Hernia tussenwervelschijf

Een veel voorkomende aandoening is een hernia van de tussenwervelschijf (rughernia). Dit wordt ook wel een Herniatus Nucleus Pulposis (HNP) genoemd. Een hernia van de tussenwervelschijf ontstaat als de zachte kern van een tussenwervelschijf uit begint te stulpen, doordat de buitenringen van de tussenwervelschijf zijn verzwakt. Een uitstulping kan dan druk veroorzaken op de zenuwen en dit veroorzaakt pijnlijke symptomen. Deze pijn kan dan uitstralen naar bijvoorbeeld de bil en één of beide benen. Deze pijn kan bij herniapatiënten hevig aanwezig zijn, waardoor de patiënt dit als zeer vervelend kan ervaren. Sommige patiënten kunnen hierdoor hun dagelijkse activiteiten niet meer normaal uitvoeren.

Herniapoli is gespecialiseerd in de PTED operatie voor het verwijderen van een hernia tussenwervelschijf. We vertellen je graag meer over deze aandoening en de behandeling.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is een tussenwervelschijf (discus)?

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels. Tussen iedere wervel zit een tussenwervelschijf (discus). 7 halswervels (cervicale wervels), 12 borstwervels (thoracale wervels) en 5 lendenwervels (lumbale wervels). In totaal bevat een wervelkolom 23 tussenwervelschijven. Behalve tussen de hoogste nekwervel en de laagste wervels bij het staartbeen zit geen tussenwervelschijf.

Elke tussenwervelschijf vormt een gewricht met twee wervels. Hierdoor kunnen de wervels bewegen ten opzichte van elkaar. De tussenwervelschijf zorgt ook voor stevigheid en houdt de wervels bij elkaar. Een tussenwervelschijf bestaat uit een sterke buitenste ring van bindweefsel, ook wel de annulus fibrosus genoemd. Deze ring heeft verschillende lagen. De ring ligt om het geleiachtige centrum van de tussenwervelschijf, die we nucleus pulposus noemen. De tussenwervelschijf zit met een eindplaat vast aan de wervel. Deze eindplaat bestaat uit bot en kraakbeen en is extreem sterk. Dit maakt het onmogelijk voor de tussenwervelschijf om weg te glijden. In deze eindplaat zitten ook bloedvaten die voor voedingsstoffen voor de tussenwervelschijf zorgen.

Functie van tussenwervelschijf

De functie van een tussenwervelschijf is om de schokken in de rug te absorberen. De tussenwervelschijven in de onderrug absorberen het grootste deel van de krachten die een wervelkolom te verwerken krijgt. Een tussenwervelschijf kan zowel druk- als trekkrachten opvangen. De geleiachtige kern van de tussenwervelschijf, de nucleus pulposus, helpt de druk te verplaatsen en beschermt de wervels tegen hoge belasting. Bij hoge druk wordt het water uit de tussenwervelschijf geperst. Zodra de druk eraf is, vult het zich weer met water met voedings- en bouwstoffen. Door belasting van de rug komen er nieuwe voedingsstoffen en blijft de tussenwervelschijf van goede kwaliteit.

Tussenwervelschijf Wervels Functie

Gezonde tussenwervelschijf

Een gezonde tussenwervelschijf neemt voldoende volume vocht op. De geleiachtige kern is volledig gevuld en de sterke buitenste ring van bindweefsel is volledig intact. Hierdoor vormt de tussenwervelschijf zich gemakkelijk weer terug in zijn oorspronkelijke vorm.

Dit kan je vergelijken met een spons. Wanneer deze in water is ondergedompeld, zal de spons na het wringen en draaien ook weer, zonder schade, in zijn oorspronkelijke vorm terugkomen.

Tussen

Wij van patiënten zonder pijn

Hoe ziet een hernia tussenwervelschijf eruit?

Het kan door verschillende redenen gebeuren dat er kleine scheurtjes ontstaan in de buitenste ring (annulus fibrosus) van de tussenwervelschijf. Door deze scheurtjes kan de geleiachtige kern van de tussenwervelschijf naar buiten uitpuilen. In dit geval spreek je van een hernia. Het is normaal dat de tussenwervelschijven naarmate je ouder wordt aan slijtage onderhevig zijn. Dit proces hoort bij het ouder worden en overbelasting. Tijdens de veroudering van ons lichaam kunnen tussenwervelschijven gaan dehydrateren. Dit proces kun je ook vergelijken met een spons. Wanneer je een droge spons wringt en draait, dan is er een kans dat er scheurtjes kunnen ontstaan in de spons. Ditzelfde gebeurt bij een gedehydrateerde tussenwervervelschijf.

Ontstaan van een hernia
wat-is-rughernia

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Uitpuilende tussenwervelschijf

Wanneer de kern van de tussenwervelschijf door de harde bindweefselring naar buiten uitpuilt, dan spreken we van een hernia. Een hernia van de tussenwervelschijf is een veelvoorkomende aandoening. Ongeveer 90% van de hernia’s bevinden zich in de onderrug op het niveau L4 – L5. Dit komt doordat de druk op dit niveau het grootst is. De uitstulping van de tussenwervelschijf kan pijn in de lage rug veroorzaken, met uitstralende pijn en prikken en/of tintelingen en/of gevoelloosheid naar één of beide benen. De symptomen van een hernia kunnen per persoon verschillen.

