Wat kan ik doen bij een hernia?

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen wanneer je bent getroffen door een hernia. In veel gevallen kunnen niet-operatieve behandelingen zoals rust, fysiotherapie en medicatie helpen om de klachten te verminderen. Deze behandelingen genezen de hernia echter niet. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd steeds weer terug kunnen komen en kunnen verergeren. Om de kansen op volledig herstel te vergroten kun je een hernia operatie overwegen.

Rust, fysiotherapie en/of medicatie

Het is belangrijk om activiteiten die de rug teveel of verkeerd belasten te vermijden, voldoende rust te nemen en zodoende het lichaam tijd te geven om te herstellen. Probeer niet te lang in dezelfde houding te zitten en wissel dit regelmatig af met lopen en liggen. Ook helpt het om voldoende in beweging te blijven. Lichaamsbeweging zorgt er namelijk voor dat je spieren niet verslappen, dit is van belang om het verergeren van de situatie te voorkomen. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verbeteren van de houding en het versterken van de rugspieren doormiddel van speciale hernia oefeningen. Als de pijnklachten je dagelijks leven beïnvloeden, is het verstandig om pijnmedicatie te overwegen. Je huisarts kan medicatie voorschrijven voor het onderdrukken van de pijn en om eventuele ontstekingen te remmen. Medicatie wordt gegeven in de vorm van lichte pijnstillers (zoals paracetamol), ontstekingsremmers (NSAID’s zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen) of zwaardere pijnstillers zoals Tramadol, Oxicodon, Pregabaline of bijvoorbeeld morfinepleisters.

Hernia operatie

Als niet-operatieve behandelingen niet effectief zijn of als de hernia ernstig is (bijvoorbeeld bij een acute hernia), raden neurochirurgen een hernia operatie aan. Bij een hernia operatie wordt de hernia weggehaald waardoor de druk op de zenuwen of ruggenmerg verdwijnt. Dit is dan ook de meest effectieve behandeling voor het verminderen en/of wegnemen van de zenuwpijn, dof of tintelend gevoel en krachtverlies. Er zijn verschillende operatieve behandelingen beschikbaar voor een hernia, waaronder een open chirurgische, microscopische of PTED operatie. De open chirurgische en microscopische operatie worden ook wel klassieke operaties genoemd. Er zijn grote verschillen in de uitvoering van deze operaties. Het is dan ook belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen.

Hernia operatietechnieken

Advies

Het is van belang om je door een huisarts of specialist te laten informeren over de geschikte behandelmogelijkheden die aansluiten bij jouw situatie. In Nederland wordt in de meeste gevallen een niet-operatieve behandeling toegepast of wordt een operatie pas na lange tijd overwogen. Voor veel patiënten is het lange wachten op een effectieve behandeling erg vervelend en kan het bovendien nog meer schade veroorzaken. Bij Herniapoli worden hernia patiënten door middel van PTED doorgaans binnen circa 1-2 weken geopereerd. De PTED operatie is tegenwoordig in de meeste gevallen de snelste en beste operatiemethode voor het verwijderen van een hernia, zonder al te veel schade aan te brengen aan het lichaam.

Vrijblijvend behandeladvies?

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Je antwoord niet gevonden?