PLIF spondylodese

PLIF spondylodese, een afkorting van Posterieure Lumbale Intercorporele Fusie, is een chirurgische techniek die wordt gebruikt om de wervels (botten in de wervelkolom) samen te hechten. Het is een soort fusie operatie waarbij de wervels vanaf de zijkant van de wervelkolom aan elkaar worden bevestigd met behulp van schroeven, staven of platen.

Bij Herniapoli zijn wij gespecialiseerd in de ALIF, PLIF en de minimaal invasieve TLIF spondylodese technieken. Maar wat is de PLIF operatie precies en wat komt er allemaal bij kijken? Wij vertellen je hier graag meer over.

Ben ik voor PLIF geschikt?

Wat is een PLIF spondylodese?

Een PLIF spondylodese operatie is een chirurgische behandeling voor een aandoening genaamd lumbale spondylolisthesis. Dit is een aandoening waarbij een wervel in de lage rug (lumbale wervelkolom) verplaatst is naar voren ten opzichte van de wervel onder het. Deze verplaatsing kan leiden tot pijn, zwakte of tintelingen in de benen en rug. De PLIF spondylodese operatie wordt uitgevoerd om de verplaatste wervel te stabiliseren en de pijn te verminderen.

Tijdens de operatie wordt een incisie gemaakt in de rug en worden de spieren die de wervels omgeven, opzij geschoven. Vervolgens wordt de verplaatste wervel op zijn plaats gebracht en worden metalen platen en schroeven gebruikt om de wervel op zijn plaats te houden. De PLIF spondylodese operatie is een grote ingreep en kan ongeveer 3 uur duren. Na de operatie zal de patiënt meestal enkele dagen in het ziekenhuis blijven om te herstellen.

Pijnvrij in 3 stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na het bestuderen van jouw MRI opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor PLIF via een telefonisch consult.

 

3

Opname PLIF operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je een paar nachten ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

Voor- en nadelen PLIF operatie

Tijdens de operatie wordt een incisie gemaakt in de rug en worden de spieren die de wervels omgeven, opzij geschoven. Vervolgens wordt de verplaatste wervel op zijn plaats gebracht en worden metalen platen en schroeven gebruikt om de wervel op zijn plaats te houden. De spieren en huid worden vervolgens teruggelegd en de incisie wordt dicht gehecht.

  • Pijnvermindering: De PLIF spondylodese operatie kan helpen om pijn in de lage rug en benen te verminderen die veroorzaakt wordt door een verplaatste wervel.
  • Stabilisatie van de wervelkolom: Door middel van metalen platen en schroeven kan de verplaatste wervel op zijn plaats worden gehouden, wat kan leiden tot een verbeterde stabiliteit van de wervelkolom.
  • Verbetering van de beweging: Door de stabilisatie van de wervelkolom kan de beweging in de rug verbeteren, wat kan leiden tot een verbeterde kwaliteit van leven.

Een nadeel is dat de kosten relatief hoog zijn, vanwege de instrumenten en de apparatuur die gebruikt wordt tijdens de ingreep. Gelukkig komen de patiënten van Herniapoli in aanmerking voor een vergoeding van de operatie. Daarnaast duurt de operatie enkele uren en kan het herstel enkele maanden duren. Tijdens de herstelperiode is het belangrijk om bepaalde activiteiten te vermijden en fysiotherapie te volgen om de spieren te versterken.

Vergoeding voor PLIF behandeling

Nederlands verzekerde patiënten komen in aanmerking voor een vergoeding voor de PLIF spondylodese. De operatie moet noodzakelijk zijn en worden uitgevoerd door een gekwalificeerde arts, zoals Dr. Jost Thissen. Sommige verzekeraars dekken niet de gehele kosten voor de behandeling, wat betekent dat je een bepaald bedrag zelf zult moeten betalen. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van het type verzekering. Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met ons om hierover meer duidelijkheid te krijgen.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

PLIF, uitgevoerd volgens Duitse principes

Herniapoli streeft ernaar om de uitgebreide kennis en ervaring van de PLIF-methode toegankelijk te maken voor Nederlandse patiënten. Hiervoor is er een samenwerking met Dr. Jost Thissen, een gespecialiseerd neurochirurg met ruime ervaring voor het uitvoeren van een succesvolle PLIF fusie operatie.

In Duitsland zijn de operatietechnieken voor het uitvoeren van een spondylodese, zoals de PLIF en de minimaal invasieve TLIF spondylodese (variant van de PLIF), al geruime tijd bekend. Wat heeft geleid tot een ruime ervaring en doorontwikkelde protocollen afkomstig van de Duitse chirurgen.

Pted Hernia Operatie kliniek

Hoe gaat het herstel na een PLIF spondylodese?

Het herstel na een PLIF spondylodese kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de algehele gezondheid van de patiënt. Direct na de ingreep kan er nog wat pijn en ongemak aanwezig zijn. De arts kan pijnstillers voorschrijven om deze te verminderen. Het is belangrijk om de aanwijzingen van de arts op te volgen en om direct te informeren over eventuele complicaties of problemen die tijdens het herstelproces optreden.

Tijdens de eerste weken na de operatie ben je waarschijnlijk niet in staat om te werken of te sporten. Fysiotherapie kan helpen om de spieren te versterken en de beweging te verbeteren. Het is belangrijk om de aanwijzingen van de fysiotherapeut op te volgen en te oefenen om het herstel te versnellen. Na enkele weken tot enkele maanden zou je in staat moeten zijn om terug te keren naar normale activiteiten, afhankelijk van de vorderingen in het herstelproces. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en te luisteren naar het eigen lichaam tijdens het herstelproces om te voorkomen dat er complicaties optreden. Als er problemen of zorgen zijn tijdens het herstelproces, is het raadzaam om contact op te nemen met de arts.

Vrijblijvend behandeladvies ontvangen?

Dr. Jost Thissen, neurochirurg, is zeer ervaren in het operatief behandelen van een spondylodese via de PLIF-methode. Bovendien heeft hij ook veel ervaring met het uitvoeren van de minimale variant van de PLIF, bekend als de TLIF-methode. Bij Herniapoli kan een spondylodese worden uitgevoerd binnen ongeveer 2 weken volgens de Duitse deskundigheid.

Vul het diagnose formulier in om een vrijblijvend behandeladvies te ontvangen of laat je terugbellen door één van onze zorgadviseurs voor meer informatie.

Diagnose formulier (invultijd: 3 min)
Specialiteiten Dr Jost Thissen

Waarom bij Herniapoli?

Operatie

5.000 operaties

Per jaar worden ca. 400 operaties uitgevoerd

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de operatie plaatsvinden

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Interessante artikelen

Meer informatie over PLIF spondylodese behandeling.

Je antwoord niet gevonden?