Hernia L3-L4, wat te doen?

Een hernia L3-L4 ontstaat wanneer een deel van de tussenwervelschijf tussen de derde en vierde lendewervel naar buiten uitpuilt en druk uitoefent op een zenuw. De tussenwervelschijven fungeren als kussentjes tussen de wervels en kunnen beschadigd raken. Wanneer de binnenkern van de tussenwervelschijf door een scheur in de buitenste ring naar buiten komt, kan dit leiden tot pijn en ongemak in de rug, met mogelijke uitstralingspijn naar één of beide benen. De meest voorkomende hernia’s doen zich voor tussen de derde en vierde lendewervel (hernia L3-L4) en tussen de vierde lendewervel en het heiligbeen, hernia L5-S1. Deze niveaus zijn verantwoordelijk voor ongeveer 90% van alle hernia’s.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is een hernia L3-L4?

Een hernia L3-L4 is een hernia in de lage rug die optreedt tussen de derde en vierde lendewervel in de wervelkolom. De hernia ontstaat wanneer de zachte binnenkern van de tussenwervelschijf uitpuilt door een scheur in de buitenste ring. L3-L4 verwijst naar het specifieke niveau van de wervelkolom waar de hernia zich bevindt.

Waar pijn bij een hernia L3-L4?

Een hernia van de L3-L4 tussenwervelschijf voert een druk uit op de zenuwwortel van 4e lendenwervel. Dit kan leiden tot pijn in het gebied van het been dat door deze L4-zenuwwortel wordt gevoed. Een hernia L3-L4 leidt vaak tot pijnklachten aan de buitenzijde van het bovenbeen, welke zich verder uitstraalt naar de voorzijde van het onderbeen.

Enkele symptomen die kunnen optreden bij een hernia L3-L4 zijn:

 • Pijn aan de buitenzijde van het bovenbeen, die zich uitstrekt naar de voorzijde van het onderbeen.
 • Doof gevoel aan de voorzijde van het bovenbeen en aan de binnenzijde van het onderbeen.
 • Tintelingen aan de voorzijde van het bovenbeen en aan de binnenzijde van het onderbeen.
 • Verminderde kracht bij het strekken van de knie.
 • Verminderde kniepeesreflex.
Hernia symptomen
Hernia L3 L4

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je zenuwpijn bij een hernia weg?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het onderdrukken van zenuwpijn als gevolg van een hernia. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie of speciale oefeningen tijdens fysiotherapie. Om hernia symptomen volledig weg te krijgen kun je een operatie overwegen. Bij een operatie wordt het herniaweefsel namelijk verwijderd, waardoor de beknelde zenuwen weer vrij komen te liggen en pijnklachten worden ontnomen.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Wat te doen bij een hernia L3-L4?

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar voor een hernia L3-L4. Deze omvatten:

 • Conservatieve behandeling: Vaak wordt begonnen met conservatieve maatregelen, zoals rust, fysiotherapie, het vermijden van activiteiten die de rug belasten en het gebruik van pijnstillers om de pijn te verlichten.
 • Epidurale injecties: Het toedienen van epidurale injecties kan ontstekingen verminderen en tijdelijke verlichting bieden van de pijnklachten.
 • Chirurgie: In gevallen waarin de symptomen aanhouden en ernstig zijn, kan een chirurgische ingreep worden overwogen. De PTED operatie (Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie) is een minimaal invasieve operatietechniek die kan worden toegepast om de hernia te verwijderen en van de pijnklachten af te komen.

Om een gericht behandeladvies te kunnen geven hebben wij een recente MRI-scan rug nodig en een ingevuld diagnose formulier. Via Herniapoli is het mogelijk om binnen enkele dagen een MRI-scan te laten maken van de onderrug, waarna de neurochirurg ook direct naar de beelden kijkt om een gericht behandelplan op te stellen.

Snel een MRI-scan?
Acute Hernia Mri

Hernia L3-L4 PTED operatie

PTED (Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie) is een moderne minimaal invasieve chirurgische techniek die kan worden gebruikt bij de behandeling van een hernia L3-L4. Bij deze procedure wordt een kleine incisie gemaakt en wordt een endoscoop ingebracht om de hernia te verwijderen. Voordelen van PTED operatie zijn onder andere kleinere incisies, minder weefseltrauma, minder bloedverlies en een kortere hersteltijd in vergelijking met traditionele open chirurgie. Het kan ook resulteren in een snellere verlichting van pijn en een snellere terugkeer naar normale activiteiten.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle hernia’s L3-L4 geschikt zijn voor een PTED operatie. Wil je weten of je geschikt bent voor PTED operatie, vul dan ons diagnose formulie in en stuur de recente MRI-scan op.

Ben ik geschikt voor PTED?

Video: PTED operatie bij Herniapoli

Bekijk onze 3-minuten durende video om te zien hoe de PTED-operatie bij Herniapoli wordt uitgevoerd. We belichten de volgende onderwerpen:

 • Voor wie is PTED geschikt?
 • Hoe wordt de PTED-operatie uitgevoerd?
 • Wat kun je verwachten na de operatie?

Bij Herniapoli blijven patiënten een extra dag ter observatie om te zorgen dat alles goed verloopt en complicaties worden verminderd.

Operatie Hernia Film Pted

Afspelen >

Interessante artikelen

Meer informatie over de behandeling van een hernia L3-L4.

Je antwoord niet gevonden?