ALIF spondylodese

De ALIF-techniek is een traditionele, open chirurgische procedure waarbij een incisie in de buik wordt gemaakt om toegang te krijgen tot de wervelkolom. Bij Herniapoli zijn wij gespecialiseerd in de ALIF, PLIF en TLIF spondylodese methoden.

Maar wat is de ALIF operatie precies en wat komt er allemaal bij kijken? Wij vertellen je hier graag meer over.

Ben ik voor ALIF geschikt?

Wat is een ALIF spondylodese?

Een ALIF (anterolaterale lumbale interbody fusie) is een chirurgische procedure die wordt gebruikt om de wervels in de lage rug (lumbale wervelkolom) te verstevigen door middel van een spondylodese, oftewel een ruggenwervelfusie. Tijdens deze procedure wordt een incisie gemaakt in de buik, en de chirurg gaat vervolgens naar de wervelkolom toe door middel van een tunnel die wordt gecreëerd tussen de spieren in de buik.

Eenmaal bij de wervelkolom aangekomen, wordt de chirurg de tussenwervelschijven verwijderen die zich tussen de wervels bevinden waar de fusie moet plaatsvinden. Dit wordt gedaan om ruimte te maken voor het implanteren van de fusiekooi, die wordt geplaatst tussen de twee wervels om ze te verbinden en te verstevigen. Soms kan de chirurg ook bone graft-materiaal gebruiken om de wervels te helpen hechten en een fusie te vormen. Dit bone graft-materiaal kan afkomstig zijn van het eigen lichaam van de patiënt, bijvoorbeeld vanuit het heupbeen, of het kan kunstmatig zijn. Nadat de fusiekooi is geplaatst, gebruikt de chirurg eventueel metalen platen of schroeven gebruiken om de wervels extra te verstevigen. Deze platen en schroeven kunnen worden geplaatst aan de voor- of achterkant van de wervelkolom, afhankelijk van de voorkeur van de chirurg.

Een ALIF-procedure kan worden uitgevoerd om een aantal verschillende aandoeningen te behandelen, zoals scoliose, instabiliteit van de wervelkolom, een rughernia of chronische rugpijn. Het doel van de procedure is om pijn te verminderen en de beweeglijkheid van de rug te verbeteren door de wervels te verstevigen en te stabiliseren. Ben je benieuwd of jij in aanmerking kunt komen voor een spondylodese bij Herniapoli? Vul het diagnose formulier in of neem contact met ons op.

Pijnvrij in 3 stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na het bestuderen van jouw MRI opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor ALIF via een telefonisch consult.

 

3

Opname ALIF operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je een paar nachten ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

Voor- en nadelen ALIF operatie

Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan een ALIF spondylodese. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voor- en nadelen:

  • Vermindering pijn en bewegingsbeperking: Een ALIF spondylodese kan helpen om rugpijn te verminderen en de beweeglijkheid van de rug te verbeteren door de wervels te verstevigen en te stabiliseren.
  • Herstellen van een normale houding: Als de wervels zijn verstevigd en gestabiliseerd, kan dit helpen om de houding te verbeteren en eventuele afwijkingen, zoals scoliose, te corrigeren.
  • Invasieve chirurgie: Een ALIF spondylodese is een invasieve chirurgische procedure die onder algemene anesthesie wordt uitgevoerd. De TLIF spondylodese is de minst invasieve methode om een spondylodese uit te voeren.
  • Lange hersteltijd: Na de ALIF spondylodese kan het enkele weken tot maanden duren voordat de patiënt volledig hersteld is en weer aan het werk kan. Tijdens het herstelproces zal de patiënt mogelijk fysiotherapie nodig hebben om de rugspieren te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren.
  • Beperkte beweging: Tijdens het herstelproces zal de patiënt mogelijk beperkt zijn in beweging en activiteit. Dit kan betekenen dat de patiënt tijdelijk niet in staat is om bepaalde activiteiten uit te voeren of dat de patiënt hulpmiddelen nodig heeft om te lopen of zich te verplaatsen.

