Wanneer opereer je een hernia

Wanneer opereer je een hernia?

Vaak vragen mensen ons of ze zich wel moet laten opereren aan een hernia. Dit verschilt natuurlijk per situatie. Er zijn een aantal algemene scenario’s die wat meer duidelijkheid geven over deze vraag. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een PTED behandeling via de Herniapoli? Vul dan vrijblijvend het diagnosefomulier in. Wij zullen je hierna kunnen informeren over jouw specifieke situatie.

Het wel of niet een hernia opereren, hangt af van een aantal redenen:

  • Wanneer er problemen zijn met het legen van de blaas of darmen. Dit als gevolg van meerdere zenuwwortels die in de rug tegelijkertijd in gedrang komen. Dit noemt men Caudasyndroom. Een operatie is dan met spoed aan te raden.
  • Is bovenstaande niet het geval? Dan is het verstandig om even af te wachten of er vanzelf herstel optreedt na 6 weken. Dit gebeurd meestal wel bij 80% van alle hernia’s. Dan is een operatie niet noodzakelijk.
  • Zijn de pijnklachten onveranderd of verergerd in die 6 tot 8 weken? Dan kan er alsnog een hernia operatie overwogen worden.
  • Het kan ook zijn dat je zelf wil besluiten tot een operatie binnen die 6 weken. Bijvoorbeeld doordat klachten je te erg belemmeren in het dagelijks leven. De chirurg zal dan samen met jou bepalen of het verstandig is om een hernia operatie uit te voeren.

Wel of niet opereren?

Meestal wordt in Nederland eerst gekozen om niet te opereren. De hernia verdwijnt namelijk vaak vanzelf door tijd en rust. Dit noem je ook wel conservatief behandelen. Uite een wetenschappelijke studie uit 2007 is gebleken dat er na 12 maanden geen verschil is tussen mensen die conservatief behandeld zijn, of mensen die geopereerd zijn. Maar deze studie is inmiddels al door een aantal andere studies tegengesproken.

Uit een studie uit 2008 komt namelijk naar voren dat mensen die conservatief behandeld zijn, er beduidend slechter aan toe waren dan mensen die wel geopereerd waren. Ook andere studies, uitgevoerd tussen 2008 en 2012 laten dezelfde resultaten zien.

Reden om te opereren binnen 6-8 weken

Gelukkig genezen acht op de tien hernia’s vanzelf binnen 6 tot 8 weken. Of de klachten zijn sterk verminderd in die periode. Maar het is in sommige gevallen beter om eerder te opereren:

  1. De pijn is zo hevig en niet voldoende met medicatie te onderdrukken
  2. Het bovengenoemde Caudasyndroom. Dit is reden om direct te opereren. Je hebt bij deze aandoening geen controle meer hebt over je ontlasting of het urineren.
  3. Wanneer de pijn je werk en privéleven dusdanig belemmert en beïnvloedt, dat aankijken niet langer meer gaat.
  4. Uitval van spieren (bijv. klapvoet) of vermindering van kracht in je spieren.

Kies je voor een endoscopische of klassieke operatie?

De endoscopische herniaoperatie (PTED techniek) wordt al in meer dan 50 landen toegepast en wordt gezien als de operatie van de toekomst. De Herniapoli is gespecialiseerd in het uitvoeren van deze speciale ingreep. Lees hier meer over de PTED techniek. Het is bij uitstek geschikt om een stenose te verhelpen, een hernia van het foramen te herstellen en natuurlijk het verwijderen van haast alle hernia’s.

Tot welk gewicht kan een PTED operatie uitgevoerd worden?

Wij voeren operaties uit bij mensen met een maximale BMI van 34. Heeft u een hogere BMI, dan is opereren helaas niet mogelijk.

Opereren we ook een nekhernia?

De Herniapoli is gespecialiseerd in het verhelpen van een hernia in de onderrug. Wij behandelen helaas geen hernia’s in de nekwervelkolom.

Welke hernia’s zijn te opereren bij de Herniapoli?

De onderrug, lendenwervels, bestaan uit 5 niveaus. De meeste stenoses en hernia’s komen voor in de onderste niveaus; de L5-S1 en de L4-L5. Met de PTED techniek zijn de hernia’s en vernauwingen op deze plekken erg goed te opereren. Ook kunnen we operaties uitvoeren op de plekken waar een hernia minder vaak voorkomt, namelijk de L2-L3 en L3-L4. Een hernia op L1-L2 komt het minst vaak voor en is ook het lastigst te opereren, omdat hierbij het operatiegebied erg dicht bij de nieren zit.

Nekhernia C4-C5 te opereren met de PTED?

Helaas voeren wij geen operatie uit in dit gebied, alleen de lendenwervels behandelen wij bij de Herniapoli. In andere delen van de wervels wordt dit soms wel uitgevoerd.

Kom ik in aanmerking voor een PTED hernia operatie?

Om hier snel en vrijblijvend een antwoord op te bieden, verzoeken wij je om ons diagnoseformulier in te vullen. Ook is het handig om een recente MRI aan te leveren (verslag of beelden). Je ontvangt dan zo snel mogelijk, zonder extra kosten, een voorlopige diagnose en een advies voor een behandeling, indien dit aan de orde is. Dan is het voor ons goed te bepalen of een behandeling bij ons verstandig is voor jouw specifieke situatie.

Op basis van dit advies, kun je contact opnemen met onze medewerkers. We zullen dan op korte termijn een afspraak in kunnen plannen voor de PTED techniek. Voor het consult heb je geen verwijzing nodig van je (huis)arts.

Interessante artikelen

Hallo, hoe kunnen we u helpen?