Hernia L5 – S1 komt vaak voor, maar wat kan je eraan doen?

Een hernia in de rug is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat kan leiden tot pijn en ongemak. Een rughernia ontstaat wanneer er een stukje van een tussenwervel (discus) naar buiten komt. De tussenwervel discus bevindt zich tussen de wervels in de rug en fungeert als een soort kussen tussen de wervels. Een hernia kan optreden op verschillende plaatsen in de rug, maar een hernia op het niveau van L5 – S1 is een van de meest voorkomende soorten hernia’s. In dit artikel zullen we ingaan op wat een hernia op het niveau van L5 – S1 precies is en wat de mogelijke oorzaken en behandelingen hiervan zijn.

Wat is een rughernia

 

Wat is een hernia L5-S1?

Een hernia L5 – S1 bevindt zich op het niveau van de vijfde lendenwervel (L5) en de eerste bekkenwervel (S1). Deze hernia ontstaat wanneer een stukje van de tussenwervel discus naar buiten komt en druk kan uitoefenen op de zenuwen in de rug. Dit kan leiden tot pijn en andere symptomen, zoals krachtverlies of tintelingen in de benen, problemen met het lopen of bewegen en pijn in de rug, heupen of benen. De ernst van de symptomen kan variëren afhankelijk van de grootte van de hernia en de hoeveelheid druk die deze uitoefent op de zenuwen. Een hernia L5 – S1 kan behandeld worden met behulp van medicatie, fysiotherapie of een operatieve ingreep, afhankelijk van de ernst van de hernia en de specifieke behoeften van de patiënt.

Een hernia L5 – S1 kan behandeld worden met behulp van medicatie, fysiotherapie of een operatieve ingreep, afhankelijk van de ernst van de hernia en de specifieke behoeften van de patiënt.

Symptomen hernia L5-S1

De symptomen van een hernia op het niveau L5 – S1 kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de hernia en de hoeveelheid druk die deze uitoefent op de zenuwen. Sommige mogelijke symptomen van een hernia L5 – S1 zijn:

  • Pijn in de rug, heupen of benen
  • Zwakte of tintelingen in de benen
  • Problemen met lopen of bewegen
  • Pijn of ongemak tijdens het zitten of liggen
  • Verminderde gevoeligheid in de benen of voeten

Wil je graag weten wat je kunt doen tegen de klachten van een rughernia op het niveau L5 – S1? Vul ons diagnoseformulier in en ontvang binnen 48 uur een persoonlijk en vrijblijvend behandeladvies.

Diagnose formulier invullen

 

Wat kan je beter niet doen als je een hernia hebt?

Als je een hernia hebt, is het belangrijk om enkele activiteiten te vermijden die de hernia kunnen verergeren of pijn kunnen veroorzaken. Dit zijn enkele dingen die je niet moet doen als je een hernia hebt:

  • Zware belasting: Probeer zware voorwerpen te vermijden of vraag iemand om je te helpen als je iets moet tillen.
  • Overmatig zitten: Probeer te vermijden om lange tijd te zitten, vooral als je een zittend beroep hebt. Sta regelmatig op en beweeg om de spieren in je rug te ontspannen.
  • Intense oefeningen: Probeer te vermijden om intensief te sporten of te oefenen als je een hernia hebt. Dit kan de hernia verergeren en pijn veroorzaken.
  • Roken: Roken kan de bloedcirculatie in je rug belemmeren en kan bijdragen aan het ontstaan van een hernia. Probeer te stoppen met roken om de gezondheid van je rug te verbeteren.

Ik heb een hernia L5-S1 met pijn in mijn benen, wat moet ik doen?

Als je een hernia L5-S1 hebt en uitstralingspijn naar je benen ervaart, kan het een moeilijke en pijnlijke tijd zijn. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf, die zich tussen de wervels bevindt. De L5-S1 hernia bevindt zich op de laagste wervel in de onderrug en kan pijn veroorzaken in de benen, heupen en knieën.

Er zijn verschillende behandelmethoden voor een hernia L5-S1, afhankelijk van de ernst van de hernia en de intensiteit van de pijn. Sommige mensen kiezen ervoor om eerst met behulp van pijnstillers en fysiotherapie te proberen de pijn te verminderen. Anderen kiezen voor een operatie om de hernia te verwijderen via de spiersparende minimaal invasieve PTED operatie bijvoorbeeld.
Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je pijn ervaart die langer dan een paar dagen aanhoudt, zodat de juiste behandeling kan worden voorgeschreven. De arts kan ook aanvullende tests uitvoeren, zoals een MRI-scan, om de exacte locatie en ernst van de hernia te bepalen.

Wanneer een hernia operatie?

 

PTED hernia operatie voor een hernia L5-S1

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de hernia te verwijderen en de pijn en andere klachten te verminderen.

Bij de Herniapoli kunt u terecht voor de minimaal invasieve PTED operatie, die wordt uitgevoerd door dr. Jost Thissen. Dr. Thissen heeft al meer dan 5.000 van deze operaties uitgevoerd en is daarmee een ervaren specialist in het verwijderen van hernia’s op het niveau van L5 – S1.

De PTED operatie is een minimaal invasieve techniek waarbij een kleine incisie wordt gemaakt in de rug. Door deze incisie kan dr. Thissen met behulp van een microscoop of ander instrument het weefsel verwijderen dat de hernia veroorzaakt. Dankzij deze minimale invasieve techniek is de PTED operatie minder belastend voor het lichaam en kan het herstel sneller verlopen. Hierdoor zijn onze patiënten direct na de operatie weer belastbaar. Bekijk de PTED operatie animatie video van 3 minuten, waarin een duidelijk overzicht wordt gegeven hoe de PTED operatie werkt en verloopt bij Herniapoli.

Dankzij de minimale invasieve techniek is een PTED operatie minder belastend voor het lichaam en kan het herstel sneller verlopen t.o.v. traditionelere hernia operatietechnieken.

 

Vind de juiste behandeling voor jouw hernia L5-S1 bij Herniapoli

Heeft u last van pijn en andere klachten door een hernia op het niveau van L5 – S1? Wil je graag weten wat de beste behandeling is om de klachten te verminderen?
Bij Herniapoli kan je terecht voor een vrijblijvend behandeladvies van een van onze ervaren specialisten. Onze artsen hebben jarenlange ervaring met het behandelen van hernia’s op het niveau van L5 – S1 en zullen samen met jou kijken naar de beste behandeling voor jouw specifieke situatie.

Tijdens het behandeladvies zullen onze zorgadviseurs vragen stellen over de klachten en medische voorgeschiedenis, en daarnaast de recente MRI-beelden beoordelen. Op basis hiervan zullen zij een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften. Het behandeladvies is volledig vrijblijvend en je bent nergens toe verplicht. Het is een goede manier om meer te weten te komen over de behandelingen die beschikbaar zijn voor jouw hernia op het niveau van L5 – S1 en om te bepalen welke behandeling het beste bij jou past.

Vrijblijvend behandeladvies?
Dr Jost Thissen

Vragen over dit artikel?

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company