Hoe genezing hernia versnellen?

Om de genezing van een hernia te versnellen, kunnen verschillende niet-chirurgische behandelingen worden toegepast. Rust en activiteitsbeperking in de acute fase verminderen ontstekingen. Medicatie kan helpen bij het verlichten van pijnklachten. Fysiotherapie kan de rugspieren versterken en de houding verbeteren. In sommige gevallen kunnen corticosteroïde-injecties worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en symptomen te verlichten. Als niet-chirurgische behandelingen niet effectief zijn, kan een PTED-operatie worden overwogen.

Niet-chirurgische behandelingen

 • Rust en activiteitsbeperking:
  In de acute fase van een rughernia kan rust helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van genezing. Het vermijden van activiteiten die de rug belasten, zoals tillen, buigen en langdurig zitten, kan de druk op de hernia verminderen. Het is echter belangrijk om niet te lang inactief te blijven, omdat dit kan leiden tot verzwakking van de spieren. Overleg met een zorgverlener over de juiste balans tussen rust en activiteit.
 • Pijnbestrijding:
  Pijnstillers, zoals niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s), kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ontstekingen. Fysiotherapie kan worden aanbevolen om specifieke oefeningen te leren die gericht zijn op het versterken van de rugspieren en het verbeteren van de houding.
 • Injecties:
  In sommige gevallen kan een zorgverlener epidurale corticosteroïde-injecties aanbevelen. Deze injecties kunnen ontstekingen verminderen en tijdelijke pijnverlichting bieden. Het is belangrijk op te merken dat deze injecties de hernia zelf niet genezen, maar eerder de symptomen verlichten.

Chirurgische behandelingen

 • PTED operatie: direct na de operatie vrij van zenuwpijn.
  Als de symptomen aanhouden en niet reageren op niet-chirurgische behandelingen, kan een PTED operatie worden overwogen. Dit is een minimaal-invasieve chirurgische ingreep waarbij de uitstulping van de tussenwervelschijf wordt verwijderd om de druk op de zenuwwortels te verlichten. Het doel is om pijn te verminderen en normale functies te herstellen.
PTED operatie

Je antwoord niet gevonden?