Welke behandelingen zijn er voor een hernia?

Er zijn diverse mogelijkheden om een hernia te behandelen, waarvan niet-operatieve behandelingen in de reguliere zorg de voorkeur hebben. Dit omvat het nemen van rust, fysiotherapie, en medicatie om klachten te verminderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen de hernia niet genezen, en dat de symptomen kunnen terugkeren als gevolg van aangetaste zenuwen die nog steeds onder druk staan door het blijven bestaan van de hernia. Voor volledige genezing is het overwegen van een hernia operatie een optie.

Behandelingen voor pijnverlichting

Om te beginnen is het belangrijk om activiteiten die de rug veel belasten te vermijden en voldoende rust te nemen om het lichaam te laten herstellen. Ook is het cruciaal om niet te lang dezelfde houding aan te nemen en deze af te wisselen met lopen en liggen. Regelmatig bewegen en uitvoeren van specifieke oefeningen, kunnen helpen bij het verbeteren van de houding en het versterken van de rugspieren. Dit kun je thuis doen, of onder begeleiding van een fysiotherapeut. Wanneer de pijnklachten ernstig worden, kan medicatie voorgeschreven worden om de pijn te verminderen en ontstekingen te remmen. Medicatie die regelmatig worden voorgeschreven zijn: paracetamol, ibuprofen, diclofenac en naproxen. In ernstigere gevallen kan er tramadol of morfine worden toegediend.

Behandelingen voor genezing en herstel

Als niet-operatieve behandelingen niet effectief genoeg zijn om de pijn te verminderen of wanneer het je dagelijks leven te veel beïnvloed, raden neurochirurgen een herniaoperatie aan. Bij deze operatie wordt de hernia verwijderd, waardoor de druk op de zenuwen afneemt en de symptomen verdwijnen. Er zijn verschillende operatietechnieken die kunnen worden ingezet, waaronder de klassieke open chirurgische en microscopische operatie en de modernere PTED-operatie. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van deze behandelingen zorgvuldig af te wegen.

Hernia operatietechnieken

Welke behandeling past bij mij?

Het is raadzaam om contact op te nemen met een specialist voor meer informatie over behandelmethoden die het beste aansluiten bij jouw situatie. In Nederland worden niet-operatieve behandelingen meestal eerst geprobeerd voordat een operatie in overweging wordt genomen. Dit kan in sommige gevallen vervelende gevolgen hebben, zoals het lang aanhouden van pijnklachten. Bij herniapoli worden patiënten doorgaans binnen 1 tot 2 weken geopereerd middels de PTED operatie methode. Deze methode is momenteel één van de snelste en meest effectieve voor het verwijderen van een hernia zonder al te veel schade aan te richten. Hersteltijden zijn dan ook aanzienlijk korter ten opzichte van klassieke operatiemethoden.

Vrijblijvend behandeladvies?

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company

Je antwoord niet gevonden?