Hernia behandelingen zonder operatie

Een hernia kan op verschillende manieren worden behandeld zonder dat er geopereerd hoeft te worden. Welke behandelingstechniek het beste bij jou past, is afhankelijk van je hernia symptomen en de locatie van de hernia. Hernia behandelingen zonder operatie garanderen echter niet een volledig herstel. Omdat de hernia niet wordt verwijdert kan deze na een tijd weer klachten veroorzaken. De behandelingen kunnen wél zorgen voor (tijdelijke) pijnvermindering. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de ernst van de rughernia.

Dit zijn een aantal mogelijkheden voor een hernia behandeling zonder operatie:

  • Kinesitherapie: intensive oefeningen en behandelingen kunnen zorgen dat de zenuwpijn van de hernia verdwijnt.
  • Epidurale infiltratie: Met een lange naald wordt er medicatie toegediend net buiten het ruggenmerg, wat men epiduraal noemt. Of dit werkt, is afhankelijk van de staat van je hernia en hoe lang de klachten al aanwezig zijn.
  • Fysiotherapie: Eerst wordt er rust voorgeschreven, waarna een intensieve behandeling zal starten. Dit kan dan na 4 tot 6 weken aangevuld worden met zwemmen. Fysiotherapie wordt afgeraden bij een acute hernia.
  • Chiropractie: Door het toepassen van diverse druktechnieken kan de bewegelijkheid van de wervelkolom hersteld worden. Door deze druk moet de pijn afnemen, omdat de uitstulping minder op de zenuw drukt. Deze mogelijkheid bestaat alleen als het geen ernstige hernia betreft.
Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek de brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welke oefeningen zou je zelf kunnen doen?

Wanneer de klachten recent zijn ontstaan, kun je onbelaste oefeningen doen om je conditie op peil te houden. Deze lichte oefeningen zijn onder andere zwemmen (op je rug) of wandelen. Een fysiotherapeut kan je hierbij ondersteunen doormiddel van gerichte oefeningen. Wanneer er een klassieke hernia operatie wordt uitgevoerd, is het belangrijk om pas na 6 weken weer te beginnen met fysiotherapie. Hierdoor verklein je de kans dat de hernia klachten terugkomen. Het is niet verstandig om eerder dan deze zes weken te beginnen, omdat de kans op het terugkeren van de hernia dan vele malen groter is. Dit heeft te maken met de wond die nog moet herstellen.

In het geval van een PTED hernia operatie kunnen de meeste patiënten binnen 3 weken de rug weer normaal belasten en na 3 weken rustig beginnen met fysiotherapie. Dit kan omdat de PTED operatie een minimaal invasieve techniek is. Het is belangrijk om je eigen grenzen aan te voelen en adviezen goed op te volgen voor een goed herstel na een hernia operatie. In de meeste gevallen zijn PTED patiënten binnen enkele weken genezen van de hernia of stenose.

Hernia oefeningen

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Wanneer kies je voor een operatie?

Gelukkig verminderen de klachten bij acht op de tien hernia’s binnen 6 tot 8 weken doormiddel van rust of pijnmedicatie. Maar wanneer een hernia operatie? Het is wellicht verstandig om na te denken over een operatie als er na 8 weken nog geen verbetering is. Het is aan te raden om hierbij te kijken naar de impact die de rugklachten hebben op je dagelijks leven. Beïnvloeden de klachten dusdanig je werk of privéleven dat je bijna niet meer normaal kunt functioneren? Of zijn de pijnklachten zo ernstig dat je belemmert wordt in je dagelijkse bezigheden? Dan is het verstandig om een PTED operatie te overwegen. De PTED heeft o.a. als voordeel een snelle genezing en korte hersteltijd.

Weten of jij in aanmerking komt voor een PTED behandeling? Vul het diagnose formulier in en ontvang kosteloos een behandeladvies van onze medisch adviseur.

Diagnose formulier invullen (invultijd: 3 min)

Wel of geen hernia operatie

Je antwoord niet gevonden?