Stenose operatie

Wat is het verschil tussen een spinaal kanaalstenose en een foraminale stenose? En kunnen deze type stenose worden behandeld met een PTED operatie stenose?

Net als bij de rughernia, ontstaat er bij een stenose een vernauwing van het wervelkanaal of het foraminale kanaal. Zenuwen kunnen hierdoor bekneld raken en pijnklachten veroorzaken in de rug, bil of benen. De klachten van een stenose lijken dan ook sterk op de symptomen van een hernia. Toch is een stenose niet hetzelfde.

Een stenose komt vaak alleen bij oudere patiënten voor als gevolg van slijtage. Wanneer de kwaliteit van het wervelkolom afneemt, is er niet alleen een verhoogd risico op slijtage, maar ook op aangroei van bot (botappositie). Hierdoor worden de wervels verdikt en kunnen er uitstulpingen ontstaan.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is een stenose?

Wanneer er een vernauwing van het wervelkanaal zelf ontstaat, spreken we van een spinaal kanaal stenose. Een vernauwing kan ook bij de opening aan beide kanten van het wervellichaam ontstaan. Deze openingen links en rechts worden het foraminaal kanaal genoemd. Door het foramen links en rechts lopen zenuwen naar buiten die onder andere organen en ledematen aansturen. Een vernauwing bij het foramen wordt een foraminale stenose genoemd. Doordat de foraminale stenose de opening van het wervellichaam vernauwt, komen zenuwen knel te zitten.

Een PTED operatie stenose zorgt ervoor dat de zenuw(en) weer vrij komen te liggen. Klachten die passen bij een foraminale stenose hebben een kleine kans om vanzelf te genezen.
Wanneer je veel last hebt bij het lopen of staan is het verstandig een stenose operatie middels de PTED techniek te overwegen.

Stenose operatie als behandeling

De klassieke operatiemethoden benaderen de stenose via de gebruikelijk toegang achter in de rug. Hierdoor is de exacte locatie van de stenose vaak moeilijk te bereiken, waardoor de chirurg onder andere bepaalde stukken van de wervel moet verwijderen en de stabiliserende rugspier moet verplaatsen.

Omdat een reguliere stenose operatie niet zonder risico is, wordt er vaak voor gekozen de stenose te behandelen met injecties. Injecties verwijderen echter niet de stenose, ze verminderen alleen de pijnklachten.

Met de huidige technieken van de PTED operatie is de stenose eindelijk ook goed te behandelen.

PTED operatie

Pijnvrij in drie stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na het bestuderen van jouw MRI opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor PTED via een telefonisch consult.

3

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je één extra nacht ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

PTED operatie

Veelgestelde vragen

Waarom een PTED operatie in Duitsland?

Een PTED-operatie in Duitsland is populair omdat de PTED-techniek daar al jarenlang de “Gouden Standaard” is voor het operatief verwijderen van een hernia of stenose. Dit heeft geresulteerd in hoogwaardige kennis, ervaring en kwaliteit op het gebied van de PTED-operatie. Nederlandse patiënten kiezen daarom vaak voor een PTED-operatie in Duitsland vanwege de expertise van gespecialiseerde Duitse neurochirurgen en de toegang tot verder doorontwikkelde PTED-protocollen.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Wij van patiënten zonder pijn

Voordelen PTED operatie bij een stenose

Bij de PTED stenose operatie benadert de chirurg de toegang tot de vernauwing in de rug via de zijkant van het lichaam. Hierdoor blijft de belangrijkste stabiliserende rugspier “de Musculus Multifidus” intact en hoeven stukken van de wervel niet onnodig worden verwijderd. Dit heeft als gevolg dat de stabiliteit van de rug onaangetast blijft, waardoor er slechts een minimaal risico is op complicaties of herniarecidieven (een terugkerende hernia). Tevens is de hersteltijd na de operatie aanzienlijk korter ten opzichte van klassieke stenose operaties. Lees hier meer over de PTED operatie.

Vrijblijvend behandeladvies voor stenose

Indien je langere tijd last hebt van hinderlijke pijnsymptomen van een stenose, dan kun je in aanmerking voor een stenose operatie. Bij Herniapoli behandelen wij deze rug aandoening door middel van de moderne en efficiënte PTED hernia operatie techniek. Bij ons kan de operatie binnen circa 2 weken worden uitgevoerd. Enkele uren na de operatie kunnen onze patiënten weer pijnvrij lopen. Het grote voordeel is dat de patiënten genieten van een zeer korte hersteltijd in vergelijking met andere stenose operatietechnieken.

Om te kunnen bepalen of je in aanmerking komt voor een PTED operatie, hebben wij een ingevuld diagnoseformulier nodig. Zonder extra kosten zullen onze medische adviseurs jou voorzien van een voorlopig behandeladvies. Indien blijkt dat de PTED operatie niet geschikt is voor jouw situatie, dan adviseren wij je over een andere behandelmethode.

Diagnose formulier invullen

Je antwoord niet gevonden?