Ik heb een rughernia, en nu?

Er is bij jou een hernia geconstateerd. Dit is erg vervelend, maar je bent niet alleen. Circa 75.000 mensen in Nederland ervaren jaarlijks rugklachten, waarvan ongeveer 10.000 gevallen een gevolg zijn van een rughernia of een stenose. Een hernia wordt veroorzaakt door een uitstulping van weefsel uit een tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan tegen zenuwen en andere omliggende structuren aandrukken wat doorgaans vervelende klachten kan veroorzaken.

De meest voorkomende rughernia symptomen zijn: rugpijn, uitstralingspijn naar een bil of been, een tintelend of doof gevoel in de billen, benen en/of voeten. In sommige gevallen hebben mensen last van spierkrampen of in het ergste geval krachtverlies of uitvalsverschijnselen. De pijn die men ervaart, verschilt per persoon, per moment en locatie van de hernia. Sommige mensen ervaren extreem veel herniapijn, andere lopen al jaren met een hernia zonder dit door te hebben.

De meeste hernia patiënten ervaren in ieder geval enkele klachten van een hernia. Deze kunnen erg vervelend zijn en het dagelijks leven beïnvloeden. Het is niet gek om je af te vragen of het wel verstandig is om te lopen en wandelen met een hernia en wat je zelf tegen een hernia kunt doen?

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hernia en wandelen, mag dat wel?

Een veelvoorkomende vraag is of je kunt wandelen met een hernia. Het antwoord hierop is gelukkig ja! Sterker nog, beweging wordt door specialisten aangeraden om het genezingsproces van de hernia te versnellen. Een goede conditie van de spieren en wervelkolom is belangrijk voor het verminderen van pijnklachten.

Wanneer een hernia is vastgesteld, is het essentieel om voorzichtig te zijn. Een verkeerde lichaamsbeweging kan de herniapijn verergeren. Het wordt aangeraden om te wandelen of te zwemmen wanneer je bent getroffen met een rughernia omdat de rug tijdens deze oefeningen weinig wordt belast en de kans op een verkeerde beweging kleiner is. Er zijn speciale hernia oefeningen die helpen bij het verminderen van de pijn. Omdat het per persoon verschillend is welke oefeningen het meest effectief zijn, is het verstandig om advies te vragen aan je huisarts of fysiotherapeut.

Hernia oefeningen

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

De hernia pijn maakt bewegen lastig

Bij sommige hernia patiënten kan de uitstulping behoorlijk wat pijn veroorzaken. De zenuw zit dan zo beknelt dat bewegen erg moeilijk is en wandelen bijna onmogelijk voelt.

Toch is het van belang om je niet aan je bed te kluisteren. De genezing van de hernia wordt namelijk vertraagt door bedrust. Spieren raken hierdoor verstijfd en worden zwakker waardoor er krachtverlies ontstaat. Probeer gedoseerd in beweging te blijven door regelmatig af te wisselen tussen liggen, zitten, staan en lopen. Probeer tillen en bukken te vermijden. Vraag je huisarts of apotheek om pijnmedicatie voor een hernia om de pijn te verzachten.

Wanneer je meer spierkracht verliest of last hebt van uitvalsverschijnselen, kan bewegen bijna onmogelijk worden. Het is dan erg belangrijk om direct contact op te nemen met een specialist. In dat geval kan een herniaoperatie een oplossing zijn.

Wanneer hernia operatie?
Hernia En Wandelen

Vrijblijvend een behandeladvies ontvangen?

Diagnose formulier

Ik heb een hernia operatie gehad, wat nu?

Je hebt een herniaoperatie gehad en wilt weten wanneer en of je weer mag bewegen? Bij Herniapoli opereren wij via de PTED operatie. In de meeste gevallen zijn onze hernia patiënten binnen enkele uren na de operatie pijnvrij. Omdat de PTED methode geen schade maakt aan de stabiliserende rugspier en omringende structuren, is de rug direct belastbaar. Wel is het belangrijk om voorzichtig te zijn: in de eerste paar dagen mag je afwisselend zitten staan en liggen. Vermijd bukken en tillen.

Wandelen na een hernia operatie mag gedoseerd: in de eerste 2-3 dagen mag je kleine stukjes lopen in of rondom het huis. Na deze dagen mag je bijvoorbeeld wandelen met de hond. Zorg dat deze wandelingen in eerste instantie niet langer dan 10 minuten duren. Hoelang je wandelt kan de dagen erna langzaam worden verhoogd afhankelijk van de pijn die eventueel wordt veroorzaakt. Dit kun je zelf het beste aanvoelen. Na ongeveer 2 weken mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut werken aan het versteken van de rug. Vraag je fysiotherapeut om advies over bewegen na een herniaoperatie.

Herstel na hernia operatie

Wij van patiënten zonder pijn

Je antwoord niet gevonden?