Wat is een endoscopische hernia operatie?

Met een endoscopische hernia operatie wordt ook wel de PTED operatie bedoeld. Een PTED operatie is een ingreep voor het verwijderen van een hernia of foraminale stenose. Het is te vergelijken met een kijkoperatie, want de hernia wordt verwijderd door een kleine incisie (0,8cm) aan de zijkant van het lichaam. De PTED hernia operatie duurt gemiddeld anderhalf uur. Na de operatie verblijf je ongeveer twee uur in de uitslaapkamer waarna je verder bij kunt komen op de patiëntenkamer. Ter observatie en controle verblijf je nog één nacht bij ons de hernia kliniek. Zodra de arts de dag na de endoscopische operatie heeft vastgesteld dat het goed met je gaat, mag je naar huis.

De PTED operatie heeft grote voordelen t.o.v. andere operatie technieken. De PTED operatie kan veel sneller uitgevoerd worden en is minimaal invasief. Daardoor ontstaat er geen schade aan de stabiliteitsspier en andere structuren. Dit maakt dat er slechts een minimaal risico is op complicaties en dat de hersteltijd na de operatie aanzienlijk korter is. Doorgaans kun je na enkele dagen alweer je dagelijkse huiselijke bezigheden op gaan pakken. Na 2 weken kan kantoorwerk weer worden hervat.

Als specialist in het verwijderen van een hernia of stenose met de PTED operatietechniek, kunnen wij je veel vertellen over deze behandeling. Op deze pagina vind je alle informatie over de endoscopische hernia operatie.

PTED hernia operatie

Ontdek de brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar staat PTED voor?

De behandeling PTED staat voor Percutaan Transforaminale Endoscopische Discectomie.

 • Percutaan: De letterlijke betekenis hiervan is: door de huid heen. Hiermee wordt bedoeld dat toegang tot weefsel in het lichaam wordt gedaan via een naaldenprik via de huid, zonder grote opening te maken in de huid.
 • Transforaminale: Dit houdt in dat er via het foramen geopereerd wordt. Het foramen is een doorgang aan weerszijden van een wervellichaam waardoor zenuwen naar buiten treden.
 • Endoscopische: Een ingreep met behulp van een endoscoop.
 • Discectomie: Verwijdering van de hernia in de onderrug.
Endoscopische Hernia Operatie (2)

Wat zijn de voordelen en nadelen van endoscopische operatie?

Een endoscopische operatie biedt talloze voordelen t.o.v. klassieke herniaoperaties.

 • Door de kleine incisie die gemaakt wordt, is er weinig tot geen littekenvorming
 • De stabiliteit van de rug wordt niet beïnvloed, omdat de stabiliteitsspier (M. Multifidus) intact blijft
 • Revalidatie duurt minder lang
 • Erg geschikt bij een teruggekeerde hernia op dezelfde plek (recidief)
 • Minder kans op trombose, infecties of andere complicaties (bijv. zenuwletsel)
 • Ook mensen met obesitas kunnen deze operatie ondergaan
 • Een foraminale stenose en spinaal kanaal stenose kunnen ook met deze techniek behandeld worden
 • De kans op complicaties is minimaal
 • Een ander voordeel is dat de PTED operatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Het nadeel van een PTED operatie is dat de kosten relatief hoog zijn, in vergelijking met de klassieke herniaoperaties, vanwege de wegwerpinstrumenten en de apparatuur die gebruikt wordt. De chirurgische instrumenten worden niet meer dan een keer gebruikt.

Welke hernia’s kunnen met PTED behandeld worden?

Met de PTED kunnen vrijwel alle hernia’s in de onderrug behandeld worden. De meest voorkomende hernia’s komen voor op L4-L5 en L5-S1, maar ook hernia’s bij L1-L2 , L2-L3 en L3-L4 kunnen behandeld worden met deze methode. We verwijderen hernia’s, teruggekeerde hernia’s (recidief) en foraminale hernia’s. Om te weten of je in aanmerking komt voor deze PTED behandeling, mag je het diagnose formulier invullen en een recente (niet ouder dan 6 maanden) MRI aan ons sturen, waarna wij een gericht behandeladvies zullen geven.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de risico’s van een PTED operatie?

De risico’s van een PTED operatie zijn over het algemeen zeer klein. Er zijn bijvoorbeeld enkele risico’s zoals een infectie, bloeding, trombose of in heel zeldzame gevallen lekkage van hersenvloeistof of littekenweefselvorming.

Lees meer ...

Welke ziekenhuizen doen een PTED operatie?

Hoewel een beperkt aantal klinieken in Nederland de PTED operatie aanbiedt, wordt de populariteit van deze behandeling steeds groter. In vergelijking met Duitsland, waar PTED al tientallen jaren de Gouden Standaard is voor rugoperaties en waar de kennis en ervaring op het gebied van PTED enorm is, heeft Nederland nog relatief weinig ervaring met deze techniek.

