Hoe wordt een PTED operatie uitgevoerd?

In vergelijking met traditionele hernia operatietechnieken gaat de uitvoering van een PTED operatie op een speciale manier. De endoscopische operatietechniek maakt gebruik van een smalle endoscoop (kijkbuis) om de hernia te verwijderen via een kleine (8 mm) incisie aan de zijkant van de rug. Hierdoor hoeven er geen spieren of structuren te worden aangetast en kan de patiënt profiteren van een kortere hersteltijd en een gering risico op complicaties. De totale operatie duurt meestal 30- 60 minuten.

 • Stap 1: Anesthesie

De patiënt wordt bij Herniapoli geopereerd onder volledige narcose. Voor zowel de chirurg als de patiënt is dit prettiger en bovendien veel veiliger.

 • Stap 2: Positie van de patiënt

De patiënt wordt op zijn of haar buik gelegd of in sommige gevallen op de zij.

 • Stap 3: Identificeren van de hernia

De neurochirurg maakt gebruik van röntgenbeelden om de exacte locatie van de hernia te bepalen. Hiermee kan de chirurg nauwkeurig de juiste plek van de incisie bepalen.

 • Stap 4: Maken van een incisie

Een kleine incisie (ongeveer 8 mm) wordt gemaakt ter hoogte van het niveau waar zich de hernia bevindt. De incisie wordt vaak gemaakt aan de zijkant van de rug. De chirurg maakt hierbij gebruik van röntgenbeelden om de incisie locatie nauwkeurig te bepalen.

 • Stap 5: Inbrengen van endoscoop

Een endoscoop (een dunne buis met een camera) wordt ingebracht via de incisie. De endoscoop geeft de chirurg een goed beeld van de hernia en het omliggende weefsel. Hierdoor kan de chirurg het herniaweefsel verwijderen zonder onnodige beschadiging van gezond weefsel.

 • Stap 6: Verwijderen van hernia weefsel

Kleine instrumenten worden door de endoscoop ingebracht om de hernia te verwijderen. De chirurg verwijdert het hernia weefsel, waardoor de zenuw weer vrij komt te liggen.

 • Stap 7: Sluiten van de incisie

Als de hernia volledig is verwijderd, wordt de endoscoop verwijderd en wordt de incisie gesloten. De chirurg zal de snede dichthechten. Vervolgens wordt er een pleister geplakt op het gehechte gebied.

 • Stap 8: Terug naar de kamer & herstellen van de operatie

De patiënt wordt naar de herstelkamer gebracht voor verdere observatie. Wanneer de patiënt ontwaakt uit narcose, mag hij of zij onder begeleiding van het medische personeel een stukje lopen.

PTED operatie bij Herniapoli

Bekijk onze 3-minuten durende video en ontdek stap voor stap hoe de PTED operatie verloopt bij Herniapoli. De video biedt inzicht in:

 • De criteria om in aanmerking te komen voor PTED
 • De uitvoering van de PTED-operatie
 • Het herstelproces na de operatie

Bij Herniapoli nemen we extra maatregelen om ervoor te zorgen dat je herstel soepel verloopt. Onze patiënten blijven een extra dag ter observatie, wat de kans op complicaties aanzienlijk vermindert en ons in staat stelt om er zeker van te zijn dat alles goed gaat. Ontdek zelf hoe we bij Herniapoli ons best doen om ervoor te zorgen dat onze patiënten de best mogelijke zorg krijgen.

Ben ik geschikt voor PTED?
Operatie Hernia Film Pted

Afspelen

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Je antwoord niet gevonden?