Vergoeding voor ALIF behandeling

Nederlands verzekerde patiënten komen in aanmerking voor een vergoeding voor de ALIF spondylodese. De operatie moet noodzakelijk zijn en worden uitgevoerd door een gekwalificeerde arts, zoals Dr. Jost Thissen. Sommige verzekeraars dekken niet de gehele kosten voor de behandeling, wat betekent dat je een bepaald bedrag zelf zult moeten betalen. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van het type verzekering. Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met ons om hierover meer duidelijkheid te krijgen.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

ALIF methode uit Duitsland

De ALIF-techniek is al decennialang bekend in Duitsland, waardoor Duitse chirurgen een uitgebreide kennis en ervaring hebben opgedaan met deze spondylodese techniek.

Om deze kennis ook toegankelijk te maken voor Nederlandse patiënten, heeft Herniapoli een samenwerking aangegaan met Dr. Jost Thissen, een gespecialiseerde neurochirurg met een ruime ervaring in succesvolle ALIF-operaties. Het doel van deze samenwerking is om deze uitgebreide Duitse kennis en ervaring beschikbaar te maken voor Nederlandse patiënten.

Dr. Jost Thissen, de ALIF specialist
Pted Hernia Operatie kliniek

Revalidatie na een ALIF spondylodese

Revalidatie na een ALIF spondylodese, ook wel bekend als een lumbale fusie, is een belangrijk onderdeel van het herstelproces na deze chirurgische ingreep. De revalidatieperiode kan verschillen per persoon, afhankelijk van factoren zoals de algehele gezondheid, de complexiteit van de chirurgie, en het vermogen om te herstellen. Gewoonlijk zal je na de chirurgie een aantal dagen in het ziekenhuis moeten blijven, afhankelijk van de aard van de methode en de algehele gezondheid van de patiënt. Tijdens deze periode kan je pijnmedicatie krijgen en zal de chirurg of een verpleegkundige de wond controleren en eventuele vragen beantwoorden.

Zodra je uit het ziekenhuis ontslagen bent, zal hij of zij meestal fysiotherapie krijgen om te helpen bij het herstel van de spiersterkte en bewegingsbeperkingen. Gedurende de revalidatieperiode krijg je ook advies over hoe hij of zij thuis kan oefenen en hoe hij of zij bepaalde activiteiten kan vermijden om het herstel te bevorderen. Dit kan omvatten het beperken van bepaalde bewegingen of het dragen van een rugsteun. Het is belangrijk om te onthouden dat het herstel na een ALIF spondylodese tijd kan kosten en dat het belangrijk is om de aanbevelingen van de arts en fysiotherapeut op te volgen om het herstel te bevorderen.

Behandeladvies spondylodese

Neurochirurg Dr. Jost Thissen, een zeer ervaren chirurg op het gebied van de ALIF spondylodese. Na het invullen van het diagnose formulier kunnen wij jouw specifieke situatie beoordelen en je voorzien van een gericht behandeladvies. De operatie kan in de meeste gevallen binnen circa 2 weken na het invullen van het diagnose formulier worden uitgevoerd.

Wil je graag een gericht en vrijblijvend behandeladvies ontvangen? Vul dan het diagnose formulier in en je ontvangt binnen 48 uur een advies van Dr. Jost Thissen. Wil je eerst meer informatie? Laat je dan terugbellen door een zorgadviseur van Herniapoli.

Diagnose formulier (invultijd: 3 min)
Hernia Behandeling Jost Thissen

Waarom bij Herniapoli?

Operatie

5.000 operaties

Per jaar worden ca. 400 operaties uitgevoerd

Protocol Icon

Verzekerde zorg

Behandeling komt in aanmerking voor een (deel) vergoeding

Snel pijnvrij

Binnen 2 uur pijnvrij

Patiënten zijn doorgaans binnen 2 uur na de operatie pijnvrij

Wachtlijst Wit

Geen wachtlijsten

Binnen 2 weken kan de operatie plaatsvinden

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Je antwoord niet gevonden?