Hoe kan ik de pijn van mijn hernia verzachten?
Wanneer een zenuw in de verdrukking komt als gevolg van een rughernia, foraminale stenose of spinaal kanaal stenose, kan dit milde tot extreme pijn veroorzaken. De symptomen van een hernia of stenose uiten zich vaak in rugpijn, uitstralingspijn naar één bil of been. Hier kan een doof en/of een tintelend gevoel in de billen, de benen of voeten optreden. Als er sprake is van een acute hernia of een hernia die al lange tijd aanwezig is kunnen er spierkrampen, krachtverlies, uitvalverschijnselen of zelfs incontinentieklachten optreden.
Om de pijn van zowel een beginnend als een acute hernia te verzachten worden verschillende benaderingen aangeraden. Bijvoorbeeld door rust, oefeningen of medicatie in de vorm van pijnstillers en ontstekingsremmers. Soms zal er een tijdelijke zenuwblokkade met een injectie worden gegeven om de pijn te verzachten en het ontstekingsproces af te remmen.
Vrijblijvend behandeladvies?Ontdek onze brochure
Pijnstillers bij een stenose of hernia
Wanneer de rugpijn van een stenose of een hernia je dagelijks leven gaat beïnvloeden is het verstandig om pijnmedicatie te overwegen. Je kunt bij de huisarts terecht voor een persoonlijk behandeladvies. In de meeste gevallen adviseert de huisarts de soort en dosis pijnmedicatie op basis van hoe erg de pijnklachten zijn. Dit wordt wel de zogenaamde pijnladder genoemd.
Met de pijnladder kunnen er stapsgewijs zwaardere hernia pijnstillers worden voorgeschreven om de hernia pijn te verzachten. De pijnladder werkt als volgt:
Stap 1: Meestal begin je met paracetamol. Als de hernia pijn niet minder wordt kunnen andere middelen zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen (NSAID’s) worden voorgeschreven.
Stap 2: De pijnmedicatie uit stap 1 wordt uitgebreid met zwakwerkende morfineachtige middelen (zoals tramadol).
Stap 3: De pijnmedicatie uit stap 1 wordt uitgebreid met sterkwerkende morfineachtige pijnstillers (zoals morfine).
Slik de pijnstilling bij voorkeur iedere dag op hetzelfde moment, zelfs als je op dat moment geen klachten ervaart. Als dit na enkele dagen niet helpt, dan moet je contact opnemen met de huisarts. Ervaringen bij de pijnbestrijding van een hernia wijzen uit dat pijnstillende medicijnen (NSAID’s) niet altijd goed helpen tegen zenuwpijn. Bij deze hernia pijn is vaak een erg hoge dosering van morfine noodzakelijk. Soms worden o.a. anti-depressiva (bijv. amitriptyline), capsaïcinecrème of anti-epileptica (bijv. gabapentine) voorgeschreven.
Let op: ben je ouder dan 60 jaar? Gebruik je andere medicijnen of heb je hart-, vaat,- maag-, darmklachten of andere aandoeningen en ziekten? Vraag dan advies van je huisarts of apotheek bij het gebruiken van NSAID’s.
Blijf bewegen, zelfs met een hernia!
Alhoewel pijnstillers de pijn kunnen verzachten, is de beste pijnstilling bij een hernia toch echt beweging. Door te blijven bewegen kan je het genezingsproces versnellen en kun je de hernia pijn aanzienlijk verzachten. In de meeste gevallen zullen specialisten daarnaast adviseren om gedoseerd en onder begeleiding van een fysiotherapeut bepaalde oefeningen uit te voeren.
Het is hierbij belangrijk dat je de adviezen van de specialisten goed opvolgt om je rug op de juiste manier te ontlasten i.p.v. te belasten. De juiste lichaamsbeweging is afhankelijk van de plaats van de rughernia, de mate van pijn en de conditie van de patiënt. De fysiotherapeut kan een persoonlijk oefeningsprogramma opstellen zodat je thuis zelf kunt oefenen.
Hernia oefeningenVeelgestelde vragen
Hoe krijg je zenuwpijn bij een hernia weg?
Er zijn meerdere mogelijkheden voor het onderdrukken van zenuwpijn als gevolg van een hernia. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie of speciale oefeningen tijdens fysiotherapie. Om hernia symptomen volledig weg te krijgen kun je een operatie overwegen. Bij een operatie wordt het herniaweefsel namelijk verwijderd, waardoor de beknelde zenuwen weer vrij komen te liggen en pijnklachten worden ontnomen.
Hulp nodig?
Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.
Wij van patiënten zonder pijn
Een prik in de rug als hernia pijnstiller
Afhankelijk van de uitstulping, kan de pijn (tijdelijk) worden verzacht met een selectieve wortelblokkade. Wanneer de klachten al langer dan zes weken aanwezig zijn, is deze wortelblokkade behandeling echter niet altijd succesvol en is het verstandig om een operatie te overwegen.
Kom van je rugpijn af: de PTED operatie
Herniapoli behandelt zowel hernia- als stenosepatiënten door middel van de PTED operatie. De PTED operatie is momenteel een van de beste hernia operatie methode om snel van je rugpijn af te komen. Tevens levert het de minste kans op complicaties, risico’s of eventuele hernia recidieven. De meeste patiënten zijn binnen 2 uur na de operatie pijnvrij! Bij Herniapoli kun je doorgaans binnen 2 weken worden geopereerd. Meer weten over de voordelen van de PTED operatie?
PTED operatieBehandeladvies op maat? Vul het diagnoseformulier in.
Diagnose formulierInteressante artikelen
Meer informatie over de behandeling van een hernia.