzichte van huidige technieken:

 • De rugspier blijft intact;
 • De stabiliteit van de rug is onaangetast;
 • Minimale incisie van slechts 8 mm;
 • Kleinere wond geneest sneller;
 • Nauwelijks kans op littekenweefsel;
 • Minimale kans op recidief;
 • Ook geschikt voor een foraminale stenose;
 • Korte herstelperiode;
 • Zeer geschikt voor het verwijderen van een recidief (terugkerende) hernia;
 • Snelle terugkeer naar je dagelijkse bezigheden;
 • Binnen één dag pijnvrij!

Pijnvrij in drie stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na het bestuderen van jouw MRI opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor PTED via een telefonisch consult.

Meer over de hernia behandelingen
3

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je één extra nacht ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

PTED operatie

Wij van patiënten zonder pijn

Diagnose hernia met MRI scan

Voor een nauwkeurige hernia diagnose moeten MRI beelden van de (onder)rug worden gemaakt. Met een MRI scan van de rug kom je erachter wat de exacte locatie en omvang van de hernia is. De weke delen zoals je zenuwbanen, tussenwervelschijven, banden en pezen worden in beeld gebracht. Na het bestuderen van de MRI beelden kan onze neurochirurg beoordelen welk behandelplan het beste is voor jou.

Beschik je niet over MRI beelden? Herniapoli kan je hierbij helpen. Wij beschikken namelijk over onze eigen MRI apparatuur in één van onze privéklinieken. Binnen 1-2 werkdagen is het mogelijk om een gerichte MRI scan te laten maken , zonder verwijsbrief van de huisarts. Direct na de MRI scan worden de beelden aan de hand van een beeldpresentatie met je besproken door de radioloog. Zo weet je dezelfde dag nog wat er aan de hand is. Uiteraard kun je ervoor kiezen om een MRI-scan te laten inplannen via je eigen arts. Houd er echter rekening mee dat daar langere wachttijden worden gehanteerd.

Snel een MRI-scan?

Hernia Operatie

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Waarom bij Herniapoli?

Operatie

5.000 PTED operaties

Per jaar worden ca. 400 endoscopische operaties uitgevoerd

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de PTED operatie plaatsvinden

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Interessante artikelen

Meer informatie over het operatief verwijderen van een hernia.

Je antwoord niet gevonden?