Welke hernia operatietechnieken zijn er?

Een hernia in de onderrug, ook wel lumbale hernia genoemd, kan een slopende aandoening zijn die intense pijn en ongemak veroorzaakt. Gelukkig zijn er verschillende chirurgische ingreepmogelijkheden beschikbaar om verlichting te bieden aan degenen die lijden aan deze aandoening. In dit artikel zullen we de traditionele chirurgische methoden vergelijken met moderne minimaal invasieve technieken, met speciale aandacht voor Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie (PTED-operatie) als een geavanceerde oplossing.

Klassieke methodes vs Moderne technieken

Bij hernia operaties zijn er twee hoofdgroepen van technieken die worden toegepast om deze aandoening aan te pakken: de klassieke hernia-operaties en de minimaal invasieve endoscopische hernia-operaties. Laten we deze beide benaderingen nader bekijken om een beter begrip te krijgen van hun verschillen en voordelen.

De klassieke hernia-operaties vormen de eerste groep van benaderingen voor het behandelen van hernia’s. Hier zijn enkele van de technieken die onder deze categorie vallen:

  • Klassieke ‘Open Hernia Operatie’: Deze traditionele methode omvat een incisie vanaf de achterkant van de rug. Hierdoor krijgt de chirurg direct toegang tot de hernia en kan deze verwijderen.
  • Micro-endoscopische Hernia Operatie (MED): MED omvat het gebruik van endoscopie om de hernia te behandelen via een kleine incisie.
  • Micro-Tube Hernia Operatie (MTD): Deze methode maakt gebruik van een microbuis om toegang te krijgen tot de hernia en deze te verwijderen.
  • Microscopische Hernia Operatie: Bij deze techniek wordt een microscoop gebruikt om de hernia nauwkeurig te verwijderen via een kleinere incisie.

Moderne Endoscopische hernia operatie (PTED operatie)

Een moderne benadering van hernia-chirurgie is de endoscopische methode, waarbij de PTED-operatie (Transforaminale Endoscopische Spinale Discectomie) de meest opvallende vertegenwoordiger is. Deze techniek gaat door het foramen, het opening tussen de wervellichamen waar de zenuwen doorheen lopen. Het kan worden vergeleken met een kijkoperatie, waarbij de hernia wordt verwijderd via een kleine incisie van slechts 8 mm lang.

De voordelen van de endoscopische PTED-operatie omvatten een verkorte hersteltijd van 2-4 weken, minimaal risico op een hernia recidief en littekenvorming. Dankzij de precisie van de PTED-techniek is het mogelijk om hernia’s te behandelen zonder dat er grote incisies nodig zijn. In tegenstelling tot Nederlandse ziekenhuizen, waar nog steeds gebruik wordt gemaakt van open chirurgische ingrepen, verkiest Herniapoli de PTED-methode voor de behandeling van haar patiënten.

De PTED-operatie heeft zijn oorsprong in Duitsland en wordt daar beschouwd als de gouden standaard voor het verwijderen van een hernia en foraminale stenose. Herniapoli werkt nauw samen met chirurgen die vanaf het prille begin betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van deze geavanceerde techniek. Hierdoor beschikken wij over uitgebreide ervaring, diepgaande kennis en de meest actuele inzichten en innovaties met betrekking tot PTED-hernia-operaties.

Pted Specialist Herniapoli

Vragen over dit artikel?

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company