Hernia L4-L5, wat kan je eraan doen?

Een hernia L4-L5 ontstaat doordat een stukje van de tussenwervelschijf naar buiten toe uitpuilt en druk kan uitoefenen op een zenuw. De tussenwervelschijf fungeert als een kussen tussen de wervels in de rug en kan op verschillende plaatsen beschadigd raken. Op het moment dat de tussenwervelschijf is uitgestulpt, dan kan dit leiden tot pijn en ongemak in de rug met uitstralingspijn naar één of beide benen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om de pijnklachten van een hernia op het niveau L4-L5 te verminderen. We zien een hernia op dit niveau vaak voorbijkomen en deze aandoening is vaak operatief goed behandelbaar met de PTED-techniek.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is een hernia L4-L5?

Een hernia L4-L5 is een uitstulping van de tussenwervelschijf die zich bevindt op het niveau van de vierde lendenwervel (L4) en de vijfde lendenwervel (L5). De tussenwervelschijf bestaat uit een buitenste ring van vezelig kraakbeen en een geleiachtige kern in het midden, die fungeert als een soort schokdemper tussen de wervels. Een hernia L4-L5 ontstaat wanneer de geleiachtige kern van de tussenwervelschijf (discus) naar buiten komt en druk kan uitoefenen op de zenuwen die liggen in dit gebied.

Symptomen hernia L4-L5: uitstraling in been

Een hernia op L4-L5 leidt vaak tot pijn aan de achterkant van het bovenbeen, welke verder uitstraalt naar de buitenkant van het onderbeen. De symptomen kunnen verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van de grootte en locatie van de uitstulping en de mate van druk op de omliggende zenuwen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn in de onderrug, die kan uitstralen naar de billen, heupen, benen en voeten. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan worden verergerd door beweging, hoesten, niezen of langdurig zitten of staan.
  • Gevoelloosheid of tintelingen in de rug, billen, heupen, benen en voeten. Dit kan gepaard gaan met een verminderde gevoeligheid voor aanraking, warmte en kou.
  • Krachtverlies in één of beide benen, wat kan leiden tot problemen met lopen, balans en coördinatie.
  • Problemen met de blaas- en darmfunctie, hoewel dit minder vaak voorkomt. Neem dat direct contact op.
Hernia symptomen

Veelgestelde vragen

Hoe lang wachten met een hernia operatie?

Hoe lang je moet wachten met een hernia operatie hangt af van de ernst van de symptomen. Bij ernstige pijnklachten kan een operatie binnen enkele dagen of weken gepland worden. Bij mildere symptomen kan de neurochirurg besluiten om enkele weken te wachten met opereren. Niet-chirurgische behandelingen, zoals fysiotherapie en pijnbestrijding, kunnen soms ook effectief zijn. Echter genezen niet-chirurgische behandelingen de hernia niet.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Wat te doen bij een hernia L4-L5?

Wanneer je denkt dat je een hernia hebt op het niveau L4-L5 met uitstralingspijn naar de bil of benen, dan is het raadzaam om een MRI-scan te laten maken van de onderrug. Op een MRI scan is het gehele wervelkanaal zichtbaar, evenals het tussenwervelschijf en de beknelde zenuw. Met een MRI scan kan de locatie van de hernia daarom nauwkeurig worden bepaald en kan een behandelplan gerichter worden opgesteld.

Een MRI-scan kan worden uitgevoerd bij een specialistische kliniek zoals Herniapoli. Wij beschikken over moderne MRI apparatuur en je kunt doorgaans binnen 1 week terecht.

Snel een MRI-scan?
Acute Hernia Mri

Hernia L4-L5 operatie

Er zijn verschillende manieren om de pijn van een hernia L4-L5 te behandelen. Deze behandelingen kan bestaan uit conservatieve behandelingen, zoals rust, oefeningen en pijnmedicatie. Soms kan er ook een injectie worden gezet om de pijnklachten te verminderen en het onstekingsproces af te remmen. De pijnklachten kunnen op deze manier verminderen, maar de hernia verdwijnt niet.

Wanneer rust, oefeningen of pijnmedicatie niet bijdraagt aan het verminderen van de klachten en je wilt herstellen van een hernia L4-L5, dan kan je de hernia operatief laten verwijderen. Bij Herniapoli kunnen wij deze hernia behandelen met behulp van de unieke PTED hernia operatie. Dit is een minimaal invasieve methode die kan worden toegepast voor het verwijderen van een hernia of foraminale stenose in de onderrug. Bij deze methode wordt geen schade toegebracht aan spieren, weefsel of andere omliggende structuren. Na de operatie kunnen de meeste patiënten direct weer pijnvrij lopen en bewegen. Bekijk de onderstaande animatievideo over de PTED operatie bij Herniapoli.

Video: PTED operatie bij Herniapoli

Bekijk onze 3-minuten durende video om te zien hoe de PTED-operatie bij Herniapoli wordt uitgevoerd. We belichten de volgende onderwerpen:

  • Voor wie is PTED geschikt?
  • Hoe wordt de PTED-operatie uitgevoerd?
  • Wat kun je verwachten na de operatie?

Bij Herniapoli blijven patiënten een extra dag ter observatie om te zorgen dat alles goed verloopt en complicaties worden verminderd.

Operatie Hernia Film Pted

Afspelen >

Interessante artikelen

Meer informatie over de behandeling van een hernia L4-L5.

Je antwoord niet gevonden?