Wat te doen bij hernia met uitstraling been?

Bij een hernia met beenpijn zijn er opties: Rust nemen, Medicatie, Fysiotherapie, Epidurale steroïde-injecties en Chirurgie.

Behandelopties voor een hernia met uitstraling naar been

Bij een hernia met uitstraling naar het been zijn er verschillende stappen die genomen kunnen worden om de symptomen te verlichten en het herstel te bevorderen.

  1. Het nemen van rust: Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en activiteiten te vermijden die de pijn verergeren. Vermijd zware fysieke inspanning en activiteiten die druk uitoefenen op de wervelkolom, zoals tillen, buigen of langdurig zitten.
  2. Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verminderen en ontstekingen te verminderen. Raadpleeg altijd een arts voordat je medicatie gebruikt om de juiste dosering en mogelijke bijwerkingen te bepalen.
  3. Fysiotherapie: Fysiotherapie kan een belangrijk onderdeel zijn van het behandelplan. Een fysiotherapeut kan gerichte oefeningen en stretches aanbevelen om de spieren rondom de wervelkolom te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de druk op de zenuwen te verminderen. Ze kunnen ook advies geven over houding en ergonomie.
  4. Epidurale steroïde-injecties: In sommige gevallen kan een zorgverlener epidurale steroïde-injecties aanbevelen. Deze injecties worden direct in de buurt van de beknelde zenuwwortel gegeven om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Het effect kan tijdelijk zijn en herhaalde injecties kunnen nodig zijn.
  5. Chirurgie: Als de symptomen aanhouden en ernstige beperkingen veroorzaken, kan een chirurgische ingreep worden overwogen. Een hernia-operatie kan worden uitgevoerd om de beknelde zenuw te bevrijden en de druk op de wervelkolom te verminderen. Het type operatie hangt af van de specifieke situatie en kan het verwijderen van de hernia of het creëren van meer ruimte rond de zenuw omvatten.
Wanneer een operatie?

PTED operatie voor hernia met uitstraling naar been

Bij een hernia met uitstraling naar het been kan een PTED-operatie een mogelijke behandeloptie zijn. PTED staat voor Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie en is een minimaal invasieve operatietechniek die gericht is op het verwijderen van de hernia die druk uitoefent op de zenuwwortel en zo de symptomen verlicht.

Een van de voordelen van de PTED-operatie is dat deze techniek minder invasief is dan traditionele open rugoperaties. Dit resulteert in kleinere incisies, minder weefselschade en een kortere hersteltijd. Bovendien kan de PTED-operatie de omliggende spieren en structuren in de rug beter behouden, waardoor het risico op complicaties en postoperatieve pijn mogelijk wordt verminderd.