Hernia behandeling

Veel Nederlanders krijgen jaarlijks te maken met rugklachten als gevolg van een uitstulping bij de tussenwervelschijven. Deze uitstulping kan tegen zenuwen en andere omliggende structuren gaan drukken en wordt wel een hernia of een rughernia genoemd. Dit kan in veel gevallen zeer pijnlijk zijn. Een hernia behandeling is dan ook zeker aan te raden. De meest voorkomende hernia symptomen zijn rugpijn, uitstralingspijn naar de bil of een been. Soms kun je een doof en/of tintelend gevoel in de billen, benen of voeten voelen.

Als een uitstulping in je rug is geconstateerd, is het van belang om je te laten informeren over het behandelen van de hernia. Maar welke behandelingen zijn er nu allemaal bij een hernia?

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bewegen is een hernia behandeling!

Specialisten zullen je als belangrijkste advies meegeven om te proberen in beweging te blijven. Een hernia zal hierdoor niet genezen, wel kan het de pijn aanzienlijk verminderen en het genezingsproces versnellen.

Welke hernia oefeningen voor jou het beste werken is afhankelijk van de locatie van de hernia, de pijnklachten die worden ervaren en je algemene conditie. Een verkeerde beweging of behandeling kan ervoor zorgen dat de rug juist meer wordt belast. Het is dus essentieel om je te laten adviseren door je fysiotherapeut. In de meeste gevallen zal de fysiotherapeut een persoonlijk programma opstellen, waarbij sommige oefeningen zelf thuis uit kunnen worden gevoerd. Algemene oefeningen ter behandeling van een rughernia zijn onder andere: de hol-bol oefening, de rug twist, de knielift en de leg stretch.

Oefeningen bij een hernia

Hernia pijn verminderen

Alhoewel lichaamsbeweging de herniapijn aanzienlijk kan verminderen, kunnen de klachten je leven alsnog op een vervelende manier beïnvloeden. Hierdoor bestaat zowel de beginnende, langdurige als acute hernia behandeling in de meeste gevallen uit een combinatie van beweging en het nemen van pijnstillers. Bij de huisarts kun je terecht voor een persoonlijk advies over pijnmedicatie. Welke medicijnen zullen worden voorgeschreven is afhankelijk van de pijnklachten. Afhankelijk van de uitstulping, kan de huisarts er voor kiezen om de hernia te laten behandelen met injecties. Dit zijn selectieve wortelblokkades die tijdelijk worden gegeven.

Pijnmedicatie voor een hernia
Hernia Behandeling

Veelgestelde vragen

Wat te doen bij hernia met uitstraling been?

Bij een hernia met beenpijn zijn er opties: Rust nemen, Medicatie, Fysiotherapie, Epidurale steroïde-injecties en Chirurgie.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Wij van patiënten zonder pijn

De uitstulping operatief laten verwijderen

Pijnmedicatie en voldoende lichaamsbeweging kunnen ervoor zorgen dat je minder pijn ervaart. Het geneest echter de uitstulping niet. Wanneer zenuwen of andere omliggende structuren langere tijd bekneld blijven, kunnen de klachten gaan verergeren. Naast pijnklachten kun je ook spierkracht in bijvoorbeeld de benen of voeten verliezen. In de ergste gevallen kunnen zelfs verlammingsverschijnselen of incontinentieklachten optreden.

Maar hoe kom ik dan van mijn rughernia af? Neurochirurgen raden in veel gevallen aan om de behandeling van een hernia te laten uitvoeren door middel van een rug hernia operatie. Ziekenhuizen in Nederland voeren momenteel vooral klassieke herniaoperaties uit. Dit zijn de open chirurgische en microscopische operaties. Bij deze operaties maakt de chirurg een sneetje in de achterzijde van je rug. De rugspieren worden op zij geschoven en de uitstulping kan worden verwijderd.

Hernia operatie

Onderrug hernia behandeling met PTED

Met de geavanceerde operatiemethoden van tegenwoordig is het echter niet meer nodig om de operatie middels de klassieke manier uit te voeren. Bij Herniapoli voeren wij de behandeling van een hernia of foraminale stenose in de onderrug uit via de zogenaamde endoscopische herniaoperatie methode. Dit wordt wel PTED genoemd: Percutane, Transforaminale, Endoscopische Disectomie.

De PTED operatie is een minimaal invasieve ingreep en momenteel de beste en snelste techniek voor het verwijderen van uitstulpingen in de rug. PTED kent vele voordelen vergeleken met de klassieke methoden. Bij deze operatietechniek wordt de rug namelijk via de zijkant benaderd. Hierdoor blijven de stabiliserende rugspier en andere omliggende structuren onaangetast en is de hersteltijd aanzienlijk korter.

PTED operatie
Pted Hernia Operatie Video

Revalideren na een hernia operatie

Na het behandelen van de hernia door middel van een operatie, is het van belang om rustig aan te doen ten behoeve van een goed herstel na de hernia operatie. Tegelijkertijd is het goed voor het genezingsproces om (gedoseerd) te blijven bewegen. Raadpleeg de uitvoerend chirurg, huisarts of fysiotherapeut over de oefeningen die je kunt uitvoeren na een klassieke herniaoperatie.

Patiënten die zijn geopereerd via de PTED-operatie ervaren in de meeste gevallen binnen enkele uren na de operatie geen pijn meer. Mits gedoseerd, mag de rug direct na de operatie belast worden. Wij raden aan om ongeveer na 2-3 weken onder begeleiding van een specialist (fysiotherapeut) oefeningen uit te voeren ter na behandeling van de hernia.

Herstel na hernia operatie

Snel van je rugpijn af met de PTED operatie?

Diagnose formulier

Waarom bij Herniapoli?

Operatie

5.000 PTED operaties

Per jaar worden ca. 400 endoscopische operaties uitgevoerd

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de PTED operatie plaatsvinden

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Je antwoord niet gevonden?