Zenuwpijn bij hernia

Het kan zijn dat je bent getroffen door een rughernia zonder dat je dit door hebt. In sommige gevallen ervaren patiënten namelijk geen hernia klachten. Een behandeling is dan niet altijd noodzakelijk. Doordat de uitstulping groter kan worden en zenuwen bekneld kunnen raken, ervaren de meeste hernia patiënten wel milde, tot heftige pijnklachten. Vaak ontstaan deze in de rug en stralen ze uit via de bilstreek naar een of beide benen. In enkele gevallen straalt de pijn door tot in de voet. Men beschrijft deze pijn als zenuwpijn bij een hernia. Veel patiënten ervaren de pijn continu. Bij hoesten, niezen of persen kan de zenuwpijn ook erger worden. Dit komt doordat er bij de zenuw chemische stofjes vrijkomen. Deze stofjes kunnen irritatie of een soort ontsteking van de zenuw teweeg brengen.

Verder kan het voorkomen dat er een tintelend of doof gevoel in het been ontstaat. Andere mensen ervaren zenuwpijn bij een hernia als een “doffe rugpijn”. Je kunt afwisselend pijn hebben in zowel je linker als rechterbeen. In het geval van een ernstig beknelde zenuw, kan een complete spiergroep in het been kracht verliezen en in het ergste geval een verlamming teweeg brengen.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe ontstaat een hernia met zenuwpijn?

Het is niet precies duidelijk waardoor een hernia in de rug ontstaat. Artsen hebben het vermoeden dat erfelijke aanleg een rol speelt. Er zijn wel factoren die invloed kunnen hebben op het wel of niet krijgen van een hernia. Zo kan lengte een rol spelen, lange mensen hebben een hoger risico op het krijgen van een hernia. Ook kunnen zwaar lichamelijk werk, veel stress, roken,  langdurig autorijden en/of overgewicht factoren zijn die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van een hernia met zenuwpijn.

Hoe ontstaat een hernia?

Hoe ontstaat zenuwpijn bij hernia

Neem bij zenuwpijn contact op met Herniapoli

Heb je last van een beknelde zenuw als gevolg van een rughernia en veroorzaakt deze zenuwpijn? In dit geval is het verstandig om een hernia operatie te overwegen. Een PTED herniaoperatie verwijdert de uitstulping nauwkeurig. Hierdoor komt de zenuw weer vrij te liggen en zullen de pijnklachten aanzienlijk verminderen en in de meeste gevallen volledig verdwijnen. Onze specialisten gaan graag in gesprek en beoordelen de situatie aan de hand van een ingevuld diagnose formulier en een recente MRI-scan. Voor vragen of meer informatie kan vrijblijvend contact worden opgenomen. Ook is het mogelijk om meer informatie te krijgen over zenuwpijn bij een hernia, download hiervoor gratis onze brochure.

Bel mij terug

Veelgestelde vragen

Wat te doen bij lumbale hernia?

Bij een lumbale hernia kan eerst medicatie worden voorgeschreven om de pijn te verlichten. Bij milde klachten kan fysiotherapie helpen de spierkracht rondom de wervelkolom te verbeteren. Bij langdurige of ernstige klachten kan een operatie, zoals de PTED-operatie, worden overwogen. Bij Herniapoli wordt deze methode toegepast, waarna patiënten binnen enkele uren pijnvrij kunnen bewegen.

Lees meer ...

Hoe krijg je zenuwpijn bij een hernia weg?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het onderdrukken van zenuwpijn als gevolg van een hernia. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie of speciale oefeningen tijdens fysiotherapie. Om hernia symptomen volledig weg te krijgen kun je een operatie overwegen. Bij een operatie wordt het herniaweefsel namelijk verwijderd, waardoor de beknelde zenuwen weer vrij komen te liggen en pijnklachten worden ontnomen.

Lees meer ...

Je antwoord niet gevonden?