Hoe ontstaat een hernia?

Hoe ontstaat een hernia en wat zijn de oorzaken van een hernia? Allemaal vragen over het ontstaan van een hernia die wij voor je gaan beantwoorden op deze pagina. Als specialist in het verwijderen van een lage rughernia kunnen wij jou van deze informatie voorzien.

Om te kunnen begrijpen hoe een hernia ontstaat, is het goed om te weten dat de wervelkolom bestaat uit 24 wervels en 23 tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven zorgen ervoor dat de wervels soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar en het fungeert eveneens als een soort van schokdemper. Een veel voorkomende aandoening van de wervelkolom is een hernia van de tussenwervelschijf.

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontstaan van een hernia

Maar hoe ontstaat een hernia nou eigenlijk? Een hernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijf inzakt. Het inzakken kan ontstaan doordat de wervels onderhevig zijn aan slijtage. Een tussenwervelschijf bestaat uit een geleiachtige kern met rondom een stevige wand van bindweefsel (annulus fibrosus). Doordat de tussenwervelschijf inzakt, verzwakt de bindweefselrand van de tussenwervelschijf en kunnen er scheurtjes in deze rand ontstaan. Door deze scheurtjes in het bindweefsel kan de geleiachtige kern van de tussenwervelschijf naar buiten toe uitpuilen. Deze uitpuiling noemt men een hernia.

Een hernia kan tegen het ruggenmerg of een zenuwwortel gaan drukken, waardoor deze bekneld raakt. Dit veroorzaakt pijnlijke en verdovende klachten in de (onder)rug, billen, benen en/of voeten. Deze hernia symptomen treden in de meeste gevallen op bij hernia patiënten.

Hernia symptomen

Hernia oorzaak

Op elke leeftijd is het mogelijk een hernia te krijgen. Wel ontstaat dit het vaakst bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Ook kan dit op elke plek in de wervelkolom ontstaan, maar in verreweg de meeste gevallen wordt een hernia vastgesteld in de onderste tussenwervelschijven (L4 / L5 of L5 / S1). Een hernia in de rug kan verschillende oorzaken hebben en het is vaak moeilijk te zeggen wat de precieze oorzaken van een hernia zijn.

De meest voorkomende oorzaken van een hernia zijn:

  • Slijtage: in de loop van je leven slijten de tussenwervelschijven, waardoor de kans op een hernia op latere leeftijd groter wordt;
  • Aangeboren zwakte van het tussenwervelschijf;
  • Gebrek aan lichaamsbeweging, waardoor je rugspieren in mindere conditie verkeren en de discus (tussenwervelschijf) structureel meer of verkeerd belast wordt;
  • Houding: bijvoorbeeld verkeerd tillen of veel zitten (vaak en lang autorijden);
  • Zwaar lichamelijk werk;
  • Lichaamslengte: langere mensen hebben een hoger risico;
  • Overgewicht;
  • Roken;
  • Stress.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Hoe krijg je een hernia?

Veel rug patiënten vragen zich af hoe je aan een hernia komt. Vaak is een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf de oorzaak van een hernia. Hierdoor komt een hernia in sommige families vaker voor dan in andere families. Echter, een hernia kan ook ontstaat door een zware en langdurige belasting van de rug in een verkeerde houding. Dit kan voorkomen door bijvoorbeeld te lang in een verkeerde houding te zitten.

Naarmate je ouder wordt, neemt de kans toe dat je een hernia kunt krijgen door slijtage van de tussenwervels. Het slijtageproces is per persoon verschillend. Door de slijtage ontstaat de kans dat de tussenwervelschijf zal inzakken en uitpuilen. Maar ook neemt de kans op een hernia toe door overgewicht, te weinig bewegen, roken of een slechte conditie van de rugspier.

Hoe Ontstaat Hernia

Weten of je een hernia hebt? Maak snel een MRI-scan.

MRI-scan binnen enkele dagen

Kan je een hernia krijgen door stress?

Door stress neemt de kans op rugpijn toe. Er ontstaat een lichamelijke spanning, de spieren worden namelijk, zonder dat je het bewust doet, aangespannen. Doordat de spierspanning toeneemt kan dit rugpijn veroorzaken. De kans bestaat ook dat de rugpijn door stress kan leiden tot een hernia. Stress kan ook een vervelende rol spelen bij patiënten die eenmaal een hernia hebben gehad. Door stress kan het herstel van de hernia negatief worden beïnvloed, waardoor het herstel langer duurt na een operatie. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te ontspannen.

Hoe weet je of je een hernia hebt?

Mensen die willen weten of ze een hernia hebben, vragen zich vaak af: wat voel je als je een hernia hebt? De klachten en symptomen van een hernia uiten zich door de pijn in de (onder)rug in combinatie met zenuwpijn, gevoelloosheid, tintelingen of zelfs uitval van één of beide benen. De pijn kan ook samengaan met spierkrampen, waardoor je een andere houding aanneemt. Doordat de natuurlijke kromming van je rug verandert kun je wat meer naar links of rechts hellen of voorover komen te staan.

Denk je dat je een hernia hebt? Dan zou je de hernia symptomen test eens kunnen doen. Door een simpele test, welke je thuis kunt uitvoeren, kan je nagaan of de klachten die je ervaart een gevolg zijn van een hernia. Men noemt deze test ook wel de proef van Lasègue.

Hernia Test

Interessante artikelen

Meer informatie over een hernia en de behandeling ervan.

Je antwoord niet gevonden?