Vergoeding PTED operatie

Onvoorwaardelijke vergoeding PTED

Intensieve lobby van Herniapoli leidt tot succesvolle beoordeling van Zorginstituut voor vergoeding van de PTED behandeling uit de basisverzekering.

Het Zorginstituut Nederland waakt als instelling voor de toegankelijkheid, betaalbaarheid en het behouden van goede zorg voor alle Nederlanders. Om toegang tot goede zorg in de toekomst te blijven verzekeren, is het maken van scherpe keuzes noodzakelijk. Kerntaak van het Zorginstituut is dat behandelingen worden vergoed in de basisverzekering, waarvan is aangetoond dat de patiënt hier écht door geholpen kan worden.

Herniapoli strijdt voor de standaardisatie van de PTED operatie. Na een intensieve lobby heeft Herniapoli het Zorginstituut kunnen overtuigen om de vergoeding van PTED operaties per direct toe te staan. Bij alle PTED klinieken.

Lange wachtlijsten met grote gevolgen 

Op 1 december 2020 heeft het zorginstituut Nederland besloten dat de PTED behandeling minstens net zo goed is als de standaard herniaoperatie. Een positieve conclusie voor zorginstellingen die de PTED operatie uitvoeren. Echter, deze conclusie ging gepaard met de voorwaarde dat de vergoeding enkel gold voor een beperkt aantal partijen. Dit terwijl Nederland intussen kampt met een tekort aan ervaren PTED chirurgen.

De gevolgen van deze situatie hebben Herniapoli patienten het afgelopen jaar jammerlijk ondervonden. De beperkte keuzemogelijkheid in PTED behandelaars met vergoeding voor Nederlandse patiënten, leidde tot een beperkt en monopolistisch aanbod. De wachtlijsten zijn opgelopen tot maanden. Het niet op kortere termijn kunnen opereren, heeft als gevolg dat patiënten lang thuis komen te zitten, niet kunnen deelnemen aan de maatschappij, veel medicatie gebruiken, onnodig vaak fysiotherapie behandelingen ondergaan en daardoor meer risico lopen op blijvende zenuwschade.

Herniapatiënten die gebruik maakten van de korte wachttijd bij herniapoli, kregen door het advies van het instituut geen ondersteuning van de Nederlandse verzekeraars. De korte wachttijd bij Herniapoli van maximaal 2 tot 4 weken werden daarbij door verzekeraars volkomen genegeerd. Zelfs het feit dat de operatie werd uitgevoerd door PTED referentiechirurg Dr. Guido Ostermann, één van de oorspronkelijke ontwikkelingspioniers met meer dan 5000 succesvol uitgevoerde PTED operaties, maakte voor verzekeraars geen verschil. Schandalig vinden patiënten, onlogisch vindt Herniapoli.

“Schandalig vinden patiënten, onlogisch vindt Herniapoli”

Herniapoli voor standaardisatie

Herniapoli heeft als missie de Duitse PTED kennis, kwaliteit en ervaring ook voor Nederlandse patiënten toegankelijk te maken. Vandaar dat zij zich het afgelopen jaar hard heeft gemaakt voor standaardisatie van de PTED operatie en vergoeding van Nederlandse zorgverzekeraars.. Na intensieve lobby door Herniapoli heeft het Zorginstituut Nederland haar standpunt voor de voorwaardelijke PTED vergoeding opnieuw afgewogen.

Zorgverzekeraars Nederland

Conclusie Zorginstituut Nederland

Na hernieuwde afweging heeft het Zorginstituut Nederland haar standpunt aangepast en de beperkende voorwaarde van vergoeding door slechts enkele partijen laten varen. Op basis van het beschikbare bewijs is PTED minstens net zo goed als de standaardoperatie. Hiermee voldoet PTED aan de stand van de wetenschap en praktijk. De huidige conclusie van het Zorginstituut Nederland luidt als volgt: “volwassenen met een hernia in de lage rug en aanhoudende beenklachten komen in aanmerking voor vergoeding van deze behandeling uit de basisverzekering”. Dit betekent dat de PTED operatie per direct en onvoorwaardelijk voor vergoeding bij alle PTED klinieken in aanmerking komt. Ook bij Herniapoli in Duitsland

“Volwassenen met een hernia in de lage rug en aanhoudende beenklachten komen in aanmerking voor vergoeding van deze behandeling uit de basisverzekering” – Zorginstituut Nederland

Meer lezen over het hernieuwde standpunt van Zorginstituut Nederland over de PTED operatie en vergoeding? Hier vindt u de publicatie van het Zorginstituut Nederland.

Video vergoeding PTED operatie

Vergoed mijn zorgverzekeraar de PTED operatie?

Nu de PTED hernia operatie zonder voorwaarden in het basispakket is opgenomen, komt de hernia operatie bij alle PTED klinieken voor een vergoeding in aanmerking. Ook bij behandelaars in een ander EU land zoals Duitsland. Nederlandse patiënten hebben namelijk het grondwettelijke recht op vergoeding van een behandeling in een ander EU land.

PTED Duitsland – meer ervaring en verbeterde operatietechnieken

Nederlandse patiënten profiteren nu met vergoeding in Duitsland van de jarenlange (meer dan 20 jaar) kennis en ervaring met PTED operaties. Ervaringen die hebben geleid tot meer en betere inzichten als ook verder doorontwikkelde operatie protocollen- en technieken, vergeleken met PTED operaties uitgevoerd door Nederlandse chirurgen.

Hulp nodig bij de aanvraagprocedure voor een vergoeding?
Onze medewerkers helpen je graag verder.

Weten of jij PTED kandidaat bent?

Na het invullen van het diagnoseformulier en evaluatie van een MRI scan kunnen we je vertellen of jij voor een PTED operatie in aanmerking komt.

Lage rugpijn

Pijnvrij in 3 stappen

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en u ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschikt u over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na de voorlopige diagnose en bestudering van uw (recente) MRI opnamen van de rug, nodigen we u uit voor een neurologisch consult afspraak met dr. Guido Ostermann.

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt circa 2 weken na het behandeladvies. De PTED operatie wordt uitgevoerd in een dagopname. U kunt ook kiezen voor een stationaire opname.

Hallo, hoe kunnen we u helpen?