Herstel na hernia operatie

Het herstel van de hernia of stenose begint al direct na de operatie. Wanneer je goed wakker bent geworden en opgeknapt bent van de narcose (anesthesie), mag je na de PTED operatie gelijk uit bed. Vooral de eerste maanden is het belangrijk om op te letten op je houding en de bewegingen die je maakt, wanneer je in het herstelproces zit na een hernia operatie of een stenose operatie.

Om snel het dagelijks leven weer op te kunnen pakken, geeft Herniapoli je een aantal praktische aanwijzingen en tips.

Ik wil graag een zorgadviseur spreken

Ontdek nazorg brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hernia herstel zonder operatie

Hoe behandel je een hernia en gaat een hernia vanzelf over? Nee, een hernia verdwijnt niet vanzelf. In de meeste gevallen adviseert de huisarts je om de hernia met rust en eventuele pijnmedicatie te laten herstellen, dus zonder een operatie. Dit komt doordat de pijn als gevolg van een hernia na enkele weken rust en/of medicatie kan verminderen. In de meeste gevallen is een hernia in de rug goed te behandelen met meer traditionele behandelmethoden.

Wanneer een hernia onbehandeld blijft, kunnen symptomen verergeren en kan de hernia zich ontwikkelen tot een chronische aandoening. Als de zenuw langere tijd bekneld is geweest, kun je naast pijn klachten ook spierkracht verliezen in bijvoorbeeld je been of voet. Overige hernia symptomen zijn spierverkramping, extreme rugpijn en uitstralingspijn naar een bil of been. In het ergste geval kunnen er verlammingsverschijnselen of incontinentieklachten optreden. Een hernia kan zo groot zijn dat het meerdere zenuwwortels bekneld. Men spreekt dan van een dubbele hernia.

Heb je het vermoeden dat je een hernia hebt? Neem dan contact op met je huisarts of maak een MRI scan. Slijtage, een hernia of stenose in de rug kan uitstekend en pijnloos worden opgespoord door een MRI scan. Op de scan zijn naast harde structuren zoals de wervellichamen of de facetgewrichten ook de zachte structuren in de rug zoals de tussenwervelschijven, zenuwbanen en het ruggenmergkanaal goed zichtbaar te maken. Een hernia is op een MRI scan goed zichtbaar.

Een neurochirurg gebruikt deze MRI scan beelden niet alleen voor het stellen van de juiste diagnose, maar ook om te bepalen welke operatietechniek voor het verwijderen van de hernia het meest effectief en succesvol zal zijn. Als je gediagnosticeerd bent met een hernia, is het verstandig om na te denken over het herstellen van de hernia door een PTED operatie.

Behandeling zonder operatie

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Revalidatie na de hernia operatie

Het herstel van de hernia begint al direct na de operatie. Wanneer je goed wakker bent geworden en opgeknapt bent van de narcose (anesthesie), mag je na de PTED hernia operatie gelijk uit bed. Belangrijk is dat je let op je houding. Wanneer je vanuit een liggende positie wilt opstaan, trek je eerst je knieën op. Vervolgens rol je op je zij en komt dan met een rechte rug overeind. Wanneer je liever blijft liggen is ook hier belangrijk om te letten op je houding. Zo herstel je het beste na een hernia operatie door in beweging te blijven. Wissel dus vaak af van houding als je ligt: op je rug, op je buik of op je zij.

Na ongeveer twee weken mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut beginnen met revalideren. De fysiotherapeut zal oefeningen met je doen die het dagelijks leven nabootsen zoals het in en uit bed komen, opstaan, zitten, lopen, traplopen. Het gaat hier vooral om het krijgen van vertrouwen.

Herstel Na Hernia Operatie

In principe gaat het herstel na een PTED hernia operatie vrij snel. De hersteltijd ligt gemiddeld op drie tot zes weken. Je rug is dan weer volledig stabiel en belastbaar. Dit houdt niet in dat je alles ongestraft weer kunt doen. Spieren kunnen nog verkrampen en je kunt nog last hebben van pijnklachten in je rug. Belangrijk is dat je oppast met het tillen van (zware) dingen. Door rustig in beweging te blijven, zonder je rug te zwaar te belasten, zullen de spierkrampen en pijnklachten verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

Revalidatie brochure

Benieuwd naar operatie ervaringen van onze patiënten?

Patiënten ervaringen

Pijn bij herstel na hernia operatie

Had je vóór de hernia operatie last van uitstraling symptomen naar één of beide billen of benen? In sommige gevallen is het mogelijk dat deze pijn in meer of mindere mate blijft aanhouden. Alhoewel de uitstulping en daarmee zenuwbeknelling tijdens de hernia operatie is verwijderd, heeft de beschadigde zenuw enige tijd nodig om tot rust te komen en te herstellen van het feit dat deze lange tijd bekneld heeft gezeten. Om de pijn te verminderen is het belangrijk om in beweging te blijven en vaak van houding te wisselen.

Wordt de pijn als gevolg van de PTED hernia operatie binnen enkele dagen erger? Neem dan contact op met het nazorgteam van Herniapoli. Soms kan er in het operatiegebied een ontsteking ontstaan, waarvoor de behandelend arts van Herniapoli medicatie kan voorschrijven. In zeldzame gevallen is er opnieuw een uitpuiling die tegen de zenuw aan drukt ontstaan. Dan spreken we van een zogenaamde recidief hernia. In die gevallen kan een tweede operatie noodzakelijk blijken.

Wij van patiënten zonder pijn

Oefeningen voor je onderrug

Voor het beste herstel na een hernia operatie is het handig om speciale oefeningen te doen, om ervoor te zorgen dat je je onderrug steeds beter en zonder pijn kan bewegen.

Let op:

  • Tijdens de oefening moet je plat op je rug liggen, op een harde ondergrond met opgetrokken knieën.
  • Het programma bestaat uit drie verschillende oefeningen die je drie keer per dag uitvoert.
  • Herhaal elke oefening vijf tot tien keer.
  • Blijf rustig doorademen en beweeg zo ontspannen mogelijk.

Hernia oefeningen

Oefeningen Na Hernia Operatie

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Interessante artikelen

Meer informatie over de behandeling en het herstel van een hernia.

Je antwoord niet gevonden?