Wat is een foraminale stenose of hernia

Wat is een foraminale stenose of hernia?

foraminale stenose
Foraminale stenose

Aan beide kanten van een wervellichaam zit een opening waardoor zenuwen naar buiten kunnen treden. Deze opening wordt ook wel het foramen genoemd. Net als bij een normale rug hernia, wordt een foraminale hernia of stenose veroorzaakt door een uitstulping van de kern van de tussenwervelschijf, of door kalk- en botwoekering. Deze vernauwd vervolgens het foramen en bekneld daar een zenuw.  Aan weerskanten kan een foraminale hernia of stenose ontstaan. Dit levert doorgaans dezelfde hernia klachten en symptomen op als bij een normale rughernia. Ongeveer 1 op de 10 hernia’s is een foraminale hernia.

Een hernia in het foramen veroorzaakt dus altijd een stenose (vernauwing). Echter kan een foraminale stenose ook ontstaan zonder dat je een hernia hebt. Een stenose aan het foramen kan namelijk ook worden veroorzaakt door een aangeboren afwijking aan het ruggenmergkanaal. Het foramen is dan smaller dan gebruikelijk. Ook kun je last krijgen van een stenose aan het foramen door ouderdom.

Door de jaren heen krijgt je rug te maken met slijtage of artrose, waardoor de kwaliteit van je wervelkolom af. Door deze slijtage wordt het kraakbeen steeds dunner en zachter, waardoor je wervels steeds dichter tegen elkaar aan beginnen te liggen. Als je last hebt van artrose, krijg je te maken met verdikkingen in de gewrichten. In beide gevallen zorgt dit voor een vernauwing van het ruggenmergkanaal. Deze vernauwing zorgt ervoor dat het bot tegen je zenuwen aan kan gaan drukken. Dit levert doorgaans dezelfde klachten op als bij een normale rughernia.

Wanneer je langere tijd last hebt van hinderlijke pijnklachten die duiden op een foraminale stenose of foraminale hernia, kun je in aanmerking komen voor een hernia operatie. Bij Herniapoli Privatescan behandelen wij deze operatie door middel van de unieke en efficiënte PTED hernia operatie.

Hallo, hoe kunnen we u helpen?