Wat is een hernia

Wat is een hernia?

Hernia van de tussenwervelschijf Het hebben van een rughernia is iets waar veel mensen in Nederland ooit mee te maken krijgen. Zo’n 75.000 mensen per jaar zeggen last te hebben van specifieke rug klachten. Daarvan worden ongeveer 11.000 mensen per jaar ook daadwerkelijk geopereerd. Maar wat is een hernia nou eigenlijk precies?

Een hernia wordt ook wel uitstulping of prolaps genoemd. Dit is een uitstulping van de zachte kern (Nucleus Pulposus) van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf (Discus). Deze uitstulping kan dan tegen het ruggenmerg of zenuw drukken en daardoor ontstoken of geïrriteerd raakt. Dit veroorzaakt pijn wat kan uitstralen naar andere delen van de rug, armen, (beide) benen of bil. Waar uitstralingspijn zich voordoet is afhankelijk van de plek van de uitstulping in de rug en zenuw die daardoor bekneld wordt. Als een zenuw in de verdrukking komt, kan dit zorgen voor scherpe zenuwpijn, tintelingen of doof gevoel in de benen of armen. Het kan ook leiden tot het slecht functioneren van spieren, het uitvallen van reflexen en uitval van functionaliteit zoals plassen.

Een rughernia gaat dus meestal samen met pijn of uitvalverschijnselen van ledematen. Dit is niet altijd het geval. Zo kun je jaren een uitstulping hebben, zonder dat er pijn, tintelingen of een doof gevoel is in armen of benen. Voor het stellen van een diagnose “lage rug hernia” is een recente MRI scan noodzakelijk. Ook zal gekeken worden naar de klachten en voorgeschiedenis.

Vooral op oudere leeftijd kan een rughernia zich voordoen bij de foraminale opening aan weerskanten van een wervellichaam. Hierbij ontstaat een vernauwing die druk op de uittredende zenuw veroorzaakt. Dit wordt een foraminale hernia of stenose (vernauwing) genoemd en kan worden behandeld met de PTED hernia operatie.

Hallo, hoe kunnen we u helpen?