Hoe behandel je een hernia?

Een hernia kan op verschillende manieren worden behandeld, afhankelijk van de ernst van de uitstulping, de mate van pijn en dagelijkse beperkingen. In de meeste gevallen wordt eerst geprobeerd om de klachten te verminderen doormiddel van niet-operatieve behandelingen, zoals rust, pijnmedicatie en fysiotherapie. Wanneer klachten niet verminderen, is het verstandig om een hernia operatie te overwegen. Alleen een hernia operatie kan ervoor zorgen dat je volledig geneest omdat deze behandeling de hernia compleet kan verwijderen.

Niet-operatieve hernia behandelingen

Door tijdelijk minder belastend werk te doen, kan het lichaam de tijd nemen om te herstellen. Alhoewel het nemen van voldoende rust goed is, is het wel belangrijk om voldoende te blijven bewegen en te voorkomen dat je te lang in dezelfde houding blijft zitten of staan. Fysiotherapie kan hierbij een rol spelen door je te helpen bij het verminderen van de pijn doormiddel van speciale oefeningen om de spieren rondom de hernia sterker te maken. Rust en fysiotherapie gaat vaak gepaard met medicatie tegen het bestrijden van pijnlijke klachten. Dit kan variëren van paracetamol en NSAID’s zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, tot sterkere pijnstillers zoals morfine of tramadol. Het is belangrijk om de medicatie alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts.

Operatieve hernia behandelingen

In het geval van een acute situatie, aanhoudende of toenemende klachten, kan er in overleg met een neurochirurg worden besloten om een operatie te laten uitvoeren. Bij een hernia operatie wordt de uitstulping verwijderd, zodat de zenuwen niet langer bekneld raken. Er zijn verschillende soorten herniaoperaties, zoals de conventionele open chirurgische, microscopische en de moderne PTED operatie. Deze operaties worden op verschillende manieren uitgevoerd en verschillen daarom ook in lichaamsbelasting en hersteltijd.

Hernia operatietechnieken

Spierbesparende PTED operatie

In Nederland is het gebruikelijk om bij hernia patiënten eerst een niet-operatieve behandeling te proberen en pas na enkele weken over te gaan op een operatie. Dit kan voor veel patiënten een vervelende en pijnlijke wachttijd betekenen en bovendien tot verdere schade leiden. Bij Herniapoli is de wachttijd voor patiënten doorgaans slechts 1 tot 2 weken en behandelen wij patiënten middels de PTED methode. Bij de PTED operatie wordt er via een klein sneetje in de zijkant van de rug de hernia te verwijdert. Hierdoor vormt er minder littekenweefsel, blijft de stabiliserende rugspier onaangetast en herstelt de patiënt in bijna alle gevallen sneller en met minder pijn.

PTED operatie

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Je antwoord niet gevonden?