Lees meer ...

Wat is de wachttijd voor een PTED operatie?

De wachttijd voor een PTED operatie bij Herniapoli is zeer kort. Doorgaans kan de PTED operatie binnen 1 week plaatsvinden. Door de korte wachttijd en de spiersparende operatietechniek kunnen patiënten snel herstellen en hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Lees meer ...

Waarom een PTED operatie in Duitsland?

Een PTED-operatie in Duitsland is populair omdat de PTED-techniek daar al jarenlang de “Gouden Standaard” is voor het operatief verwijderen van een hernia of stenose. Dit heeft geresulteerd in hoogwaardige kennis, ervaring en kwaliteit op het gebied van de PTED-operatie. Nederlandse patiënten kiezen daarom vaak voor een PTED-operatie in Duitsland vanwege de expertise van gespecialiseerde Duitse neurochirurgen en de toegang tot verder doorontwikkelde PTED-protocollen.

Lees meer ...

Hoe lang wachten met een hernia operatie?

Hoe lang je moet wachten met een hernia operatie hangt af van de ernst van de symptomen. Bij ernstige pijnklachten kan een operatie binnen enkele dagen of weken gepland worden. Bij mildere symptomen kan de neurochirurg besluiten om enkele weken te wachten met opereren. Niet-chirurgische behandelingen, zoals fysiotherapie en pijnbestrijding, kunnen soms ook effectief zijn. Echter genezen niet-chirurgische behandelingen de hernia niet.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Verwijderen van meerdere hernia’s

Het is mogelijk om meerdere hernia’s per operatie te verwijderen. De meeste patiënten hebben 1 hernia, maar meervoudige hernia’s komen ook voor.

Als het nodig is, kan de Herniapoli meerdere hernia’s in één operatie verwijderen, waarbij dan de operatie wellicht wel twee keer zo lang duurt. Ook het is mogelijk om dubbele hernia’s te verwijderen met de PTED techniek.

Een dubbele hernia operatie met deze techniek kent een minimaal risico op complicaties en kent een veel kortere hersteltijd dan de traditionele operatie.

Dubbele hernia operatie

Meerdere hernia's verwijderen

Kans op terugkerende hernia met gewone operatie

De kans op terugkeer van een hernia is kleiner met de behandeling via PTED dan met een klassieke herniaoperatie. Er is aangetoond dat 6 jaar na de operatie de kans op een terugkerende hernia kleiner is wanneer iemand geopereerd is met de PTED techniek t.o.v. andere conventionele herniaoperaties. Bij PTED patiënten is dit 8,4 procent ten opzichte van 13,5 procent bij de andere patiënten. Hierbij is er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende conventionele operaties.

Wordt endoscopische operatie vergoed door jouw verzekeraar?

Na hernieuwde afweging heeft het Zorginstituut Nederland haar standpunt aangepast en de beperkende voorwaarde van vergoeding door slechts enkele partijen laten varen. Op basis van het beschikbare bewijs is PTED minstens net zo goed als de standaardoperatie. Hiermee voldoet PTED aan de stand van de wetenschap en praktijk. De huidige conclusie van het Zorginstituut Nederland luidt als volgt: “volwassenen met een hernia in de lage rug en aanhoudende beenklachten komen in aanmerking voor vergoeding van deze behandeling uit de basisverzekering”. Dit betekent dat de PTED operatie per direct en onvoorwaardelijk voor vergoeding bij alle PTED klinieken in aanmerking komt. Ook bij Herniapoli in de hernia kliniek.

Vergoeding PTED

 

Is mijn hernia voor PTED geschikt? Ontvang een behandeladvies.

Diagnose formulier

Waarom zijn MRI beelden noodzakelijk?

Om een goede diagnose te stellen en na te gaan of je in aanmerking komt voor de PTED behandeling hebben we, buiten het ingevulde diagnoseformulier, een recente MRI nodig. Deze zal door de specialist van de Herniapoli beoordeeld worden, waarna een afspraak ingepland kan worden. Deze MRI mag niet ouder zijn dan 6 maanden. We hebben de beelden van de MRI nodig, een verslag alleen is helaas niet voldoende.

Wanneer je geen MRI hebt of deze ouder is dan 6 maanden, kunnen wij deze voor je regelen.

Snel een MRI-scan maken?

Endoscopische Hernia Operatie mri scan

Waarom bij Herniapoli?

Operatie

5.000 PTED operaties

Per jaar worden ca. 400 endoscopische operaties uitgevoerd

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de PTED operatie plaatsvinden

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Je antwoord niet gevonden?