Fysiotherapie bij hernia

Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. Dit geeft vervelende symptomen, zoals een doof gevoel in het been of de voet, tintelingen, krachtsvermindering en pijnklachten. Toch zal in 80% van de gevallen de pijn als gevolg van een hernia vanzelf verdwijnen na zes tot acht weken. Echter, een hernia geneest niet uit zichzelf.

Maar kan fysiotherapie dit proces versnellen en is fysiotherapie voor een hernia aan te raden? Als specialist in het verwijderen van een hernia of stenose vertellen wij je alles over fysiotherapie bij een hernia.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kan fysiotherapie helpen bij een hernia?

Als er wordt gekozen voor fysiotherapie voor het behandelen van een hernia, dan zal een therapeut adviezen geven en doorgaans oefeningen doen waarmee het spierkorset rondom de rug te versterken. Soms kan ook massage of een vorm van manuele therapie worden gegeven en toegepast. Met gerichte oefeningen, onder begeleiding van een fysiotherapeut, zal er geprobeerd worden om spieren in de rug te verstevigen. Het gaat dan om spieren die belangrijk zijn om de lage rug te ondersteunen en te beschermen. De lage rug is de plek waar de meeste hernia’s voorkomen.

De oefeningen die een fysiotherapeut voorschrijft, dragen bij aan de core-stabiliteit. Het kan voorkomen dat er naast een hernia ook een bewegingsstoornis in de wervelgewrichten zit. Een manuele therapeut kan hiervoor gerichte oefeningen en technieken toepassen om de beweging van de wervelkolom te herstellen. Een combinatie van manuele therapie en fysiotherapie kan het herstel van een hernia versnellen. Blijven bewegen met een hernia is erg belangrijk en draagt bij aan het herstelproces.

Hernia behandelen
Fysiotherapie bij een hernia

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Fysiotherapie na een hernia

Zoals beschreven kan fysiotherapie bijdragen aan het herstel van een hernia. Is er toch een operatie nodig, dan is fysio na een hernia ook belangrijk. Een fysiotherapeut kan verschillende oefeningen voorschrijven die onderdeel uitmaken van het revalidatieproces. Naast algemene oefeningen, zal er aandacht zijn voor tillen, lopen, traplopen en algemene adviezen voor een juiste houding. Verder is het regelmatig wisselen van houding belangrijk om te voorkomen dat de rug voor langere tijd op dezelfde manier wordt belast.

Een combinatie van rust houden en bewegen is nodig om de rug goed te laten herstellen. Het is hierbij van belang om goed naar het eigen lichaam te luisteren. Wat voelt goed en wat niet. Lopen is iets wat na een operatie weer goed kan. Wandelen wordt dan ook geadviseerd na een operatie. Een fysiotherapeut kan verder adviseren over zaken als zitten, fietsen, autorijden, sporten en het uitvoeren van huishoudelijke taken na een hernia of een herniaoperatie.

Herstel na hernia operatie

Meer weten over de behandeling bij een hernia?

Zoals we eerder schreven, verdwijnen de klachten als gevolg van een hernia in acht op de tien hernia’s vanzelf. Fysiotherapie voor een hernia kan hierin bijdragen. Zijn de klachten van een hernia na een behandeling met fysiotherapie niet verminderd, of zijn de klachten erger geworden? Dan is het wellicht verstandig om na te denken over een operatie. Wat hier voorop moet staan, is de impact op het dagelijks leven. Zijn de rugklachten dermate vervelend dat normaal functioneren niet meer mogelijk is? Dan is een PTED operatie het overwegen waard.

Wij hebben een kliniek met state of the art operatiekamers en hebben ruim 20 jaar ervaring. Zijn er vragen over fysiotherapie bij een hernia of de mogelijkheden voor een PTED operatie? Neem dan contact met ons op.

Bel mij terug

Je antwoord niet gevonden?