Wat te doen bij een dubbele hernia?

Bij een dubbele hernia is het belangrijk om te bepalen of beide hernia’s symptomen veroorzaken. Als slechts één hernia klachten veroorzaakt, is behandeling van de andere hernia niet noodzakelijk. Als beide hernia’s pijnklachten veroorzaken, kunnen conservatieve behandelingen, medicatie, injecties met corticosteroïden of een PTED operatie worden overwogen.

Zijn beide hernia’s verantwoordelijk voor de symptomen?

Het is belangrijk om op te merken dat wanneer er sprake is van een dubbele hernia, niet beide hernia’s noodzakelijkerwijs klachten veroorzaken. Het kan voorkomen dat slechts één niveau (één hernia) verantwoordelijk is voor de symptomen die je ervaart, terwijl de andere hernia geen pijnklachten veroorzaakt. In zo’n geval is het niet nodig om de hernia te behandelen die geen symptomen veroorzaakt.

Echter, als beide hernia’s pijnklachten veroorzaken, is het noodzakelijk om beide hernia’s te behandelen. In deze situatie kan een behandelend arts verschillende behandelingsmogelijkheden overwegen, zoals conservatieve behandelingen, medicatie, injecties met corticosteroïden of chirurgie.

Vrijblijvend behandeladvies ontvangen?

Behandelmogelijkheden voor dubbele hernia

Enkele mogelijke behandelingsmogelijkheden voor een dubbele hernia:

  • Conservatieve behandeling: In veel gevallen kan een conservatieve aanpak worden geprobeerd voordat er wordt overgegaan tot chirurgie. Conservatieve behandeling omvat rust, het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren, fysiotherapie en het gebruik van medicatie om pijn en ontsteking te verminderen. Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren rondom de rug, het verbeteren van de houding en het verminderen van druk op de hernia’s. Dit kan verlichting bieden en de natuurlijke genezing van de hernia’s bevorderen.
  • Medicatie: Pijnstillers, ontstekingsremmende medicijnen of spierverslappers kunnen worden voorgeschreven om de pijn en ontsteking geassocieerd met de dubbele hernia te verminderen. Het is belangrijk om deze medicijnen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en eventuele bijwerkingen of mogelijke interacties met andere medicijnen te bespreken.
  • Injecties met corticosteroïden: In sommige gevallen kan een arts een injectie met corticosteroïden aanbevelen om ontsteking en pijn te verminderen. Deze injectie wordt direct in de buurt van de hernia gegeven en kan tijdelijke verlichting bieden. Het aantal injecties kan beperkt zijn vanwege mogelijke bijwerkingen.
  • Chirurgie: Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn of als de symptomen ernstig en aanhoudend zijn, kan een chirurgische ingreep worden overwogen. Chirurgie kan worden uitgevoerd om de uitpuilende tussenwervelschijven te verwijderen of te herstellen.
Hernia behandelingen

Je antwoord niet gevonden?