Spondylodese operatie

Spondylodese is een operatieve ingreep waarbij er twee of meer wervels aan elkaar worden vastgezet. Deze operatie wordt uitgevoerd bij pijnklachten als gevolg van een spondylolisthesis (wervelafglijding of instabiele wervel), een scoliose van de rug (scheefstand van de rug) of bij een versleten tussenwervelschijf of een stenose (vernauwing) van het ruggenmergkanaal.

Neurochirurg dr. Thissen is binnen Europa één van de weinigen die veel praktijkervaring en kennis heeft met de TLIF, ALIF en PLIF spondylodese operatie technieken. Van deze drie technieken is de TLIF spondylodese operatietechniek (toegang via de rug) het minst invasief.

Vrijblijvend behandeladvies?

Wat is een spondylodese?

Spondylodese is een operatieve ingreep waarmee spondylolisthesis (ook wel wervelafglijding of wervelinstabiliteit genoemd) in de onderrug kan worden hersteld. Slijtage aan de wervelkolom of een traumatische gebeurtenis kan leiden tot wervelinstabiliteit of wervelafglijding. Een wervel is dan afgeschoven van een onderliggende wervel. De chirurg kan dan adviseren om dit segment in de onderrug te stabiliseren. Deze stabilisatie (ook wel vastzetten van de wervels) wordt een spondylodese operatie genoemd.

Met een spondylodese verbinden we wervels door middel van schroeven en staven. Zo voorkomen we het verder afglijden van de wervels en het opnieuw ontstaan van klachten. We verwijderen ook de tussenwervelschijf en voegen blokjes, ook wel “cages” genoemd, toe aan de vrijgekomen ruimte. Dit zorgt ervoor dat de wervels niet inzakken. Na verloop van tijd groeien de wervels samen via de ingebrachte blokjes. Door de wervellichamen in hun oorspronkelijke positie te fixeren, wordt de stabiliteit weer hersteld. Het doel van de operatie is dan ook om verdere afschuiving, slijtage en pijn te voorkomen.

In de volksmond noemen ze een spondylodese ook wel eens een:

  • Verstijvingsoperatie;
  • Fusie operatie;
  • Vastzetten van een deel (segment) van de rug.

ALIF, PLIF of TLIF spondylodese

TLIF (Transforaminal Lumbar Interbody Fusion), PLIF (Posterolateral Lumbar Interbody Fusion) en ALIF (Anterior Lumbar Interbody Fusion) zijn chirurgische methodes die worden gebruikt om rugwervels te stabiliseren en pijn te verminderen. Hoewel ze allemaal hetzelfde doel hebben, verschillen ze in hoe ze worden uitgevoerd.

Het grootste verschil tussen de TLIF, PLIF en ALIF spondylodese is de manier waarop de chirurg toegang krijgt tot de wervels in de rug.

  • TLIF: De TLIF is een minimaal invasieve methode waarbij een kleine incisie in de zijkant van de rug wordt gemaakt om toegang te krijgen tot de wervelkolom.
  • PLIF: Bij PLIF krijgt de chirurg toegang tot de wervels via een incisie in de rugzijde.
  • ALIF: Bij ALIF krijgt de chirurg toegang tot de wervels via een grotere incisie in de buikzijde.
Spondylodese

Meer lezen over de spondylodese technieken?

Pijnvrij in 3 stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na het bestuderen van jouw MRI opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor een operatie via een telefonisch consult.

3

Opname spondylodese

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je een paar extra nachten ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

Vergoeding zorgverzekeraar

Patiënten die zich laten behandelen bij Herniapoli komen in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekeraar. Of de verzekeraar de gehele behandeling betaalt voor een spondylodese behandeling is onder andere afhankelijk van bij welke zorgverzekeraar je bent aangesloten en welke polisvoorwaarden je hebt. Onze zorgadviseurs zijn op de hoogte van de recente ontwikkelingen voor het aanvragen van een vergoeding bij jouw ziektekostenverzekeraar.

Als er vragen zijn, neem dan direct contact op met één van onze zorgadviseurs voor meer informatie. Wil je liever dat wij jou terugbellen op een tijdstip dat het voor jou het best uitkomt? Dat kan ook!

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Spondylodese technieken uit Duitsland

Duitsland heeft veel expertise op het gebied van spondylodese technieken en heeft de operatieprotocollen steeds verder verbeterd. Hierdoor kan de arts de methode kiezen die het meest geschikt is voor elke patiënt, wat de kans op succes bij een operatie vergroot.

Herniapoli wil deze technieken en verbeterde protocollen beschikbaar maken voor Nederlandse rugpatiënten, in samenwerking met dr. Jost Thissen, een gespecialiseerd neurochirurg met meer dan 5.000 uitgevoerde operaties. Hij traint en coacht ook andere neurochirurgen om zich te bekwamen in spondylodese operatietechnieken.

Dr. Jost Thissen, de spondylodese specialist
Vergoeding Pted Operatie

Revalidatie na operatie

Na een onderrug fusie kan je de eerste dag na de operatie al uit bed komen. Je leert technieken waarmee je de eerste weken na de operatie op een rug vriendelijke manier kan bewegen. Zitten is zelfs direct mogelijk. Stap voor stap krijg je de oude mobiliteit en onafhankelijkheid terug. Na ongeveer 7 tot 10 dagen mag je onze kliniek verlaten. Daarna moet de poliklinische stabiliserende fysiotherapie worden voortgezet om de rompspieren te versterken.

Vrijblijvend behandeladvies

Dr. Thissen is één van de weinige neurochirurgen in Europa die veel ervaring en kennis heeft met de TLIF, ALIF en PLIF spondylodese operatietechnieken. Van deze drie technieken is de TLIF spondylodese operatie het minst invasief. Afhankelijk van de locatie en ernst van de spondylolisthesis kiest dr. Thissen bij zijn patiënten bij voorkeur voor de TLIF spondylodese operatie. Deze methode heeft al jarenlang zeer goede resultaten opgeleverd bij zijn patiënten en vermindert ook het risico op blijvende schade aan omringende spieren en structuren en de herstelperiode is aanzienlijk korter.

Weten welke behandeling het beste bij jouw situatie past? Vul ons diagnose formulier in en ontvang vrijblijvend een persoonlijk behandeladvies.

Ontvang een persoonlijk behandeladvies

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Waarom bij Herniapoli?

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de operatie plaatsvinden

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Operatie

5.000 uitgevoerde operaties

Per jaar worden ca. 400 operaties uitgevoerd

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Interessante artikelen

Meer informatie over de microscopische operatie en de behandeling van een spondylodese.

Je antwoord niet gevonden?