Welke behandeling bij een stenose?

Behandelingen voor stenose in de onderrug omvatten conservatieve behandelingen zoals fysiotherapie, medicatie en epidurale injecties. Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep worden overwogen. Zoals de PTED-operatie bij foraminale stenose en de microscopische operatie bij wervelkanaalstenose. Deze technieken verminderen druk op de zenuwwortels en bieden sneller herstel met minimale weefselschade.

Niet-chirurgische behandelingen

In sommige gevallen kunnen conservatieve behandelingen de symptomen van lumbale stenose verlichten. Deze omvatten:

  • Fysiotherapie: Gerichte oefeningen en fysieke therapie kunnen helpen de kracht en flexibiliteit van de rug te verbeteren, de stabiliteit te vergroten en de pijn te verminderen.
  • Medicatie: Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen, kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. In sommige gevallen kunnen ook spierontspanners of pijnstillende medicijnen voorschrijven.
  • Epidurale injecties: Corticosteroïden kunnen worden geïnjecteerd in de epidurale ruimte rond de zenuwwortels om ontstekingen te verminderen en tijdelijke pijnverlichting te bieden.

Chirurgische behandelingen stenose

Als de conservatieve behandelingen (niet-chirurgische) niet effectief zijn of als de symptomen ernstig zijn, kan een chirurgische ingreep worden overwogen. Bij Herniapoli opereren wij alleen met minimaal-invasieve stenose-operatietechnieken.

Bij Herniapoli maken we gebruik van minimaal-invasieve operatietechnieken voor de behandeling van stenose in de onderrug. We hanteren twee specifieke technieken, afhankelijk van de locatie van de stenose:

  • PTED operatie techniek;
  • Microscopische operatietechniek.

PTED operatie bij foraminale stenose

De PTED operatie (Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie) wordt toegepast bij patiënten met een foraminale stenose, wat inhoudt dat de vernauwing zich in het foraminale kanaal bevindt. Dit kanaal is de opening tussen twee wervels waar de zenuwwortels de wervelkolom verlaten. Tijdens de PTED-operatie wordt er via een kleine incisie en onder begeleiding van geavanceerde endoscopische apparatuur gewerkt. Hierbij wordt de vernauwing verwijderd, waardoor de druk op de zenuwwortel wordt verminderd en de symptomen worden verlicht. Deze techniek staat bekend om zijn precisie, minimalisering van weefselschade en sneller herstel voor de patiënt.

Foraminale stenose

Minimaal invasieve microscopische operatie bij wervelkanaal vernauwing

Bij een spinaalkanaalstenose, waarbij de vernauwing zich in het wervelkanaal bevindt, maken we gebruik van de microscopische hernia operatietechniek. Deze benadering vereist een microscoop om de nauwkeurigheid te vergroten. De chirurg maakt een kleine incisie en verwijdert het bot of weefsel dat de vernauwing veroorzaakt. Hierdoor wordt er meer ruimte gecreëerd voor het ruggenmerg en de zenuwwortels, waardoor de druk wordt verminderd en de symptomen worden verlicht.

Wervelkanaal vernauwing

Je antwoord niet gevonden?