Hernia genezen

Hoe weet je of je een hernia hebt en wat is de beste oplossing voor de genezing van de hernia? Wanneer er vermoedens zijn dat je last hebt van een hernia, is het belangrijk om je symptomen voor te leggen bij de huisarts. Een hernia kan ook worden gediagnosticeerd door middel van een MRI-scan.

In sommige gevallen zal worden geadviseerd om de hernia te behandelen zonder een operatie. Om de genezing van de hernia te versnellen is een operatie soms de beste keuze.

Hernia operatie

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gaat een hernia vanzelf over?

Alhoewel beweging, rust en pijnmedicatie de klachten in een aantal weken aanzienlijk kan verbeteren, geneest een hernia meestal niet uit zichzelf. Wanneer een hernia namelijk onbehandeld blijft kunnen de klachten op den duur verergeren. Dit wordt veroorzaakt doordat de zenuw langere tijd beknelt blijft zitten. De klachten als gevolg van een onbehandelde hernia kunnen dan chronisch worden. Naast pijnklachten kun je bijvoorbeeld kracht verliezen in de benen of voeten. Naast deze symptomen van een hernia, kunnen er in het ergste geval verlammingsverschijnselen optreden. De kans op volledige genezing van een hernia wordt groter door een operatie.

Hernia genezing versnellen

Bij een beginnende hernia zal de huisarts adviseren om de hernia te genezen door middel van medicatie en rust. Belangrijk is hierbij om gedoseerd in beweging te blijven en op te passen met bukken en tillen. Tevens is het verstandig om niet langere tijd achtereenvolgend te zitten. Wanneer je zeker wilt weten dat je de juiste bewegingen maakt en de rug niet al te veel belast, kun je een traject aangaan met je fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal proberen de hernia te genezen door middel van oefeningen. De oefeningen moeten ervoor zorgen dat de spierspanning in je rug afneemt, hierdoor wordt bewegen gemakkelijker en daardoor verminderen de pijnklachten.

Wanneer pijnklachten van een hernia aan blijven houden is het aan te raden om te kijken naar de impact die de rugklachten hebben op je dagelijks leven. Beïnvloeden de klachten je werk of privéleven zodanig dat je bijna niet normaal kan functioneren? In dat geval kun je samen met een neuroloog of neurochirurg bekijken of een operatie in jouw geval zinvol is.

Behandelen van een hernia

Hernia Genezen

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Laat je informeren over mogelijke operatietechnieken

Nieuwe hernia operatietechnieken zorgen er onder andere voor dat de genezing van je hernia kan versnellen. De beste en snelste techniek is de PTED operatie. De PTED techniek verschaft echter toegang via de zijkant van je lichaam. Hierdoor blijft de stabiliserende rugspier intact en de stabiliteit van je rug onaangetast. Dit vermindert kans op complicaties aanzienlijk. Bij de PTED hernia operatie is de hersteltijd aanzienlijk korter dan de klassieke operatietechnieken die door specialisten in Nederland worden aanbevolen. Klassieke operatietechnieken, zoals de microscopische hernia operatie, benaderen de hernia namelijk via de achterkant van je lichaam. Om de weg naar de hernia vrij te maken moet de stabiliserende rugspier daarom worden verplaatst. Dit tast de stabiliteit van de rug aan, waardoor de hersteltijd langer is en de kans op complicaties groter wordt.

PTED operatie

Pijnvrij in drie stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na de voorlopige diagnose en bestudering van jouw (recente) MRI opnamen van de rug, nodigen we je uit voor een neurologisch consult afspraak met dr. Jost Thissen.

3

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je één extra nacht ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

PTED operatie

Nederland kent weinig PTED specialisten

In Nederland zijn nog maar weinig specialisten die de PTED techniek aanbieden of aanbevelen. Dit komt omdat de specialisten in Nederland de techniek zelf (nog) niet beheersen en daardoor niet kunnen aanbieden. Echter, in Duitsland is de PTED operatie voor het verwijderen van een hernia al enige tijd de zogenaamde “gouden standaard”. De protocollen in Duitsland zijn volledig doorontwikkeld, waardoor de PTED techniek de voorkeur boven klassieke methoden geniet. Bij Herniapoli behandelt onze expert neurochirurg Dr. Jost Thissen patiënten doormiddel van de Duitse PTED protocollen.

Alles weten over de PTED operatie bij Herniapoli?

Bel mij terug

Ik ben van een hernia genezen, hoe nu verder?

Wanneer je een hernia operatie hebt ondergaan, is het belangrijk om het enkele weken rustig aan te doen en de adviezen voor het herstel na de hernia operatie goed op te volgen. Om de hernia goed te genezen moet je ook na de operatie in beweging blijven. In de meeste gevallen zijn hernia patiënten die een PTED operatie hebben gehad binnen enkele uren/dagen pijnvrij. De rug mag dan ook, mits gedoseerd, onmiddellijk na de operatie belast worden. Na ongeveer 2-3 week mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut beginnen stabiliteits- en balansoefeningen. In principe gaat het genezen van de hernia vrij snel en ben je binnen 3 tot 6 weken nagenoeg volledig hersteld. Lees hier meer over het herstel na een operatie.

Herstel na hernia operatie

Herstel Na Een Hernia Operatie

Wij van patiënten zonder pijn

Je antwoord niet gevonden?