Wat is de beste therapie bij een hernia?

Hoewel een hernia operatie in Nederland vaak wordt beschouwd als een laatste redmiddel, kan het in veel gevallen de beste therapie zijn voor het behandelen van een hernia. Conservatieve therapie, zoals pijnmedicatie, fysiotherapie en rust, kunnen helpen om de symptomen te verminderen. Deze behandelingen verwijderen de hernia echter niet. Om verdere complicaties te voorkomen, is het verstandig om de hernia te laten verwijderen. Het kiezen voor een operatie is afhankelijk van de behoefte van de patiënt en de ernst van de symptomen.

Niet-operatief vs. Operatieve therapie

Er zijn dus verschillende behandelopties beschikbaar, variërend van conservatieve niet-operatieve therapie tot operatieve ingrepen. Rust wordt vaak aanbevolen om de belasting op de rug en druk op aangetaste structuren zoals zenuwen te verminderen.. Fysiotherapie kan helpen om de spieren rondom de lage rug wervelkolom te versterken, waardoor belasting op de wervelkolom afneemt en stabiliteit verbetert. Wanneer deze conservatieve behandelingen geen pijnvermindering opleveren, schrijven huisartsen vaak medicatie voor. Dit varieert van lichte medicatie zoals paracetamol tot zwaardere medicatie zoals morfine. Als conservatieve therapie niet effectief is, kan een hernia operatie noodzakelijk zijn. Tijdens de operatie wordt de uitpuiling (hernia) van het tussenwervelschijf verwijderd om de druk op de zenuwen te verminderen en de pijn te verlichten. Een herniaoperatie is de enige therapie voor het definitief verwijderen van de hernia.

Hernia behandelingen

Endoscopische hernia operatie

Er zijn verschillende chirurgische technieken beschikbaar, waaronder de traditionele open chirurgie en minimaal invasieve procedures, zoals microdiscectomie en endoscopische discectomie. Bij Herniapoli worden patiënten o.a. behandeld via de PTED operatie techniek. Dit een endoscopische herniaoperatie waarbij de hernia via een klein sneetje in de zijkant van de rug wordt verwijderd. De PTED operatie is momenteel de modernste operatietechniek voor het verwijderen van een hernia. Deze operatietechniek is minimaal invasief, waardoor hersteltijden aanzienlijk korter zijn.

Operatie Hernia Film Pted

Afspelen >

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Je antwoord niet gevonden?