Spinaal kanaalstenose

De wervelkolom bestaat uit 24 afzonderlijke wervels. In het midden van elke wervel zit een groot gat. Doordat de wervels netjes op elkaar zijn gestapeld, vormen deze gaten in het verlengde het zogenoemde spinale kanaal. Het spinaal kanaal wordt wel het wervelkanaal genoemd. Door het wervelkanaal loopt het ruggenmerg. Het ruggenmerg is een bundel van zenuwen. Doordat het ruggenmerg en de zenuwen veilig in het spinale kanaal liggen, kan er informatie van de hersenen worden verzonden naar de rest van het lichaam. Wanneer er een vernauwing ontstaat in het spinaal kanaal (wervelkanaal), dan spreken we van een spinaal kanaalstenose.

Vrijblijvend behandeladvies?

Wat is een spinaal kanaalstenose

Een spinaal kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal zelf, hierdoor is de doorgang van het ruggenmerg vernauwd.

Als gevolg van de vernauwing ontstaat er een druk op het ruggenmerg en/of de uittredende zenuwwortels, waardoor deze worden bekneld en pijnlijke klachten veroorzaken. Deze komen sterk overeen met hernia symptomen. Een spinaal kanaal stenose kan een beperkt loopvermogen, krachtverlies en/of balansprobleem veroorzaken. Een ander veelvoorkomende klacht is dat er na een tijdje lopen pijn in de rug, bil en/of benen ontstaat. Vaak kun je niet verder lopen. De klachten van een spinaal kanaalstenose kunnen verminderen wanneer je voorover gebogen gaat zitten. Fietsen met een kromme rug geeft dan meestal verlichting van de klachten.

Spinaal Kanaal Stenose

Oorzaak van spinaal kanaalstenose

De precieze oorzaken van de vernauwing van het wervelkanaal is verschillend. Over het algemeen ontstaat een stenose als gevolg van een verouderings- en slijtageproces van de wervellichamen, tussenwervelschijven of facetgewrichten. Vaak treden deze problemen en klachten pas op latere leeftijd op.

Naast een rughernia, kunnen osteochondrose, osteoporose, artrose, een tumor of neurologische ontstekingsprocessen zoals Lime of MS de oorzaak zijn van een spinaal kanaalstenose.

Een spinale kanaalstenose treedt het vaakst op bij mensen van 50 jaar en ouder. Een oorzaak van een spinaal kanaalstenose is dat je rug te vaak verkeerd of te zwaar belast is geweest. Door de jarenlange verkeerde belasting treedt er slijtage op aan de wervelkolom. Dit proces wordt artrose genoemd en komt bij iedereen in meer of mindere mate voor, al verschilt de mate van slijtage per persoon. Door de slijtage zijn vaak de facetgewrichten geïrriteerd en verdikt, kan de hoogte van tussenwervelschijven zijn afgenomen en kunnen ze uitpuilen en kunnen wervellichamen slijtage vertonen, waardoor de wijdte van het wervelkanaal kan vernauwen. Soms kan een vernauwing aangeboren zijn. De klachten treden echter meestal pas op een latere leeftijd op.

Spinaal kanaalstenose symptomen

Patiënten ervaren klachten van een spinaal kanaalstenose als er een vernauwing ontstaat van de ruggenmerg en/of uittredende zenuwen op het niveau waar de vernauwing van het wervelkanaal zich bevind. De patiënt kan door een kanaalstenose in het wervelkanaal de onderstaande symptomen ervaren:

  • Pijn laag in de rug die erger wordt bij het lopen, stilstaan of zitten en verdwijnen bij voorover buigen en bukken;
  • Pijn in beide benen die erger wordt bij het lopen, stilstaan en lang zitten en verminderen bij voorover buigen of bukken;
  • Dof gevoel en gevoelloosheid, tintelend of branderig gevoel in één of beide benen;
  • Krachtsvermindering, spierkrampen, uitvalsverschijnselen of incontinentieklachten.

De houding van de rug is vaak bepalend voor de klachten die patiënten ervaren. Vaak zie je patiënten met symptomen van een kanaalstenose voorovergebogen lopen. Doordat er naar voren wordt gebogen, verbreed het wervelkanaal en zal de vernauwing minder worden. Hierdoor raken de zenuwen minder bekneld en verminderen de klachten meestal. Bijvoorbeeld fietsen met kromme rug geeft dan geen of minder klachten.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Diagnose kanaalstenose

Om een diagnose van een vernauwing van het wervelkanaal vast te stellen, is een MRI scan noodzakelijk. Daarnaast wordt er gekeken naar de voorgeschiedenis en de klachten van de patiënt.

Om een betrouwbaar behandeladvies te kunnen geven hebben wij bij Herniapoli een diagnose formulier (klachtenbeschrijving) nodig in combinatie met een recente MRI (niet ouder dan 6 maanden).

Snel een MRI-scan?
Mri Scan Hernia Diagnose

Hoe behandel je een kanaalstenose?

Wanneer er klachten optreden van een kanaalstenose, dan worden er vaak in eerste instantie conservatieve behandelingsmogelijkheden voorgesteld zoals fysiotherapie of medicijnen tegen de pijnklachten. Ook kan er met behulp van oefentherapie worden gewerkt aan een sterke rug en een juiste houding, zodat verdere slijtage van de tussenwervelschijf tegen wordt gegaan.

Een belangrijke vraag is of een stenose operatie noodzakelijk is. Wanneer de klachten binnen drie maanden niet verbeteren of indien de klachten zeer ernstig zijn, dan kunnen we overwegen om de vernauwing van het wervelkanaal operatief te behandelen. Tijdens de operatie creëert de chirurg meer ruimte voor de zenuwwortels in het wervelkanaal, waardoor de zenuwen niet meer bekneld zitten en onze patiënten geen uitstralingsklachten meer ervaren.

Herniapoli helpt al jaren rug patiënten. Wil je meer informatie over de behandeling van een spinaal kanaalstenose? Onze zorgadviseurs helpen je graag verder of vul ons diagnose formulier in voor een gericht behandeladvies.

Diagnose formulier invullen

Stenose operatie

Wanneer je langere tijd last hebt van hinderlijke pijnklachten die duiden op een spinaal kanaalstenose, kun je in aanmerking komen voor een operatie. Bij Herniapoli helpen wij onze patiënten met een stenose operatie van hun pijnklachten af.

Wil je weten of je kunt worden geholpen? Vul het diagnose formulier in en ontvang een vrijblijvend behandeladvies. Of neem voor meer informatie contact op met onze zorgadviseurs.

Stenose operatie
Diagnose En Stenose Behandeling

Pijnvrij in drie stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na de voorlopige diagnose en bestudering van jouw (recente) MRI opnamen van de rug, nodigen we je uit voor een neurologisch consult afspraak met dr. Jost Thissen.

3

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt circa 2 weken na het behandeladvies. De PTED operatie wordt uitgevoerd in een dagopname. Je kunt ook kiezen voor een stationaire opname.

PTED operatie

Wij van patiënten zonder pijn

Interessante artikelen

Meer informatie over de aandoening en de behandeling van een spinaal kanaalstenose

Je antwoord niet gevonden?