Dubbele hernia operatie

Een rughernia is een van de meest voorkomende hernia aandoeningen. Alleen in Nederland zijn er jaarlijks al zo’n 75.000 mensen die last hebben van rughernia symptomen, waarvan ongeveer 11.000 hernia patiënten jaarlijks worden geopereerd. Tussen al deze mensen kan het wel eens voorvallen dat iemand wordt getroffen door een dubbele hernia. Het kan zijn dat jouw hernia klachten dus niet alleen afkomstig zijn van een enkele hernia.

Een dubbele hernia kan worden gediagnosticeerd door middel van een MRI scan. Maar wat is het precies en hoe kom je aan een dubbele hernia? Of beter gezegd, hoe kom je er vanaf?

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek de brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is een dubbele hernia?

Om goed antwoord te kunnen geven op deze vraag, staan we stil bij een hernia. Wat is een hernia? Een hernia noemen we ook wel uitstulping of prolaps. Het gaat om een uitstulping van de zachte kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf in de rug. Deze uitstulping drukt bij een hernia tegen het ruggenmerg of de zenuw. Deze raakt ontstoken en geïrriteerd en zorgt voor pijn die kan uitstralen naar andere delen van de rug, naar het been en naar de armen of billen.

Bij een dubbele hernia is er sprake van druk op meerdere zenuwwortels, bijvoorbeeld doordat er op verschillende niveaus een hernia zit of doordat de hernia al enige tijd verder heeft kunnen uitpuilen. (dit kan op veel voorkomende niveaus als L4-L5 en niveau L5-S1) De symptomen zijn hetzelfde als bij een ‘reguliere’ hernia. De exacte oorzaak van een dubbele hernia is niet bekend. Er zijn wel signalen dat zwaar lichamelijk werk, stress, langdurig roken en langdurig autorijden risicofactoren kunnen zijn voor het ontstaan van een dubbele hernia.

Pijnvrij met een dubbele hernia operatie

Met een PTED operatie is het in veel gevallen goed mogelijk om een dubbele hernia in de rug te verhelpen. De operatie is te vergelijken met een kijkoperatie, waarbij de arts door een kleine incisie van 0,8 centimeter de dubbele hernia compleet verwijderd. Na de operatie is het nodig om bij te komen in de uitslaapkamer, zodra de arts heeft vastgesteld dat alles naar wens is verlopen kunnen patiënten in veel gevallen al direct naar huis. Dat is gelijk een van de voordelen van een dubbele hernia operatie door middel van de PTED techniek. De operatie kan sneller worden uitgevoerd en is minimaal invasief. Daardoor ontstaat er geen schade aan de stabiliteitsspier en aan andere structuren in de rug.

Een dubbele hernia operatie met deze techniek kent een minimaal risico op complicaties en kent een veel kortere hersteltijd dan de traditionele operatie. In veel gevallen is het na enkele dagen weer mogelijk om dagelijkse huiselijke bezigheden op te pakken. Na ongeveer twee weken is het mogelijk om kantoorwerk op te pakken.

PTED operatie
Wat is dubbele hernia

Veelgestelde vragen

Welke ziekenhuizen doen een PTED operatie?

Hoewel een beperkt aantal klinieken in Nederland de PTED operatie aanbiedt, wordt de populariteit van deze behandeling steeds groter. In vergelijking met Duitsland, waar PTED al tientallen jaren de Gouden Standaard is voor rugoperaties en waar de kennis en ervaring op het gebied van PTED enorm is, heeft Nederland nog relatief weinig ervaring met deze techniek.

Lees meer ...

Wat is de wachttijd voor een PTED operatie?

De wachttijd voor een PTED operatie bij Herniapoli is zeer kort. Doorgaans kan de PTED operatie binnen 1 week plaatsvinden. Door de korte wachttijd en de spiersparende operatietechniek kunnen patiënten snel herstellen en hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Lees meer ...

Hoe lang wachten met een hernia operatie?

Hoe lang je moet wachten met een hernia operatie hangt af van de ernst van de symptomen. Bij ernstige pijnklachten kan een operatie binnen enkele dagen of weken gepland worden. Bij mildere symptomen kan de neurochirurg besluiten om enkele weken te wachten met opereren. Niet-chirurgische behandelingen, zoals fysiotherapie en pijnbestrijding, kunnen soms ook effectief zijn. Echter genezen niet-chirurgische behandelingen de hernia niet.

Lees meer ...

Hoe krijg je zenuwpijn bij een hernia weg?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het onderdrukken van zenuwpijn als gevolg van een hernia. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie of speciale oefeningen tijdens fysiotherapie. Om hernia symptomen volledig weg te krijgen kun je een operatie overwegen. Bij een operatie wordt het herniaweefsel namelijk verwijderd, waardoor de beknelde zenuwen weer vrij komen te liggen en pijnklachten worden ontnomen.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Meer informatie over een dubbele hernia operatie

Wanneer er sprake is van een dubbele hernia in de rug, dan kunnen we bij Herniapoli in drie eenvoudige stappen aangeven of een PTED operatie mogelijk is. De eerste stap naar een pijnvrij leven is het invullen van ons diagnose formulier. Hierna brengen we binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies uit. De tweede stap is het persoonlijke behandeladvies. Dit advies geven we uit op basis van (recente) MRI scan van de rug. De bevindingen worden samen met een specialist tijdens een consult doorgenomen.

De derde en laatste stap is de daadwerkelijk opname voor een dubbele hernia operatie. Dit kan in de meeste gevallen al binnen twee weken. De operatie zelf wordt uitgevoerd in een dagopname. Onze kliniek beschikt over state of the art operatiekamers van de laatste generatie. Jaarlijks worden er meer dan duizend operaties uitgevoerd. Met meer dan 20 jaar ervaring is Dr. Jost Thissen één van de meest bedreven PTED chirurgen.

Na het lezen van deze informatie over een dubbele hernia operatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via telefoon +31 74 8200 100 of per mail herniapoli@privatescan.nl. Onze specialisten doen er alles aan om alle mogelijke vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Bel mij terug

Waarom bij Herniapoli?

Operatie

5.000 PTED operaties

Per jaar worden ca. 400 endoscopische operaties uitgevoerd

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de PTED operatie plaatsvinden

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Interessante artikelen

Meer informatie over de behandeling van een dubbele hernia.

Je antwoord niet gevonden?