Symptomen van een hernia

Wat zijn de symptomen van een hernia?

De klachten en symptomen van een hernia in de lage rug uiten zich voornamelijk door pijn in de onderrug in combinatie met zenuwpijn, gevoelloosheid, tintelingen of zelfs uitval van de benen. Deze hernia symptomen kunnen wisselend zijn. De ene keer voel je geen pijn en de andere keer zijn er momenten dat de pijn in alle hevigheid aanwezig is. Soms straalt deze pijn dan uit naar de bilstreek, je benen of voeten.

De pijn kan ook samengaan met spierkrampen, waardoor je een andere houding aanneemt. Doordat de natuurlijke kromming van je rug veranderd kunt je wat naar links of rechts hellen of voorover komen te staan.

Vaak verdwijnen klachten en rughernia symptomen in de onderrug door rust vanzelf. Dit houdt meestal niet in dat de hernia ook daadwerkelijk weg is. Houden je klachten echter aan of worden ze langzaam heftiger? Word je ernstig belemmerd in je dagelijkse bezigheden of bij je werk? Dan kan een behandeling of hernia operatie noodzakelijk zijn.

Hernia symptomen kun je aan de volgende klachten herkennen:

  • Scherpe pijn in je (onder)rug.
  • Uitstralende pijn naar een of beide benen, rug en/of bil. In sommige gevallen trekt het uitstralende gevoel door tot onder de knie of naar de voeten. Ook kan er een doof, slaperig of prikkelend gevoel in de benen of voeten ontstaan.
  • Ergere pijnklachten bij bijvoorbeeld persen, niezen of hoesten.
  • Een verminderde vinger-bodemafstand. Het raken van de grond met je vingers in een houding met gestrekte knieën gaat beduidend slechter dan normaal.
  • Vermindering van de peesreflexen. Met een hernia tussen de 5e lendenwervel en het onderste deel van je lage rug (heiligbeen) kun je bijvoorbeeld last krijgen van een vermindering van de achillespeesreflex.
  • Bij bepaalde houdingen heb je meer last van de pijn, bijvoorbeeld tijdens het staan. In de meeste gevallen is liggen het meest comfortabel.
  • Wanneer een zenuw bekneld zit, ervaar je pijnklachten alsof er aan een zenuw getrokken wordt. Dit kun je testen door op je rug te gaan liggen en het pijnlijke been langzaam en gestrekt op te tillen. Men noemt dit ook wel de proef van Lasègue.
Hallo, hoe kunnen we u helpen?