Hoe kan een hernia diagnose worden gesteld?

Uit de beschrijving van de pijnklachten kan vaak al worden gezien om welke zenuw het gaat. Daardoor kan je ook vaak al weten op welk niveau de eventuele hernia zich bevindt. Om tot een accurate hernia diagnose te komen, is het maken van een MRI scan noodzakelijk. Tijdens de MRI scan wordt zichtbaar waar de eventuele hernia en de beknelling van de zenuwwortel zich bevindt.

Herniapoli kan je begeleiden in het maken van een MRI scan. Een MRI-scan kan vaak al binnen 1-2 werkdagen uitgevoerd worden. Na de voorlopige diagnose en bestudering van (recente) MRI opnamen van de rug, nodigen we je uit voor een telefonisch consult. Helaas kan niet elk onderrug probleem worden verholpen middels de PTED techniek. Indien dit het geval is, adviseren wij over eventuele andere behandelingen of operatiemethoden.

Snel een MRI-scan?
hernia mri scan rug

Kom erachter welke behandeling helpt!

Om te bepalen welke behandeling van een hernia het beste bij jouw situatie past, is het belangrijk dat je goed laat informeren door een specialist. Pijnmedicatie en voldoende lichaamsbeweging kunnen ervoor zorgen dat je minder pijn ervaart. Het geneest echter de uitstulping niet. Wanneer zenuwen of andere omliggende structuren langere tijd bekneld blijven, kunnen de klachten gaan verergeren. De specialisten van Herniapoli kunnen je adviseren over welke behandeling past bij jouw situatie.

Vrijblijvend behandeladvies?

Wanneer is een hernia operatie noodzakelijk?

Uiteraard wil niemand graag een operatie ondergaan. Voor veel patiënten met een hernia is de pijn echter ondraaglijk geworden. Een conservatieve therapie zoals fysiotherapie en pijnmedicatie is voor hen niet meer toereikend. In het ergste geval veroorzaakt de druk op de zenuwen uitval- en/of verlammingsverschijnselen aan ledematen of orgaan falen. Wanneer dit gebeurt ontstaat er een risico dat zenuwen blijvend beschadigd raken en is een operatie onvermijdelijk geworden. Bij een hernia operatie wordt de uitstulping verwijderd die tegen de zenuw aandrukt. Eventueel wordt er extra ruimte gecreëerd in de opening (het foramen) waardoor de zenuwen lopen.

Wanneer hernia operatie

Microchirurgische open hernia operatie

Alle chirurgische methoden hebben hetzelfde doel. Namelijk het verwijderen van de druk op de zenuw. Dit door zoveel mogelijk van de uitstulping van de tussenwervelschijf te verwijderen. Daarbij wil je zo weinig mogelijk schade veroorzaken aan omliggende structuren en weefsels. De standaard door verzekeraars vergoede methode om een hernia te verwijderen is een microscopische discectomie (operatie). Bij deze open chirurgische methode wordt een snede van circa drie tot 5 centimeter ter hoogte van de hernia gemaakt. Met behulp van een microscoop wordt via deze snede met speciale instrumenten het betreffende weefsel verwijderd. Deze methode heeft als risico dat zich rondom het geopereerde gebied intern littekenweefsel vormt welke later voor nieuwe pijnklachten kan zorgen. Deze operatie vindt plaats onder algehele narcose.

Endoscopische PTED hernia operatie

De klassieke open hernia operatie waarbij een grote incisie moet worden gemaakt wordt steeds vaker vervangen voor de minimaal invasieve PTED endoscopische operatie. Deze methode wordt ook wel een “sleutelgatoperatie” genoemd. Een grote snede midden op de rug is niet meer nodig. In plaats daarvan wordt een kleine incisie van ca. 5 millimeter in de zij gemaakt. Via de zijkant kan de chirurg vervolgens met een dunne holle naald het foramen bereiken en vanuit daar de hernia verwijderen. Deze operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Het voordeel van de PTED hernia operatie is dat er veel minder kans is op intern littekenvorming en beschadiging van omliggende structuren en weefsels. Doorgaans kan de patiënt al enkele uren na de operatie pijnvrij staan en lopen. Doordat een endoscopische hernia operatie minimaal invasief wordt uitgevoerd, is de patiënt vergeleken met de open chirurgische methode veel sneller weer hersteld.

PTED operatie
Oberarzt Und Team Bei Einer Anstrengenden Notoperation

Pijnvrij in drie stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na het bestuderen van jouw MRI opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor PTED via een telefonisch consult.

3

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je één extra nacht ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

PTED operatie

Interessante artikelen

Meer informatie over hernia tussenwervelschijf en de behandeling van een hernia.

Je antwoord niet gevonden?