Hoe lang wachten met een hernia operatie?

Hoe lang je moet wachten met een hernia operatie hangt af van de ernst van de symptomen. Bij ernstige pijnklachten kan een operatie binnen enkele dagen of weken gepland worden. Bij mildere symptomen kan de neurochirurg besluiten om enkele weken te wachten met opereren. Niet-chirurgische behandelingen, zoals fysiotherapie en pijnbestrijding, kunnen soms ook effectief zijn. Echter genezen niet-chirurgische behandelingen de hernia niet.

Eerst niet-chirurgische behandelingen voorgesteld

In de meeste gevallen wordt als eerst aanbevolen om conservatieve behandelingen te starten bij een hernia in de rug. Dit omvat rust, fysiotherapie en medicatie om de symptomen te verminderen. Het doel van deze behandelingen is om de hernia klachten te verlichten. Omdat een hernia zonder operatie niet uit zichzelf zal verdwijnen, kan een operatie worden overwogen als de niet-chirurgische behandelingen niet effectief zijn of als de hernia aanhoudende klachten veroorzaakt.

Wanneer is een hernia operatie nodig?

Een hernia-operatie is nodig wanneer niet-chirurgische behandelingen, zoals rust, fysiotherapie en medicatie, niet effectief zijn gebleken bij het verminderen van de symptomen van een hernia, of als de hernia blijvende klachten veroorzaakt.

In sommige gevallen kan een operatie onmiddellijk noodzakelijk zijn, zoals bij een acute hernia waarbij er sprake kan zijn van verlamming of incontinentie door een hoge druk op de zenuw(en). In deze gevallen is een spoedoperatie vereist om blijvende schade te voorkomen. In andere gevallen kan het raadzaam zijn om te wachten voordat een operatie wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld als de hernia niet ernstig is en de symptomen mild zijn.

Ontdek de voordelen van een PTED operatie

Een relatief nieuwe en minimaal invasieve operatietechniek voor hernia’s is de PTED operatie (Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie). Deze techniek maakt gebruik van een endoscoop, een soort dunne buis met een camera, om de hernia te verwijderen. Het voordeel van deze operatie is dat er slechts een kleine incisie nodig is en er niet tot nauwelijks weefsel of andere structuren in de rug worden beschadigd, waardoor o.a. de hersteltijd korter is dan bij traditionele hernia-operaties.

Je antwoord niet gevonden?